BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού θα έρθει η λύση για Έλληνες αγρότες;

Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού, δηλαδή ότι απέμεινε, θα αναζητήσει τη λύση στό πρόβλημα των αγροτών ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί η προγραµµατισµένη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης να γεννά ελπίδες συνεννόησης, ωστόσο, το αγροτικό ζήτηµα βρίσκεται αυτό τον καιρό σε ιδιαίτερα λεπτή φάση.

kyriakos-mitsotakis_3

Γιάννης Πανάγος

29
12

Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού θα έρθει η λύση  για τους Έλληνες αγρότες;

Αναλυτικά στην ανάρτησή του για τους αγρότες ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα διαπιστώσετε- εκτενή ανασκόπηση της εβδομάδας, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν.

Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Και επισημαίνει: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%.

Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τουλάχιστον όπως αυτό τίθεται από το µαζικό κίνηµα των αγροτών και τις λεγόµενες δυνάµεις των µπλόκων, ειδικά µετά την απόφαση της Νίκαιας να ξεκινήσουν ολιγόωροι αποκλεισµοί δρόµων και παράλληλα να οργανωθεί δυναµική κάθοδος των τρακτέρ προς της Αθήνα.

Μέχρι στιγµής, η κυβέρνηση δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαµηνύει προς όλες τις πλευρές ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, ενώ σπεύδει να προεξοφλήσει και αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειµένου να αµβλυνθούν κάποιες δύσκολες πτυχές αυτής και να διευκολυνθεί η παραγωγική δραστηριότητα µε τη σύµφωνη γνώµη των Βρυξελλών.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικοί αξιωµατούχοι και αντίστοιχα κανάλια ενηµέρωσης απαριθµούν τα µέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί προς διευκόλυνση και οικονοµική στήριξη των αγροτών, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω κινήσεις καλής θέλησης, πάντοτε, όπως αφήνουν να εννοηθεί, στα όρια της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας.

Πάντως, η πολιτισµένη ατµόσφαιρα που συντηρείται µεταξύ αγροτών και κυβέρνησης δεν δείχνει να είναι αρκετή για να αποφευχθεί µια ενδεχόµενη σύγκρουση. Κι αυτό γιατί, στη συνάντηση της Νίκαιας, επικράτησε κατά κράτος η σκληρή γραµµή η οποία µάλιστα στην πλειοψηφία της, µάλλον είχε… δεξιά προέλευση.

Αυτό σηµαίνει ότι τα πράγµατα αρχίζουν σιγά σιγά να µπλέκουν και πολιτικά. Με τις παραδοσιακές δυνάµεις των αγροτοσυνδικαλιστών του ΚΚΕ οι αστικές κυβερνήσεις πάντα έβρισκαν έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.
Αυτή τη φορά, µε τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς να παίρνουν το πάνω χέρι, τα πράγµατα δεν είναι τόσο απλά.  Ή θα βρεθεί σύντοµα µια κάποια λύση µέσα από την οδό των επί µέρους παροχών ή το κυβερνών κόµµα θα υποχρεωθεί στην πορεία να χάσει ένα σηµαντικό µέρος από τα ερείσµατά του στον αγροτικό χώρο.

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το απόγευµα της Τρίτης, δηλαδή µετά τη συνάντηση της Νίκαιας, φιλοκυβερνητικά τοπικά στελέχη, ειδικά στη Θεσσαλία, επιδίδονται σε αγώνα δρόµου ώστε να αποσπάσουν δυνάµεις (από τις κινητοποιήσεις) και να πείσουν τους «σκληρούς» να µπουν στο δρόµο της συνεννόησης πριν εκτραπεί η κατάσταση και χαθεί κάθε έλεγχος.

Να αναφερθεί εδώ ότι ακόµα και η αριστερή πτέρυγα της Συντονιστικής των Μπλόκων έχει θορυβηθεί µε την κοσµοσυρροή που υπήρξε  στη Νίκαια και την «αγριάδα» που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Ακόµα µεγαλύτερος είναι βέβαια ο προβληµατισµός από τα µέσα της εβδοµάδας στις τάξεις µιας νεότερης γενιάς αγροτών µε µάλλον φιλοκυβερνητικά αισθήµατα η οποία φαίνεται να διεκδικεί έναν άλλο ρόλο στα τεκταινόµενα και κυρίως έναν άλλο τρόπο αναζήτησης λύσεων για το µέλλον της γεωργίας και του αγροτικού επαγγέλµατος.

Στο µεταξύ, στην ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησης της ΚΑΠ προς την κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ και µείωσης της γραφειοκρατίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στην οµιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου του γνωστού πολυνοµοσχεδίου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενηµέρωσε ανεπισήµως ότι έκανε αποδεκτές τις αλλαγές που έχει ζητήσει η χώρα µας από τα τέλη του 2023. Μάλιστα ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση µε τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – µελών του Νότου (οµάδα των EUMED-9) προκειµένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ.

Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή, αναφορικά µε τα 16.000 δεσµευµένα ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι, µετά από τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει, για όσα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι µεµπτό, θα αποδεσµευθούν και θα πληρωθούν, ενώ για όσα διαπιστωθεί κάτι µεµπτό, θα οδηγηθούν στη ∆ικαιοσύνη.

Με περιορισμένες προσδοκίες προσέρχεται, όπως όλα δείχνουν, Δευτέρα ή Τρίτη στο Μαξίμου η 15μελής επιτροπή που συγκρότησαν οι αγρότες για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το καλό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει τους αγρότες.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού για έναν συστηματικό διάλογο διαρκείας με τους αγρότες, μάλλον θα αποτελέσει το κλειδί για να μην υπάρξει αποτυχία της συνάντησης, ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον αγροτικό χώρο και κυρίως η έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, δεν αφήνει περιθώρια για μετάθεση ης επίλυσης των προβλημάτων στο μέλλον. Υπ’ αυτή την έννοια, κάτι θα πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα.

Κάτι περισσότερο από το αγροτικό πετρέλαιο που έχει ανακοινωθεί, την έκπτωση (10%) στο αγροτικό ρεύμα, την πληρωμή των αποζημιώσεων του 2023 και τις διευκολύνσεις για μικρά φωτοβολταϊκά που θα βοηθήσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο θέμα της ενέργειας. Χρειάζεται, όπως αναφέρουν οι αγρότες, μια σοβαρή και μάλλον οριζόντια παρέμβαση, η οποία θα ανακουφίζει οικονομικά σ’ αυτή τη φάση το σύνολο, αν είναι δυνατόν, του αγροτικού κόσμου.

Σε διαφορετική περίπτωση, η απάντηση των αγροτών, με βάση και τη σύνθεση που υπάρχει στην εκπροσώπησή τους, πιθανότατα θα είναι αρνητική. Σ’ αυτή την περίπτωση, η απειλή των τρακτέρ, τουλάχιστον για ένα διάστημα ακόμα θα υπάρχει και οι πιθανότητες να κλείνουν δρόμοι με μεγαλύτερη διάρκεια είναι πολλές.

 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2024 20:20πιτσικαμορτης

ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑ ΞΥΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Απάντηση

12-02-2024 00:15ΑΕΛ

ΜΙΛΑΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟ 82 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ,ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ,ΕΝΩ ΟΛΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ 1 ΕΥΡΩ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟ ΠΑΣ ,ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΟΙΡΕΣ ΜΑΡΚΕΤ ΠΑΣ, ΜΕ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΕΛΟΣ,ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ.

Απάντηση

11-02-2024 23:50ΑΓΡΟΤΗΣ

Αν κοιτάξουμε πάνω δεξιά λέει ευρωπαϊκή ένωση ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης αυτό θεωρείται ευρωπαϊκή ανάπτυξη ο αφρός του βαρελιού για αυτούς για τον αγρότη κτηνοτροφο θα ξυσουν τον πάτο

Απάντηση

11-02-2024 22:58Λιλα

Και με την ευκαιρία από το ξύσιμο ας μας πουν και τους μετόχους των εταιρειών ενέργειας που δεν είχαν απλώς κέρδη Αλλά υπερκέρδη.

Απάντηση

11-02-2024 22:40Λιλα

Καζάν ντιπ θα κάνουν σαν δεν ντρέπονται.

Απάντηση

11-02-2024 21:34ΚΟΥΛΗΣ

Αλλού δίνουν δις στους αγρότες θα ξύσει το βαρέλι...σε τόσο υπόληψη έχει τους αγρότες

Απάντηση

11-02-2024 20:38Νίκος.

Ξύνοντας.τ.α......α...μου.θα.ερθη.η.λυση. Για.τους.ελληνες.αγροτες.τετοιο. Χαρακτηρισμό.μας.εδοσε. Ο.γουρλοματης.εχει.δικιο.και. Αλλά.να.πη.και.χειροτερα..

Απάντηση

11-02-2024 17:24Έλλην

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την τακτική του δίκαιο έχετε σε ότι λέτε έχετε πρόβληματα για να κρατάει χαμηλά τους τόνους με τους αγροτοκτηνοτροφους δεν μας λένε όμως ποιος δημιούργησε αυτά τα προβλήματα φυσικά η ίδιοι τους μας έφεραν σε αυτήν την κατάντια μας έχουν κατακλεψει και σαν παραγωγούς και σαν καταναλωτές αλλά δίκαιο έχουμε που να το βρούμε το δίκιο μας Μητσοτάκη που

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές