BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δεν είναι απλό η εγκατάλειψη του βάμβακος λέει ο ΓΕΩΤΕΕ

Τρωτά σημεία και υπερβολές εντοπίζει ο ΓΕΩΤΕΕ στην έκθεση των Ολλανδών για τη Θεσσαλία, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη, να επισημαίνει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η εγκατάλειψη της καλλιέργειας βάμβακος δεν είναι τοσο απλή διαδικασία.

menelaos-gardikiwth

10
0

Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας πως η βαμβακοκαλλιέργεια δεν είναι καν η πιο υδροβόρα καλλιέργεια από αυτές που καλλιεργούνται στον θεσσαλικό κάμπο, εστιάζει στο παράδοξο των προτάσεων της HVA, όπου ζητούν να γίνουν υψηλών χρηματοοικονομικών απαιτήσεων επενδύσεις στην Καρδίτσα, όπως είναι τα θερμοκήπια υδροπονίας, σε μια περιοχή η οποία πλημμυρίζει διαρκώς, ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Δεν είναι τόσο απλό να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι από τον Θεσσαλικό κάμπο» – Συνέντευξη του Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Μενέλαου Γαρδικιώτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

«Δεν είναι τόσο απλό να εγκαταλείψουμε ή όχι το βαμβάκι από τον Θεσσαλικό κάμπο ή από κάπου αλλού» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Μενέλαος Γαρδικιώτης. Μιλώντας στην εκπομπή του Πέτρου Κιρκιλή, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρθηκε στις προτάσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Θεσσαλία και εξήγησε ότι «η ιστορία για το βαμβάκι είναι πολυδιάστατη. Μέσα από τη μελέτη που κάνουν οι Ολλανδοί προσεγγίζουν μόνο αν είναι υδροβόρα ή όχι η καλλιέργεια».

Στη συνέχεια, ο κύριος Γαρδικιώτης ανέφερε ότι «από μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου προ τριετίας αποδεικνύεται ότι το βαμβάκι δεν είναι η πιο υδροβόρα καλλιέργεια – είναι τρίτη ή τέταρτη». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι μόνο «το 40% των καλλιέργειών που δηλώνονται στον Θεσσαλικό κάμπο είναι υδροβόρες. Άρα οι Ολλανδοί μας λένε να μειώσουμε από αυτό το 40%. Δεν μας λένε, όμως, πόσες εκτάσεις από αυτό το 40% πρέπει να αφήσουμε ακαλλιέργητες. Δεν γίνονται αυτά».

Σχετικά με την πρόταση για υδροπονικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ εξήγησε ότι «η κύρια περιοχή που έχει βαμβάκι είναι η Καρδίτσα, εκεί που έγιναν οι πλημμύρες. Σκεφτείτε εκεί που πλημμύρησε να υπήρχαν θερμοκήπια». Όπως εξήγησε περαιτέρω, «οι υδροπονικές εγκαταστάσεις είναι μεγάλου κόστους. Μας προτείνουν υδροπονία σε περιοχές πιθανής πλημμύρας, με τρία φαινόμενα τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Αναφορικά με τη σύγκριση της χρηματικής απόδοσης ανά στρέμμα σε σχέση με άλλες χώρες, ο κύριος Γαρδικιώτης ανέφερε ότι «έχουμε ακούσει πολλές φορές για τη χρηματική απόδοση ανά στρέμμα. Εδώ δεν είναι μόνο το βαμβάκι ή τα σιτηρά που ρίχνουν την απόδοσή μας – ούτε τα αμπέλια έχουν υψηλή απόδοση, ενώ και η ελαιοκαλλιέργεια μέχρι πρόσφατα ήταν χαμηλής απόδοσης».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ υπεραμύνθηκε την ποικιλομορφία καλλιεργειών της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι «η χώρα έχει μια ποικιλομορφία καλλιεργειών με συγκεκριμένες αποδόσεις. Να μην πέφτουμε στην παγίδα της σύγκρισης. Το πλεονέκτημά μας είναι η ποικιλομορφία, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες ποικιλομορφίες στην Ευρώπη, πρέπει να το αξιοποιήσουμε γιατί δεν είναι μειονέκτημα». Όπως εξήγησε, «αν προσπαθήσουμε να φτάσουμε τους Ολλανδούς, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε καλλιέργειες που είναι εμβληματικές για τη χώρα μας – την οινοπαραγωγή, την ελαιοκαλλιέργεια, το βαμβάκι, τα σιτηρά, τις ζωοτροφές».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές