BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αυξήσεις ΤΟΕΒ που φτάνουν το 60% ξεσηκώνουν τους Μακεδόνες αγρότες

Πυρ και μανία είναι οι αγρότες στον κάμπο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με το «χαράτσι», που όπως λένε, ανακοίνωσε ο ΓΟΕΒ της περιοχής στους τοπικούς ΤΟΕΒ και αφορά σε ορισμένες περιπτώσεις υπέρογκες αυξήσεις επί της ετήσιας εισφοράς που του καταβάλλουν ανταποδοτικά για μια σειρά από παρεχόμενες υπηρεσίες.

Components-and-types-of-drip-irrigation

Λεωνίδας Λιάμης

13
1

Αν κι η απόφαση έχει γενικευμένη εφαρμογή στα ΤΟΕΒ που βρίσκονται μεταξύ του Αξιού και του Γαλλικού ποταμού, τις μεγαλύτερες αυξήσεις, που φτάνουν αντιστοίχως στο 57% και στο 53%, σε σύγκριση με το 2023 καλούνται να επωμιστούν τα ΤΟΕΒ Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου, τα οποία εξυπηρετούν ενεργές καλλιέργειες άνω των 130.000 στρεμμάτων.

Πρακτικά αυτή η αυθαίρετη, όπως την χαρακτηρίζουν οι διοικήσεις των τοπικών ΤΟΕΒ, απόφαση, μεταφράζεται πως στην περίπτωση του ΤΟΕΒ Χαλάστρας (σ. σ. 74.000 στρέμματα) η ετήσια εισφορά από τα 300.000 ευρώ, που ήταν το 2023, θα ανέλθει σε περίπου 470.000 ευρώ το 2024, ενώ για το ΤΟΕΒ του Αγίου Αθανασίου (σ. σ. 55.000 στρέμματα) από τα 240.000 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα 363.000 ευρώ.

Μικρότερες επιβαρύνσεις υπάρχουν και σε άλλα τοπικά ΤΟΕΒ, όπως για παράδειγμα αυτό της Χαλκηδόνας στο οποίο η αύξηση που επιβάλλεται είναι 13%, κάτι που σημαίνει πως η ετήσια εισφορά από 70.000 ευρώ, πέρυσι, θα πάει στα περίπου 80.000 ευρώ τη φετινή χρονιά, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χαλκηδόνας, Παναγιώτης Στράτος.

Επειδή, όμως, τα ΤΟΕΒ δεν έχουν άλλα έσοδα, πέρα από το τέλος που επιβάλλουν στους αγρότες για την άρδευση των χωραφιών τους, στο τέλος της ημέρας το «μάρμαρο» πάλι θα κληθούν να το πληρώσουν οι εξοργισμένοι αγρότες, στους οποίους θα μετακυλιστεί η επιβάρυνση.

«Για να καλυφθεί το ποσό της εξωφρενικής αυτής αύξησης ο ΤΟΕΒ Αγίου Αθανασίου θα πρέπει να ανεβάσει το τέλος άρδευσης, που είναι σήμερα στα 23 ευρώ το στρέμμα, κατά 7 έως 10 ευρώ το στρέμμα. Σε μια οικογενειακή εκμετάλλευση με 2-3 ΟΣΔΕ, όμως, που είναι λογικό να έχουν και 1.000 στρέμματα, στα καλά καθούμενα θα πρέπει να δώσουν άλλα 7.000 έως 10.000 ευρώ μόνο για την άρδευση. Και αυτό σε μια χρονιά δύσκολη, όπου οι τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων έχουν πάρει την κατηφόρα», ανέφερε, στην Agrenda ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Αγίου Αθανασίου, Παναγιώτης Γκούτας.

Η τοπική αγροτική οργάνωση, μάλιστα, είχε προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στην οποία είχαν προσκληθεί να παραστούν και διοικητικά στελέχη του ΓΟΕΒ, ώστε να εκφραστούν τα έντονα παράπονα των αγανακτισμένων παραγωγών και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από το ΓΟΕΒ.

Στα «κάγκελα», όμως, έχουν ανέβει οι αγρότες και της Χαλάστρας, όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Κανάκας, πρόεδρος του τοπικού ΤΟΕΒ, αφού η αύξηση του 57% στην εισφορά, θα οδηγήσει, εφόσον εφαρμοστεί, σε μεγάλο «καπέλο» επί του αρδευτικού τέλους που πληρώνουν.

«Για να καταλάβετε μετά τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορονοϊός, όταν ανέβηκε το κόστος των πετρελαίων και της ενέργειας, αυξήσαμε κατά 2% το αρδευτικό τέλος στους αγρότες και αναστατώθηκαν όλοι. Σκεφθείτε να αποπειραθούμε να περάσουμε αυτή την αύξηση κατά 57% από το ΓΟΕΒ. Θα τους φάει όλη την επιδότηση», επισημαίνει ο κ. Κανάκας και προσθέτει: «Δεν το δεχόμαστε. Τους ενημέρωσα ότι δεν περνά με τίποτε από τους εκλέκτορες και τη γενική συνέλευση. Έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης, ο Υπουργός, όλοι. Παράλληλα μαζί με τον ΤΟΕΒ Αγίου Αθανασίου έχουμε βάλει δικηγόρο και κινούμαστε και νομικά για να προσβάλουμε την απόφαση».

Στην περίπτωση του ΤΟΕΒ Χαλκηδόνας, αντιστοίχως, οι αυξήσεις για το τέλος άρδευσης θα είναι της τάξης των περίπου 2 ευρώ το στρέμμα ή από τα 21 ευρώ στα 23 ευρώ για τις καλλιέργειες ρυζιού και από τα 17 στα 19 ευρώ το στρέμμα για τις υπόλοιπες κοινές καλλιέργειες.

Οι ενστάσεις των θιγόμενων ΤΟΕΒ και των αγροτών της περιοχής, που κάνουν λόγο για αυθαίρετη απόφαση, πέραν της κριτικής για απουσία έργου από το ΓΟΕΒ σε επίπεδο βελτίωσης των αποστραγγιστικών έργων και της οδοποιίας και των διωρύγων, έχουν να κάνουν με κυρίως δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι το ΓΟΕΒ ζητά από τα ΤΟΕΒ εισφορά για το 100% των αγροτών που εξυπηρετούν με αρδευτικό νερό, ενώ τα ΤΟΕΒ -στην καλύτερη των περιπτώσεων- έχουν μια εισπραξιμότητα που κινείται στο 70%-75%, καθώς πολλοί αγρότες δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

«Εμείς δεν τα εισπράττουμε και ο ΓΟΕΒ, που δεν κάνει τίποτε, μας τα ζητά λες και τα εισπράττουμε. Εδώ υπάρχει και νομοθετικό κενό, το οποίο παλεύουμε 15 χρόνια να καλυφθεί από το υπουργείο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε», μας είπε ο κ. Κανάκας, συμπληρώνοντας πως «αυτοί οι άνθρωποι, ως δημόσιοι υπάλληλοι έχουν άγνοια. Δεν γνωρίζουν τι θα πει πόνος και αδικία και ελαφρά την καρδία επιβάλλουν αυξήσεις».

Ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις όμως, προκαλεί η παράμετρος που αφορά στα παράκτια αντλιοστάσια στο Καλοχώρι, που έχουν το ρόλο και της αντιπλημμυρικής ασπίδας της πεδιάδας του Αξιού. «Όταν όλα τα νερά της βροχής του ανατολικού τμήματος των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας, ακόμη και από το Κιλκίς, καταλήγουν στα αντλιοστάσια του Καλοχωρίου, που είναι δύο μέτρα κάτω από τα στάθμη της θάλασσας, αυτά θα πρέπει να λειτουργούν. Αυτό έχει ένα κόστος για τη συντήρηση και τη λειτουργία των αντλιοστασίων, το οποίο μετακυλίεται κυρίως στα δύο μεγάλα ΤΟΕΒ της περιοχής και κατ’ επέκταση προς τους αγρότες – μέλη τους», εξηγήθηκε στην Agrenda από τον κ. Κανάκα, με την επισήμανση πως «όταν ποτίζουν οι αγρότες, στο διάστημα δηλαδή από 1 Μαΐου, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ναι να πληρώσουν και το ρεύμα και τις αβαρίες των αντλιών. Όχι, όμως, και τους υπόλοιπους 7 μήνες να προστατεύουν το Καλοχώρι, τη Χαλάστρα και άλλες περιοχές για να μην πλημμυρίσουν. Διότι κανένας άλλος, ούτε οι δήμοι, ούτε η Περιφέρεια, βάζουν το χέρι στην τσέπη για να επιμεριστεί το κόστος».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές