BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αγροτικό ρεύμα 10 λεπτά και επιστροφή πετρελαίου τον Μάρτιο

Ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που κατεβάζει κοντά στα 10 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας και προκαταβολή του ΕΦΚ πετρελαίου περιλαμβάνονται στις παραχωρήσεις της Κυβέρνησης προς τους αγρότες σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου.

agrotiko-revma-10-lepta

37
61

Αγροτικό ρεύμα στα 10 λεπτά και πληρωμή 50% της επιστροφής πετρελαίου τον Μάρτιο οι δεσμεύσεις Μαξίμου

Ειδικότερα,  ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Πλέον, μένει να αξιολογηθεί η κυβερνητική πρόταση από τα μπλόκα, με τους εκπροσώπους να επιφυλλάσονται για σχολιασμό του πακέτου που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου, όταν θα αξιολογηθούν οι παροχές και θα παρθούν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων. 



Ως προς το αγροτικό ρεύμα, οι πρώτες ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνάντησης προβλέπουν τις εξής παρεμβάσει: 

  • Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου, ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
  • Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.
  • Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μαξίμου με την 15μελή επιτροπή των μπλόκων

Στο Μέγαρο Μαξίμου κατέφθασε πριν από λίγο η αντιπροσωπεία από τα αγροτικά μπλόκα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ατζέντα της συζήτησης να περιλαμβάνει το πλαίσιο αιτημάτων που είχαν κινητοποιήσει οι αγρότες από την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη της Νίκαιας, αλλά και τους τέσσερεις άξονες που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μαζί τους.



Οι τελευταίες πληροφορίες λοιπόν θέλουν τη συνάντηση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου να αναλώνεται στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πληρωθεί εντός της άνοιξης της αγροτικό πετρέλαιο, ενώ δεν αποκλείεται πέρα από την έκπτωση 10% στο ρεύμα, το Μαξίμου να μεσολαβήσει για μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών των αγροτών προς της ΔΕΗ. Πέραν αυτών, το κομμάτι των ελέγχων για την αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς από παράνομες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων καθώς και επεξηγήσεις ως προς την τροποποίηση της ΚΑΠ θα γεμίσουν τον χρόνο της συνάντησης.



Άλλωστε, κρίνοντας από τις παραχωρήσεις της Κομισιόν γύρω από την αγρανάπαυση, όπως επισημαίνουν έμπειροι παραγωγοί και επιμελείς μελετητές της ΚΑΠ, πρόκειται για μια απαίτηση που έχει μικρό αντίκτυπο στα πραγματικά οικονομικά των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.



Η λίστα των 15 αγροτών

Έπειτα από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν την σύσκεψη της Σίνδου της περασμένης Παρασκευής, 9 του μήνα, τα ονόματα των αγροτών που αποτελούν την επιτροπή είναι τα εξής:

  • Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  • Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  • Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
  • Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
  • Νίκος Κούτρας
  • Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
  • Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  • Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  • Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
  • Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
  • Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
  • Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
  • Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
  • Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
  • Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (61)
Προσθήκη σχολίου

14-02-2024 10:59dp

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΕΡΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΘΑ ΤΙΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 10 ΚΑΙ 11 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ? ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ , ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ , ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ? ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΛΟΙ? ΕΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ? ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΑΜΕ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-02-2024 09:33ΑΓΡΟΤΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

Ρε χαιβανια τι θα πετυχετε αν κατεβετε στην Αθηνα με τα τρακτερ?το πολυ πολυ να φτασετε μεχρι τις αφιδνες!θα σας σπασουν τα μηχανηματα!ποιος θα ρισκάρει το τρακτέρ του?παρτε αυτα που σας εδωσαν και πολλα ειναι!και αλλες παροχες να παρετε αυτοι που δεν μπορουν να καλλιεργησουν δεν θα μπορουν λογω χρεων που εχουν. παρτο το χαμπαρι οτι το αγροτικο επαγγελμα θα το ασκούν λίγοι και μεγάλοι!

Απάντηση

14-02-2024 08:44Αν

Τα καφενεία γεμάτα , τα μπλόκα άδεια . Καλά κρασιά

Απάντηση

14-02-2024 08:00Φουβοτος

Δυστιχος υπάρχουν και μαϊμού αγρότες φασιστακια τσιράκι στις δεξιάς που ψήφισα και εγώ για τελεφτεα φορά άνθρωποι βάλτοι δορυφόροι Πόι συκοφαντούν τους αγρότες γράφοντας διάφορες μαλακίες πιο πάνω, μη τους δίνετε σημασία γεννημένοι για τετοια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

13-02-2024 21:39Παχύσαρκα ψοφίμια!

Ξεφτίλα! Βόδια! Σας δούλεψε και σας έστειλε στον διάολο! Συνάντηση μόνο με Θεσσαλούς . Πήρατε τα αρχιδια του ! Γελοία υποκείμενα ! Πήγατε να διαπραγματεύτητε !

Απάντηση

13-02-2024 20:06Ελαιοπαραγωγος,βοιωτια

Ακουω λεει οτι οι εκπροσωποι των συνετεριστων ειναι πολυ ικανοποιημενοι με τα ψιχουλα αχαχα ποσα ειναι ρε ανα αφμ 150-200 ευρω;Α ρε βουρδουλα που θελετε.Που ειναι ρε το αιτημα για την ακαρπια στις ελιες πιυ θα ζητουσαμε λεει 200 ευρω το στρέμμα;Τι εγινε τα τσεπωσατε κατω απο το τραπεζι και τωρα αβαβα;Κανονιστε μαλακες συνδικαλησταραδες γιατι αυτη τη φορα θα φατε πολυ μα πολυ ξυλο.Αυτη τη φορα ειναι αλλιως και δεν θα πατησετε σε δυο βαρκες η με τους αγροτες θα είστε η με την κυβερνηση διαλεγετε και περνετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

13-02-2024 20:04ΑΓΡΌΤΗΣ

στάχτη στα μάτια είναι για το ρεύμα.διαβάστε τους όρους της σύμβασης και μετά τα λέμε.όσο για το πετρέλαιο είναι για το μέλλον δηλαδή με λίγα λόγια ποτέ.

Απάντηση

13-02-2024 19:25Ρωσίδες

Αν δεν υπήρχαν Ρωσίδες κ δικές μας φοιτήτριες , οι αγροτοπατέρες των μπλόκων θα ήταν στα κρεβάτια τους . Τέλειο άλλοθι για τους παντρεμένους τα μπλόκα .

Απάντηση

13-02-2024 19:18Ο Μητσοτάκης τελικά είναι καλος

Το 98% των αγροτών είναι στα καφενεία κ σπίτια τους . Κ που δίνει παροχές ο Μητσοτάκης με εκατό άτομα στα μπλόκα , δείχνει ότι όντως θέλει να βοηθήσει . Αφού όλοι στα καφενεία είναι , τα μπλόκα είναι άδεια .καποιοι αγρότες που βρήκαν Ευκαιρία να βγουνε το βράδυ από το σπίτι τους κ να γυρίσουν το πρωί . Τελείωσε το παραμύθι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-02-2024 19:13Yiannis

Συμφωνώ με τα παραπάνω, να κλείσουν τις λαχαναγορες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις λαχαναγορες και τις λαϊκές αγορές τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στα σύνορα,να δοθούν τιμές στα προϊόντα και όχι στο ράφι, λογική τιμή στο ράφι,το πετρέλαιο 0, 80 στην κανουλα, το ρεύμα 0, 07 klw, για να μπορέσει η τιμημένη αγροτιά να συνεχίσει να ζει!!Το βόδι αν ήξερε την δύναμη του θα του κάνανε κουμάντο?....

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές