BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λόγια Αυγενάκη σε βιομήχανους, όρια για τις τιμές πρόβειου

Ελέγχους προς πάσα κατεύθυνση επιµένει να ευαγγελίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ρητορική την οποία επέλεξε και στη συνάντηση µε εκπροσώπους της γαλακτοβιοµηχανίας και της ∆ιεπαγγελµατικής της Φέτας, ζητώντας επί της ουσίας, αν έχουν στοιχεία για νοθείες από συναδέφους τους να τα προσκοµίσουν στο υπουργείο και να πάψουν να κρύβονται πίσω από την ανωνυµία. 

Ypaat-Gala1_2

Γιάννης Πανάγος

10
2

Σκληρά λόγια Αυγενάκη σε βιομήχανους, οριοθέτηση για τιμές παραγωγού πρόβειου

Αφορµή για όλα αυτά αποτελεί ως γνωστόν η καθίζηση στις τιµές παραγωγού για το πρόβειο και γίδινο γάλα, κάτι το οποίο µεταφέρει ζωηρές ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο, που βλέπει βιοµήχανους και αλυσίδες λιανικής να γράφουν τρελά κέρδη και τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να οδηγούνται βήµα - βήµα προς τη χρεοκοπία. 

Έτσι µε το φόβο του πολιτικού κόστους να ξυπνάει τα αντανακλαστικά των κυβερνόντων, όταν µάλιστα οι πληγές που άνοιξε ο κατακλυσµός του Σεπτεµβρίου στη Θεσσαλία δεν λένε να κλείσουν, η σκληρή ρητορική Αυγενάκη προς τους εκπροσώπους της γαλακτοβιοµηχανίας έρχεται να µαλακώσει κάπως τα πράγµατα έναντι των παραγωγών και να περιφρουρήσει στο µέτρο του δυνατού µια ισορροπία στις τιµές του γάλακτος, πριν αυτές πάρον την κατρακύλα.

Σίγουρα δεν είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να διατηρηθεί η τιµή στο πρόβειο σε µια ζώνη µεταξύ 1,55 και 1,60 λεπτά το κιλό. Άλλωστε, υπάρχουν αυτή τη στιγµή αξιόλογες συµφωνίες (βλέπε Ήπειρος µε ΕΑΣ Ιωαννίνων στο 1,60 για το 2024), που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς κανείς να βγαίνει ζηµιωµένος. Κι αυτό γιατί, όλοι ξέρουν ότι το ντόπιο γάλα δεν φθάνει για να καλύψει τις ανάγκες των µεταποιητικών µονάδων και µόνο µε «αλχηµείες» η πίεση στις τιµές παραγωγού µπορεί να φέρει αποτέλεσµα.

Επί της ουσίας, µόνο η χρήση αγελαδινού και εισαγόµενου γάλακτος (που και τα δύο απαγορεύονται για στην παρασκευή φέτας) µπορεί να αλλάξει τους συσχετισµούς προς όφελος της βιοµηχανίας και σε βάρος των παραγωγών - κτηνοτρόφων.  Αυτό δείχνει να το αντιλαµβάνεται πλέον και ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος µε την εν γένει τοποθέτησή του στη συνάντηση µε τους γαλακτοβιοµήχανους, θέλησε να περάσει το µήνυµα «µείνετε εδώ -από πλευράς τιµής- για να µην έρθουν τα χειρότερα».

Να σηµειωθεί ακόµα ότι στη σύσκεψη υπό τον Αυγενάκη στο υπουργείο συµµετείχαν δια ζώσης ή διαδικτυακά, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής, Γιάννης Βιτάλης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος.   



Το Δελτίο Τύπου του υπουργείο αναφέρει: 

Αυγενάκης: Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν. Θα βάλουμε τάξη. Θα τινάξουμε στον αέρα νοθεία και κυκλώματα. Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα θιγούν. Δουλεύουμε για τους πολλούς - Ευρεία σύσκεψη φορέων για το γάλα και τα προϊόντα του

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Στη σύσκεψη μετείχε και ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου με εντολή του ΥπΑΑΤ ξεκίνησαν ευρύτατοι έλεγχοι στην αγορά, σε super markets και σημεία λιανικής πώλησης, στις πύλες εισόδου της χώρας και σε άλλα σημεία. Οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, όπου κρίνεται αναγκαίο. Ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα συμβάλουν και οι ΔΑΟΚ.

Αίτημα των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων ήταν να συνεχισθούν οι έλεγχοι, ενώ ζητήθηκε, επίσης, ενεργοποίηση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, για τους οποίους συνεισφέρουν οικονομικά.

Αυγενάκης: Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Οι έλεγχοι στην αγορά δεν θα είναι ευκαιριακοί, είπε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας.  «Δεν δυσφημούμε κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε: «Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στέλνουμε μήνυμα ότι κάνουμε ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα, τους νοικοκύρηδες, τους υγιείς επιχειρηματίες. Γίνονται έλεγχοι με κανόνες και σύντομα θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο. Στόχος μας δεν είναι να εισπράξουμε χρήματα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Και χρέος όλων μας που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Θα τινάξουμε στον αέρα τα κυκλώματα νοθείας. Και σε αυτό σας θέλουμε στο πλευρό μας. Να βρούμε ποιοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των παραγωγών».

Σε αυτή τη λογική εκκαθαρίζονται σύντομα και οι 161 υποθέσεις παρατυπιών που υπήρχαν στα συρτάρια του υπουργείου, ύστερα από την εντολή του υπουργού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Πού γίνονται έλεγχοι

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, σε super markets, σε πύλες εισόδου της χώρας, όπου θα λαμβάνονται δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια  για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος αναφερόμενος στους ελέγχους είπε ότι από 18.01.2024 έως και 24.01.2024 έχουν ληφθεί 64 δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση (φέτα, κίτρινα και λευκά τυριά, γιαούρτια, γάλα) και 80 προϊόντα για έλεγχο επισήμανσης από τη λιανική πώληση, καθώς και έλεγχος σε 36 βυτία και φορτία γαλακτοκομικών σε πύλες εισόδου.

Στα Νωπά οπωροκηπευτικά έγινε έλεγχος προδιαγραφών εμπορίας σε 52 προϊόντα, εκ των οποίων έξι βιολογικά, 9 δείγματα για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών και έλεγχος φορτίων στα σημεία εισόδου, έχουν ελεγχθεί 13 φορτία.

Ποιοι μετείχαν

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για θέματα πρωτογενή τομέα, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας Γιάννης Βιτάλης, οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας, ο Γενικός Γραμματέας της Διεπαγγελματικής Φέτας - εκπρόσωπος Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ Νικόλαος Καλιακούδας, o ταμίας της Διεπαγγελματικής Φέτας εκπρόσωπος του ΣΕΚ Δημήτριος Μόσχος, το μέλος της Διεπαγγελματικής Φέτας και εκπρόσωπος ΣΕΒΓΑΠ Γιάννης Σαράντης , το  μέλος της Διεπαγγελματικής φέτας και Εκπρόσωπος του ΣΕΒΓΑΠ Αλέξανδρος Μποτός,  και ο Τεχνικός Σύμβουλος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κούκουρας.

 

Οι δηλώσεις του ΥπΑΑΤ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στη σύσκεψη για το γάλα και τα προϊόντα του, δήλωσε on camera, στην ΕΡΤ1, τα εξής:

«Διενεργούνται έλεγχοι, σε όλη την Ελλάδα, από τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥπΑΑΤ. Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν.

Η αγορά σε ό,τι αφορά το γάλα και το κρέας πρέπει να ελεγχθεί και κυρίως να λειτουργεί με ασφάλεια, τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο για τους σωστούς  γαλακτοβιομήχανους και φυσικά τους καταναλωτές.

Είμαι πεπεισμένος ότι όλα αυτά αποδίδουν.

Ωστόσο, η σύσκεψη που συγκαλέσαμε, σήμερα, και συμμετέχουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι, νομίζω ότι θα αποδώσει καρπούς. Γιατί όλοι τελικά έχουν να ωφεληθούν και κάποιοι ελάχιστοι κρύβονται πίσω από όλη αυτή την αναρχία  που για χρόνια παρέμενε στον χώρο.

Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε σειρά και τάξη. Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα θιχτούν. Μας ενδιαφέρουν οι πολλοί και γι αυτούς δουλεύουμε».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2024 13:32αριστο άσχετος βολεμένος

Τους έκανε τα μούτρα κρέας.....ρε τι ακούμε και τι γράφετε!!!

Απάντηση

25-01-2024 21:13Κτηνοτροφος

Αααααα τσουτσουριασα λέμε τι σκληρός υπουργός είν τούτος τους μαλωσε και εμπιξαν τα κλάματα η βιομήχανοι μόνο που ξύπνησε λίγο αργά από όταν έπεσαν η τιμές η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές