Τεράστιο έλλειμμα πολιτικής υπονομεύει τους αγρότες σε μια χώρα που ζει από την αγροτική παραγωγή
Στην πλειοψηφία τους µάλιστα δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, όχι µόνο για τη δραστηριότητά τους τη νέα χρονιά αλλά και για τη θέση τους στο επάγγελµα τα επόµενα χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικότερος έχει να κάνει µε τη διεθνοποίηση των αγορών και την ένταση του ανταγωνισµού από χώρες µε χαµηλότερο κόστος στα αντίστοιχα προϊόντα. Ειδικά στις µεγάλες καλλιέργειες, η θέση της Ελλάδας µοιάζει αδιέξοδη.
Με µικρά µεγέθη εκµεταλλεύσεων και µ’ αυτή τη δοµή, η ελληνική γεωργία δεν είναι σε θέση να ανταγωνισθεί, ούτε τις αναπτυγµένες τεχνολογικά χώρες της ∆ύσης, ούτε τις χαµηλού εργατικού κόστους χώρες του λεγόµενου Τρίτου Κόσµου. Θα µπορούσε να πει κανείς ότι η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είναι υποχρεωµένη να κινείται µε τους όλο και πιο αυστηρούς όρους που υπαγορεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς το επίπεδο των εκµεταλλεύσεων να έχει ενσωµατώσει τις οργανωτικές δοµές, την τεχνολογία και τις αντιλήψεις των ευρωπαίων παραγωγών. Αποτέλεσµα; Το χάσµα παραγωγικότητας να µεγαλώνει και η βιωσιµότητα των αγροτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα να τίθεται σε άµεσο κίνδυνο.
Η τελευταία µεταρρύθµιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα µπορούσε να πει κανείς ότι µοιάζει µε τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αν ληφθεί υπόψη ότι σοβαρές επιφυλάξεις για το «πράσινο πρόσταγµα» των Βρυξελλών, εκφράζουν, µε επίµονή µάλιστα, πετυχηµένοι αγρότες από προχωρηµένες γεωργικά χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερµανία, καθίσταται σαφές ότι τα θέµατα που καλείται να διαχειρισθεί η Ελλάδα είναι τεράστια. Ο σχεδιασµός προσαρµογής που απαιτείται ξεπερνάει τα στενά όρια µιας εκµετάλλευσης ή ενός κλάδου.
Χρειάζονται κεντρικές αποφάσεις µε στρατηγική σηµασία, οι οποίες δεν θα απαντούν απλώς στα κελεύσµατα της ΚΑΠ ή στις απαιτήσεις των ισχυρών lobbys των εισροών, της µεταποίησης και το εµπορίου αλλά θα παίρνουν σοβαρά υπόψη τις πραγµατικές ανάγκες των παραγωγών και την οικονοµική επιβίωση των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι ώρα να µπει φραγµός στη διαδικασία φθοράς των µονάδων µεσαίου µεγέθους που συνιστά απειλή για την αγροτική οικονοµία και την ευηµερία στις αγροτικές περιοχές.
Μπροστά στις µεγάλες προκλήσεις που έχει µπροστά της η ελληνική γεωργία, οι «σκιαµαχία» για τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία αναλώνεται τον τελευταίο καιρό η ηγεσία της πλατείας Βάθη, δείχνει αδυναµία κατανόησης των πραγµατικών προβληµάτων και έλλειµµα πολιτικής στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, τουλάχιστον σε πτυχές και κλάδους που αυτό είναι ακόµα εφικτό.
Μήπως ο πυλώνας αρχίζει να λυγίζει;
Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και καιρό, παίζει χωρίς αντίπαλο δεν είναι καλό για κανέναν. Ούτε για τον ίδιο τον Μητσοτάκη.
Υπάρχει µια σκόπιµη ή ασυναίσθητη υποβάθµιση στα αγροτικά ζητήµατα, που κάποιες φορές δίνει την εντύπωση εγκατάλειψης του αγροτικού κόσµου. Ξεκινάει από τις δάφνες του 41% και την απουσία αντιπάλου.
Η διετία του κορωνοϊού, ο πόλεµος στην Ουκρανία και ο κατακλυσµός στη Θεσσαλία, δεν συνιστούν άλλοθι για τη µη αναζήτηση έως τώρα ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης στον αγροτικό χώρο. Που, παίρνοντας υπόψη το πλαίσιο της ΚΑΠ, θα καθορίζει προτεραιότητες, θα υπαγορεύει πολιτικές και θα υποδεικνύει συγκεκριµένους στόχους.
Ποιος αλήθεια ορίζει σήµερα τι είναι σηµαντικό για την εγχώρια αγροτική παραγωγή, τι είναι σηµαντικό για τη βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, τι είναι σηµαντικό για την εθνική οικονοµία και τι είναι σηµαντικό για την ευηµερία στις αγροτικές περιοχές; Είναι δυνατόν αυτό να επαφίεται στη γνώση και το φιλότιµο του κάθε αγρότη; Εκτός και αν, άλλες δυνάµεις, αφανείς κατά βάση, επηρεάζουν τόσο πολύ την πορεία των πραγµάτων, επιβάλλοντας την αδράνεια και ένα πέπλο ασάφειας.
Πάντως, για τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί επί σειρά ετών µε τα αγροτικά ζητήµατα, είτε από τη θέση του αγρότη είτε από τη θέση του επιστήµονα, είτε από τη θέση του τεχνοκράτη, το έλλειµµα ουσιώδους αγροτικής πολιτικής είναι ολοφάνερο. Κάποιοι νοµίζουν ότι το θέµα της αγροτικής πολιτικής εξαντλείται στην περιπετειώδη κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων, στην επιπόλαιη κατάρτιση προγραµµάτων και στη γαλαντόµο καταβολή αποζηµιώσεων.
Από ‘κει και πέρα, όποια µέτρα έρχονται, είναι συνήθως αποτέλεσµα οχλήσεων από ισχυρά lobbies οικονοµικών παραγόντων και οντοτήτων. Άντε και κάποιες υποχρεώσεις βουλευτών σε παραγωγικές οµάδες και τοπικές κοινότητες. ∆εν συµβαίνει το ίδιο στις αναπτυγµένες χώρες της Ευρώπης. Η Ισπανία για παράδειγµα, όταν αποφάσισε να γίνει πρώτη δύναµη παγκοσµίως στο ελαιόλαδο, βρήκε τον τρόπο να το κάνει, εντός του πλαισίου της Ε.Ε. Τελευταία, έχει θέσει ως στόχο να κάνει κάτι ανάλογο και µε το κρασί. Και το προχωράει βήµα – βήµα.
Πριν λίγες µέρες, ο Μακρόν ανακοίνωσε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα στη Γαλλία. Μια χώρα που διεκδικεί τα πρωτεία της αγροτικής παραγωγής πανευρωπαϊκά, διαθέτει υψηλού επιπέδου αγροτικές εκµεταλλεύσεις, έχει κάνει πράξη τη συνεταιριστική ιδέα και αυξάνει µοναδικά την υπεραξία των αγροτικών προϊόντων. Στην Ελλάδα έχουµε µείνει στη ρητορική… ο αγροτικός τοµέας είναι πυλώνας ανάπτυξης και η κυβέρνηση είναι δίπλα στους αγρότες. Και από ουσία, µηδέν!
10-01-2024 10:54Θωμάς
Τέλεια προσέγγιση. Συγχαρητήρια στον συντάκτη. Αντί να βρίζουμε και να πολιτικολογούμε, άς εστιάσουμε σε κάθε σειρά του κειμένου. Αν δεν είμαστε κλαψιάρηδες και ψευτοεπαναστάτες του καφενείου, θα βρούμε τί φταίει και τί πρέπει να γίνει. Σε καμμιά περίπτωση όμως μήν βγάλουμε τον εαυτούλη μας απεξω. Γνωρίζουμε ΟΛΟΙ τί γίνεται στις Συνεταιριστικές μας Οργανώσεις.Κάθε χωριό και δύο συνεταιριμούς. Οταν η Νέα Ζηλανδία έχει ΕΝΑΝ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΟΡΕΑ για όλη τη χώρα. Μόνον με αυτόν συζητάς για να αγοράσεις τα αγροτικά προΐόντα τους! Ευχαριστώ.
Απάντηση09-01-2024 09:41ΑΕΛ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΌΜΗΣΗΣ,ΤΟ ΞΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΟΤΑΝ ΒΑΖΟΥΝ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ,ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 2ΜΗΝΟ ΕΠΙΣΤΡΟΘΗ ΝΟΜΙΖΩ 0,40 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ,ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ,ΕΝΩ Ο ΑΓΡΌΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΕΞΟΔΑ,ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΦΟΡΟΥ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ,ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΧΑΡΙΚΙΑ,ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΜΑΛΕΙ ΚΑΙ ΥΔΡΟΚΈΦΑΛΟΙ,ΟΥΣΤΤΤ!!!!!!
