BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αρνητική υποδοχή για το αποτέλεσμα διαλόγου αγροτών με πρωθυπουργό

Αρνητική μοιάζει να είναι η υποδοχή που βρίσκουν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στη 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών, με την τελική απάντηση να έρχεται σε λίγες ώρες από τις συντονιστικές των μπλόκων και να οδηγεί, όπως όλα δείχνουν σε συνέχεια των κινητοποιήσεων.

upodoxi-agroton-maksimou

Γιάννης Πανάγος

26
4

Αρνητική υποδοχή βρίσκει το αποτέλεσμα του διαλόγου αγροτών και πρωθυπουργού

Κάνοντας έναν πρώτο λογαριασμό, οι αγρότες θεωρούν πολύ λίγη την έκπτωση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ενώ μικρής σημασίας είναι και η ταμειακή διευκόλυνση στο αγροτικό πετρέλαιο, ακόμα κι αν υπάρξει μια προκαταβολή 50% επ’ αυτού τον Μάρτιο.

Θετικά αποτιμάται μόνο το γεγονός ότι ανοίγει μια συζήτηση γύρω από τη θεσμοθέτηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως σε συνέχεια ανάλογων επιλογών που έγιναν για τους αγρότες και σε άλλες ευρωπαϊκές γωνιές.  




Νωρίτερα το agronews.gr έγραφε:


Τα λίγα που τίθενται στη σημερινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τα σημαντικά που  μένουν εκτός ατζέντας

«Επιφανειακά», κάτι σαν την επιφανειακή λίπανση, αναμένεται να κινηθεί η σημερινή (Τρίτη 13 Φεβρουαρίου) συζήτηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, μια συνάντηση που έρχεται ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων κινητοποιήσεων σε πολλές αγροτικές περιοχές και την έντασης των προβλημάτων για πολλούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής.
Οι τελευταίες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική σε συνδυασμό με τις σοβαρές αρρυθμίες στις πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο, αυτό που κάνει τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα είναι η σοβαρή περαιτέρω υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.    

Για διαφορετικούς λόγους ωστόσο, η ατζέντα της σημερινής συζήτησης, αναμένεται να περιορισθεί, σ’ αυτά που το συγκεκριμένο αγροτικό κίνημα, μπορεί να θέσει ως άμεσες διεκδικήσεις και σ’ αυτά που η κυβερνητική ηγεσία έχει τη διάθεση να εξετάσει, ως ένδειξη καλής θελήσεως για την εκτόνωση της κατάστασης στον αγροτικό χώρο και την επιστροφή των τρακτέρ στις βάσεις τους.

Έτσι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, εξετάζεται η επίσπευση μιας προκαταβολής στο αγροτικό πετρέλαιο (επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης) ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα Μάρτιο, όπως και μια έκπτωση της τάξεως του 10% στο αγροτικό ρεύμα, μαζί με κάποιες ρυθμίσεις για τους αγρότες που έχουν ήδη οφειλές στη ΔΕΗ. Ως προς τις «ταμειακού χαρακτήρα» διευκολύνσεις, πιθανή θεωρείται μια δέσμευση για τα απλήρωτα 88 εκατ. ευρώ του ΟΠΕΚΕΠΕ (άμεσες ενισχύσεις 2023), όπως και μια αναφορά στα Eco-Schemes η πληρωμή των οποίων υπολογίζεται να γίνει μέχρι τον Απρίλιο.  

Τέλος, ενδιαφέρον θα είχε μια αποσαφήνιση από πλευράς αρμοδίων (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) αναφορικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος Απόλλων, το οποίο θα κληθεί να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αν αυτό αποτελέσει τελικά το περίγραμμα της σημερινής συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, καθίσταται σαφές ότι τα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής γεωργίας, μένουν για μια ακόμη φορά εκτός ημερήσιας διάταξης. Κι αυτό γιατί, οι αδυναμίες στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής κινούνται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων και το πραγματικό κόστος παραγωγής και το δεύτερο με τον τρόπο διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και τους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

Στο πρώτο ζήτημα, το ιδιοκτησιακό και οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από την ενοικιαζόμενη αγροτική γη, μοιάζει με θέμα ταμπού το οποίο κανείς δεν έχει τη διάθεση να ανοίξει. Κι ας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγων επιβάρυνσης της αγροτικής δραστηριότητας, όχι μόνο λόγω του ύψους των ενοικίων αλλά και λόγω των εμποδίων που δημιουργεί στα αναπτυξιακά πλάνα των εκμεταλλεύσεων.

Εξίσου σοβαρό είναι και το θέμα της διαμόρφωση καλλιεργητικών ζωνών, έτσι ώστε, σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους αλλά και την παραγωγική ιστορία κάθε τόπου, να δίδεται προτεραιότητα σε κάποια προϊόντα (φυτικής ή και ζωικής κατεύθυνσης). Αυτό και μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ομοιογένεια των εκμεταλλεύσεων κάθε περιοχής και θα διευκόλυνε (ενδεχομένως με τη βοήθεια κάποιων κινήτρων) στη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων που θα οδηγούσαν αντίστοιχα, στη μείωση του κόστους παραγωγής άλλα και στη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης για τη διάθεση των προϊόντων στη αγορά και την επιστροφή ενδεχομένως μέρους της υπεραξίας στους παραγωγούς.

Μπορεί να αναφέρεται κανείς για ώρες στα μεγάλα δυσεπίλυτα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και στην κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα. Ειδικά από τα τέλη του ’80, κυρίως ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας των μεγάλων αγροτοβιομηχανιών (συνεταιριστικών και μετοχικού ενδιαφέροντος της Αγροτικής Τράπεζας) που έδιναν -μετά τον πόλεμο και για 40 χρόνια περίπου- τον τόνο στη λειτουργία των αγορών, ενισχύοντας τη θέση του παραγωγού.

Όλα αυτά βεβαίως οφείλει να τα αντιμετωπίσει κανείς υπό το πρίσμα ότι οι αγορές αγροτικών προϊόντων έχουν διεθνοποιηθεί, νέες περιοχές του πλανήτη εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει δύσκολα στον εαυτό της. Πώς; Ανεβάζοντας τον πήχη όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής (βιωσιμότητα – φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα) και ταυτόχρονα απελευθερώνοντας τις εισαγωγές από κάθε κατεύθυνση και χωρίς να εξετάζονται οι προδιαγραφές αυτών των προϊόντων.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

18-02-2024 13:18ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ , ΑΠΛΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΣΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟΣΟΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ -ΕΠΑΙΤΕΣ-ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ Η ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Απάντηση

15-02-2024 20:04Αγρότης

Α ρε Μητσοτάκη δεν κατάφερες να κοροιδεψεις τους βλαχους σε είχα για ποιο έξυπνο

Απάντηση

13-02-2024 19:32Πιτσικαμορτης

Δλδ σοβαρά τώρα περιμένατε να βρει λύση ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ; ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Απάντηση

13-02-2024 18:02alex

Δεν εχουν διεθνοποιηθεί οι αγορές πλήρως και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα άλλων χωρών βασίζεται κυρίως σ αυτό. Πχ Φυτοφάρμακα δεν μπορει ο Ελληνας αγρότης να πάει να αγορασει απο αλλη χώρα με μισή τιμή. Έχει κυρώσεις. Και η επισημη αιτιολογια είναι οτι δεν εχει οδηγίες στα Ελληνικά και μπορεί να μην το ρίξει στο ψεκαστικό το φυτοφάρμακο αλλα να το πιεί. Στο πετρέλαιο για το Βαμβάκι ανα στρέμμα η επιστροφη ΕΦΚ είναι 6,15 ευρώ. Τέλη Μαρτίου 3 ευρώ και κατι ψιλά ανα στρέμμα, χωρίς δηλώσεις ΟΣΔΕ. Όποιος βάλει σιτάρι αντι για βαμβάκι, στο τέλος του χρόνου θα δώσει και πίσω την διαφορά. Οικολογικα σχήματα δεν άνοιξε καν η δήλωση για να δηλωθούν. Συνδεδεμένες Απρίλιο αντί Φεβρουαρίου και Απριλίου οπως παλιότερα. Τελικές τιμές ΕΛΓΑ επτασφράγιστο μυστικό Πρόγραμμα για τα πλημμυρισμένα, ουδεμία ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος ή τιμής ανα στρέμμα για όσους δεν μπήκαν φέτος στα χωράφια να καλλιεργήσουν. Επαναδιαπραγμάτευση Νέας Καπ δεν τη σχολιάζω καν.....πότε θα δούμε αποτελέσματα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές