Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.
«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα.
Αναφερόμενος στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν. «Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.
Μάλιστα, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Αττικής, Ιονίων Νήσων, δεν υπέγραψαν νέα Προγραμματική Σύμβαση. Με απλά λόγια, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν το έργο. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το υπουργείο.
«Στο σημείο αυτό, θέλω να καυτηριάσω το γεγονός ότι οι μόνες δύο περιφέρειες, που έχουν προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δέχτηκαν προδικαστικές προσφυγές.[…] Επομένως, είναι αναγκαίο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των διακηρύξεων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα και καθυστερήσεις» κατέληξε ο υπουργός.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και τις επόμενες εβδομάδες έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ στοχεύει «σε μία ολιστική αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών, και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.
«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα.
Αναφερόμενος στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη που είχε μετακυλήσει σε αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε:
«Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.
Μάλιστα, οι Περιφέρειες ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, δεν υπέγραψαν νέα Προγραμματική Σύμβαση. Με απλά λόγια, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν το έργο. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σήμερα.
Στο σημείο αυτό, θέλω να καυτηριάσω το γεγονός ότι οι μόνες 2 Περιφέρειες, που έχουν προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δέχτηκαν προδικαστικές προσφυγές. Αλλά είπαμε, τα είχατε όλα καλώς καμωμένα! Επομένως, είναι αναγκαίο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των διακηρύξεων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα και καθυστερήσεις».
Αναφερόμενος στην πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον κτηνοτροφικό τομέα, υπενθύμισε:
«Εσείς ήσασταν αυτοί που αυξήσατε τους συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από 22% έως 45%, ενώ την ίδια στιγμή υπερδιπλασιάζατε τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Προς την ίδια κατεύθυνση, εξομοιώσατε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τις επιχειρήσεις και ως συνέπεια αυτού αυξήσατε την προκαταβολή φόρου στο 100%.
Βέβαια, η μέριμνα σας για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου δεν σταμάτησε εκεί, αφού φροντίσατε και για την αύξηση της προκαταβολής του φόρου, καθώς και της εισφοράς αλληλεγγύης. Και η λίστα των επώδυνων και αντι-αγροτικών ενεργειών μέτρων που λήφθηκαν επί κυβερνήσεως σας δεν έχει τέλος!
Με περίσσεια αλαζονεία και δίχως κανένα αίσθημα πολιτικής ευθύνης, καταργήσατε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αφού πρώτα φροντίσατε να τον αυξήσετε για το «καλό» των αγροτικών νοικοκυριών.
Μας δουλεύετε; Ξεχάσατε; Σε άλλο κόσμο ζούσατε; Σε άλλη κυβέρνηση ήσασταν; Σε άλλο κόμμα ήσασταν; Α, ναι μπορεί να ήσασταν και σε άλλο κόμμα, γιατί κάνατε μια σχετική βόλτα.
Ήσασταν εσείς, αγαπητέ συνάδελφε, που ως κυβέρνηση με φιλολαϊκή πολιτική, φροντίσατε να δίνετε συνεχείς παρατάσεις στην προκήρυξη του προγράμματος για τη σύσταση κτηνοτροφικών Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών αλλά και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
Οφείλουμε, όμως, να παραδεχτούμε ότι ήσασταν και παγκόσμια πρωτοπόροι, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά κυβέρνηση προέβη σε μη υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των κτηνοτρόφων ως εξόδων.
Κύριε συνάδελφε, στην αγωνία σας για στείρα κριτική και βιομηχανία Ερωτήσεων, έρχεστε αναδρομικά, εσείς οι «αλάνθαστοι» αλλά και πρωτοπόροι – όπως διατυμπανίζετε- του νομοσχεδίου για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, να μας αποδώσετε ευθύνες γι’ αυτά, την στιγμή που εσείς μετακυλήσατε σε εμάς το μείζον αυτό ζήτημα. Αντί την ίδια στιγμή να ζητήσετε μία ειλικρινή συγνώμη, που παρατείνατε διαρκώς και αναιτίως την εκπόνηση, υποβολής και ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που θα έπρεπε να ήταν έτοιμα από τις 31.1.2017, ύστερα από τον ν. 4351/2015. Αλλά ως «τελειομανείς», είπατε να δώσετε εκ νέου παράταση έως το 2019.
Να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το δικό σας σχεδιασμό, τον νόμο που εσείς ψηφίσατε (αρ. 3 ν. 4351/2015), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις περιφέρειες της χώρας με προγραμματική σύμβαση η οποία συνάπτεται με την οικεία περιφέρεια».
Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατηγόρησε τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση, με την επανειλημμένη υπεκφυγή σας για ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, μέσα από συνεχείς παρατάσεις, υπονόμευσε τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων. «Σας καλούμε, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, να μη ξιφουλκείτε συνεχώς με την κυβέρνηση για ζητήματα που χειριζόμαστε με σύνεση, με συνέπεια και προς όφελος του αγροτικού κόσμου και να μην υποδαυλίζετε την υλοποίηση αυτών που έχουμε ήδη ανακοινώσει ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και όσων βρίσκονται σε στάδιο πριν την ψήφιση».
Άγρια κόντρα Κόκκαλη – Αυγενάκη στη βουλή για τα βοσκοτόπια
Άγρια κόντρα εκτυλίχθηκε στη βουλή το πρωί της Τετάρτης μεταξύ του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή τη συζήτηση ερώτησης για τα βοσκοτόπια.
Ο κ. Κόκκαλης αρχικά κατηγόρησε το κυβερνητικό στέλεχος ότι κρύβεται και ότι επιλέγει το πότε θα έρθει στη βουλή, υπενθυμίζοντας πως απουσίαζε στη συζήτηση της ερώτησης για το φιάσκο με την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.
Εν συνεχεία έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πως εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι οι οποίοι δε μπορούν να εκμεταλλευτούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζει ακόμη το κράτος ποιες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, θα περιμέναμε όμως, όχι μόνο εμείς αλλά και οι χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, να έρθετε να απαντήσετε για το μείζον θέμα που κι εσείς ο ίδιος παραδεχτήκατε από τούτο εδώ το Βήμα, για το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων. Θα σας περιμένουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αυτά τα λέμε όχι μόνο εν τη απουσία σας, αλλά και ενώπιος ενωπίω.
Έρχομαι στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης. Ίσως είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα της κτηνοτροφίας, ποιες και πόσες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.
Λόγω των λύσεων που είχαν δοθεί μέχρι και το 2015, η χώρα μας καταδικάστηκε σε πρόστιμο και σε εξαίρεση εκτάσεων βοσκοτόπων. Το 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4351 του 2015, για να καθοριστεί επιτέλους ποιες εκτάσεις είναι βοσκήσιμες.
Είναι κρίσιμο και πάρα πολύ σημαντικό –νομίζω ότι το καταλαβαίνετε- να καθορισθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να καθοριστεί η αστική γη, η δασική, η κτηνοτροφική, να καθορισθούν και τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μη ύπαρξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν παραπίσω και όλα να είναι εις βάρος της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, αφού είχε δοθεί μια παράταση βέβαια το 2019 έως και το 2020, δόθηκαν άλλες δύο παρατάσεις και η τελευταία είναι μέχρι το 2024.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ευθύνη για την υλοποίηση είναι στις περιφέρειες της χώρας μας. Ερωτάσθε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Γνωρίζουμε ότι η τελευταία παράταση είναι έως τις 31-12-2024. Οι περιφέρειες είναι έτοιμες; Έχουν συνεργαστεί με τη γεωγραφική πληροφοριακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο υπάγεται βέβαια σε εσάς, ή θα δοθεί εκ νέου και άλλη παράταση;
Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης υπενθύμιζε επίσης πως επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας «446.000.000 ευρώ πλήρωσε η χώρα μας λόγω της τεχνικής λύσης. Είναι έτσι ή δεν είναι; Δικαιώθηκε μετά η χώρα μας το 2018, με τον Κανονισμό «OMNIBUS»; Είχαν εξαιρεθεί 9,6 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων τα οποία στερήθηκαν οι κτηνοτρόφοι μας; Επανεντάχθηκαν τα 9,6 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων στη γεωγραφική βάση δεδομένων; Μπορείτε να πείτε σήμερα για την ουσία της επίκαιρης;
Δικαιώθηκε η χώρα μας από την κακιά διακυβέρνηση που είπατε, την προηγούμενη, και συγκρίνετε μια διακυβέρνηση με μνημόνιο με μια άλλη διακυβέρνηση, κύριε Αυγενάκη! Είπατε για φόρο και για εισφορές. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.
Πάμε στο πρακτέον. Αφού κάναμε όλη αυτή την άσχημη διαχείριση στις πληρωμές, κύριε Αυγενάκη, γιατί εσείς είπατε ότι έγιναν τόσα λάθη φέτος; Γιατί φέτος ήταν η χειρότερη πληρωμή; Μπορείτε να το εξηγήσετε; Γιατί οι κτηνοτρόφοι είδαν τόσες μειωμένες ενισχύσεις; Ακόμα και ο Πρωθυπουργός, ξέρετε, δηλώνει βοσκοτόπια. Το ξέρετε; Το θεωρείτε έντιμο; Το θεωρείτε σωστό; Μπορεί να είναι νόμιμο. Το θεωρείτε σωστό; Αφού το πάτε έτσι!
Και, εν πάση περιπτώσει, είπατε ότι θα πάρετε την αρμοδιότητα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος όμως, κύριε Αυγενάκη, δεν είπατε ότι κακώς εκχωρείται η αρμοδιότητα στις περιφέρειες… Δηλαδή δεν θα ισχύσει η προθεσμία μέχρι τα τέλη του ’24; Θα φέρετε κάποιο νόμο; Θα περιμένετε να δείτε και τις άλλες περιφέρειες; Τι θα γίνει με τα βοσκοτόπια; Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Θα περιμένετε τέλος του ‘24 όποιες περιφέρειες είναι έτοιμες και μετά; Δεν θα περιμένετε;
Ξέρετε ότι ο ορισμός του βοσκοτόπου έχει σχέση και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εάν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, κύριε Υπουργέ, δεν θα είχαν εγκλωβιστεί οι κτηνοτρόφοι μόνο σε ένα οικολογικό σχήμα. Αυτά δεν μπορείτε να τα πείτε εδώ στο Κοινοβούλιο; Δεν έχει σχέση ο βοσκότοπος με τη νέα ΚΑΠ; Έχει. Άρα θα περιμένουμε μέχρι τέλος του ‘24; Είπατε ότι η αρμοδιότητα θα είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αντιλέγω ότι πολλές περιφέρειες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Από εκεί και πέρα, στο δια ταύτα, κύριε Αυγενάκη, επειδή έχει σχέση και με τη νέα ΚΑΠ. Κύριε Υπουργέ, τι σκοπεύετε να κάνετε; Να φέρετε νόμο για να πάρετε τα διαχειριστικά στο Υπουργείο; Γι’ αυτό θέλουμε να ενημερωθούμε και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Μπορείτε να δείτε η συζήτηση της ερώτησης εδώ.
29-11-2023 18:41kostas
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΘΑ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗΣΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ. ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΡΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ-ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ?
Απάντηση29-11-2023 18:35kostas
Καποια στιγμη θα τελειωσει και αυτη η ιστορια με τα διαχειριστικα σχεδια βοσκησης, και θα ειναι η ωρα που θα δημοσιοποιηθουν καινουρια μετρα, νεοι περιορισμοι και απαγορευσεις, προστιμα και αιτιες εγκεφαλικων για τους κτηνοτροφους. Οπου κριθει απαραιτητο, για την προστασια της φυσης, θα απαγορευεται η βοσκηση για καποιους μηνες, και θα επιβαλλεται υποχρεωτικος σταυλισμος των ζωων. Ολα εξαρτωνται απο τη βουληση των ειδικων-μελετητων, και τις οδηγιες που θα δοθουν απο τον υπουργο και την Ευρωπη. Πλησιαζει η ωρα που χιλιαδες κτηνοτροφοι θα χαρισουν τα βουνα στο κρατος, και θα στειλουν τα ζωα τους στο σφαγειο.Αν κανω λαθος, ας με διορθωσει καποιος.
Απάντηση29-11-2023 14:43giorgos
Tελικα ο Κελετσης είπε οτι θα πληρωθουν και οι βοσκοτοποι χωρις ζωα...
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)