Απάντηση08-01-2024 18:06ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας.Συγχαρητήρια για όποιον το έγραψε.Δείχνει βαθειά γνώση του γίγνεσται στον αγροτικό χώρο μέχρι σήμερα και αφορά τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων απο την αρχή των ΚΑΠ. Πραγματική αξία παραγωγής-ανταγωνιστική με βάση την ποιότητα-χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής με γνώμωνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας (Ζώνες καλλιέργειας)- στήριξη της παραγωγής με μείωση του κόστους άρδευσης και ενέργειας(δημιουργεία υποδομών).Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε Ολανδία ούτε Γερμανία αλλά ούτε Μαρόκο και Τουρκία. Ευχαριστώ
Απάντηση08-01-2024 18:00Σαν άλλο δεν μας Μάρανε δω στον απάνω κοσμο
Αγροτική πολιτικη δεν υπάρχει ουτε υπήρχε ποτε γι αυτό ο αγροτικός πλυθησμος μειώθηκε κ η υπαίθρος ερήμωσε. Το ενδιαφέρον τους τώρα είναι να νομιμοποιήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια αγνοώντας τι πιστευει η Ελληνική Ορθόδοξη οικογένεια κ η πλειονοτητα του λαου μας. Ας παρουν τις ψήφους αυτών εμείς που έχουμε το φλαμπουρα με το σταυρό στις χαρές μας θα τους μαυρίσουμε..
Απάντηση08-01-2024 17:38Ζαφείρης
Από πού κι ως πού ζει η χώρα από την αγροτική παραγωγή; μάλλον τα μπερδεύετε με μπανανιες
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)08-01-2024 17:17Γιάννης Γκ
Εεεεελα..... Τώρα το ανακαλύψαμε αυτό..;;; Εδώ έχουμε φτάσει στο 2023, κοντά αιώνας από το τέλος το Β' ΠΠ και άλλος μισός από τη μεταπολίτευση για να ανακαλύψουμε την εκπαίδευση στο πρωτογενή τομέα και ιδρύσαμε δημόσια ΙΕΚ για την αγροτική παραγωγή. Αλλά ιδρύσαμε μόνο σε έξι νομούς. Μη ξανοιγομαστε πολύ. Σε καμία 50αρια χρόνια θα ιδρύσουμε σε άλλους 3. Φτάνει... Θέλουμε και αγροτική πολιτική τρομάρα μας. Εδώ ο Αυγενάκης καθυστερεί εσκεμμένα τα νέα προγράμματα ΕΟΦ για να μοιράσει τη πίτα σε συνεταιρισμούς που κατά κανόνα δε δικαιούνται. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά (και τα ψηφαλάκια ) Άρη (ή Λευτέρη) ... κολλάνε όλα Θέλουμε κι αγροτική ανάπτυξη... Οι άλλοι τρέχουν με τη ταχύτητα του ήχου κι εμείς ψάχνουμε κάρβουνο για τις ατμομηχανές ...Α .. ψάχνουμε και σταυρούς...
Απάντηση08-01-2024 16:59ΗΛΙΑΣ
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΕΔΩ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ, ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Απάντηση08-01-2024 16:43νέος αγρότης
Επιτρέπονται οι εθνικές επιδοτήσεις στην ΕΕ? Τόσα χρονια μας λένε ότι δεν μπορούν να δόσουν εθνικές επιδοτήσεις γιατί απαγορεύονται από την ΕΕ. Μόνο για τους Γερμανούς αγρότες επιτρέπονται?
Απάντηση08-01-2024 15:40Kostas
Από το 2016 περιμένω να γίνουν έργα συντήρησης αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο ποιμνιοστασιο μου. Προεκλογικά μου υπόσχονται, και μετεκλογικα με ξεχνάνε. Αδιαφορία και αναλγησία βλέπω από μέρους της πολιτείας. Κατά τα άλλα, εργάζονται για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ψηφοθηρες και βολεψακηδες είναι και τίποτε άλλο.
Απάντηση08-01-2024 14:58Αγρότης γαλάζιας Υποαναπτυξης
Κομβόι τρακτέρ και φορτηγά, κάποια με πανό διαμαρτυρίας που έγραφαν «χωρίς αγρότες, χωρίς τρόφιμα, χωρίς μέλλον», έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Γερμανίας . ΕΔΩ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΞΗ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΦΑΔΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ . ΑΦΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΊΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΠ . ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ . ΑΥΤΗΝ Η ΕΠΗΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΛΦΑΔΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ .
Απάντηση