BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στις επιδοτήσεις αγροτών οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι

Παρατηρώντας την πρόσφατη ιστορία, µετά την κατάρρευση της εγχώριας χρηµατιστηριακής αγοράς κατά την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, κυρίως όµως µετά την οικονοµική χρεοκοπία της χώρας προ 12ετίας περίπου, το ενδιαφέρον των «διαµεσολαβητών» αστικής προέλευσης µεταφέρθηκε στις αγροτικές επιδοτήσεις.

agrenda959-editorial

Γιάννης Πανάγος

29
8

Όταν οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι, «μετατέθηκαν»  στις αγροτικές επιδοτήσεις

Έτσι εκεί που σε κάθε γωνία υπήρχε µια από τις λεγόµενες ΕΛ∆Ε (χρηµατιστηριακοί σύµβουλοι), άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα γνωστά ΚΥ∆ (Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων), όπως και µια σειρά από παράπλευρες εταιρείες µελετητών και αγροτικών συµβούλων. Προέκυψε µια νέα ανάγκη των καιρών, µε όλους αυτούς να σιτίζονται από κοινοτικές ενισχύσεις που προορισµό έχουν τους αγρότες. Συχνά µάλιστα, το κόστος αυτών των «υπηρεσιών» βαρύνει ευθέως τους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα, χωρίς δηλαδή η δαπάνη να συνιστά µέρος της ενίσχυσης.

Η τελευταία δηµόσια συζήτηση, αναφορικά µε την «ταρίφα» που έχουν επιβάλει τα ΚΥ∆ και γενικότερα οι αγροτικοί σύµβουλοι στο νέο καθεστώς των λεγόµενων eco-schemes (Οικοσχήµατα) είναι ενδεικτική της… όρεξης που έχει ανοίξει και καθιστά πλέον τους εν λόγω υποστηρικτικούς µηχανισµούς «συνεταίρους» των αγροτών.

Πιο συγκεκριµένα, όπως έχει επισηµάνει εδώ και µήνες η Agrenda, ενώ τελευταία υπέπεσε στην αντίληψη και της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών), τα κλικς στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε για τα λεγόµενα οικοσχήµατα τιµολογούνται µε ένα ποσοστό το οποίο προσεγγίζει το 10%.

Αυτό σηµαίνει ότι για ένα κονδύλι της τάξεως των 425 εκατ. ευρώ περίπου που προορίζεται για τις ενισχύσεις των αγροτών από τα γνωστά πλέον οικοσχήµατα, οι σύµβουλοι και οι παρασύµβουλοι διεκδικούν τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. Σε ορισµένες περιπτώσεις, µάλιστα (εξατοµικευµένα), η σχετική δαπάνη γίνεται απαιτητή προκαταβολικά.

Η άτυπη απάντηση των εκπροσώπων των ΚΥ∆ επί του θέµατος, παραπέµπει στη γραφειοκρατία που βγάζουν τα οικοσχήµατα και τις εργατοώρες που απαιτούνται, ώστε το κόστος να µετακυλίεται στους αγρότες.

Αν όµως για µια µικρή σχετικά ενίσχυση, όπως είναι το «νέο πρασίνισµα» που µέχρι πριν από έναν χρόνο οι αγρότες την εισέπρατταν αυξηµένη (σε σχέση µε τα eco-schemes), έξι µήνες νωρίτερα και χωρίς κανένα κόστος, τώρα πληρώνουν αδρά, προκαταβάλοντας µάλιστα ώς και το 10% αυτής, που µπορεί να πάει η δουλειά;

Τα eco-schemes είναι απλά ένα πρόσφατο παράδειγµα. Γιατί, από το 2003 που εφαρµόζεται το καθεστώς των δικαιωµάτων, οι διαρροές πόρων προς τους εκάστοτε διαµεσολαβητές είναι τεράστιο. Θα µπορούσε να προσελκύσει στο αγροτικό επάγγελµα κάποιες γενιές νέων αγροτών µε προσφορά υψηλής αξίας παραγωγή, αντί να στηρίζει κατ’ επίφαση υπηρεσίες.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

03-04-2024 18:01Γεωπόνος

Δηλαδή κατά την άποψή σου Πανάγο καλύτερα να γυρίσουμε στο μονοπώλιο των ενώσεων που χρεωναν πολλαπλάσια ποσά στους αγρότες, έκαναν ότι γούσταραν με τους χάρτες και στο τέλος μοιράζονταν ότι περισσευε από εκτάσεις και δικαιώματα για τους εαυτούς τους.. Είναι ωραίο να έχεις το βήμα και να κράζεις ανεξοδα έτσι? Ποιος πιστεύεις ότι πρέπει να πληρώσει την ανθρωποπροσπάθεια που απαιτηθηκε για να υποβληθούν φέτος τα οσδε και όλο το μπάχαλο που προκάλεσε το υπαατ? Όσο σε διαβάζω, τόσο περισσότερο σε απεχθάνομαι. Ριχνεις λάσπη σε έναν ολόκληρο κλαδο.

Απάντηση

02-04-2024 20:38ΚΥΔ

1) Κανείς αγρότης δεν υποχρεώνεται να πάει σε ΚΥΔ 2) Τα ΚΥΔ είναι μελετητές με εξειδικευμένο επιστημονικο προσωπικο τριών τουλάχιστον επιστημών που υποβοηθούν τον αγρότη να οργανώσει την παραγωγή του, να λάβει τις βέλτιστες αποφάσεις και να διεκδικήσει με τον καλύτερο τρόπο το μέγιστο των επιδοτήσεων που δικαιούται βάσει κοινοτικής νομοθεσίας 3) Ο αγρότης αποφασίζει αν θα λάβει συμβουλές ή οχι. 4) Το να λέει κανείς ότι τα ΚΥΔ παρασιτούν των επιδοτήσεων, είναι σα να λέει πχ ότι οι δικηγόροι που υποβοηθούν την κτηματογραφηση παρασιτούν στις ιδιοκτησίες 5) Τα ΚΥΔ τραβούν όλο το κουπί. Ακόμα δεν έκλεισε η δήλωση του 2023, έπειτα από τρεις κύκλους επεξεργασίας των δηλώσεων. Το σταματώ εδώ για να μη μακρυγορησω.

Απάντηση

31-03-2024 23:52Agrotis neopas

Η μπίζνα που έχουν στήσει τα λαμόγια του ΓΕΩΤΕ δεν έχει προηγούμενο. Όλα τα σκουπίδια μαζεύτηκαν στην ομπρέλα της ΠΕΦΑ και ξεσκίζουν ότι βρουν. Κλείστε τα γραφεία των απατεώνων κλέβουν το κράτος και τους αγρότες από παντού. Εκτός από τα ecoschemes πουλάνε και γεωργικές συμβουλές τα κοπριταρια. Τι κάνει η κυβέρνηση ; Αυγενακη μαζί με τον Μίστερ Μπιν κουνιέστε κανονικά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-03-2024 22:41Γεωπόνος Σύμβουλος

Φοβάμαι κ. Πανάγο ότι κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια. Εσείς την περίοδο του Χρηματιστηρίου είχατε δύο "οικονομικές" εφημερίδες από αυτές που συμβούλευαν τους επίδοξους "Λύκους της Σοφοκλέους" να ποντάρουν "Λαναρά" και "Γενικών Αποθηκών", με αποτέλεσμα να χαθούν περιουσίες και κόποι μιας ζωής. Μετά το κραχ και το κλείσιμο των "εφημερίδων", σας βόλεψε το ΠΑΣΟΚ ως σύμβουλο τύπου στην ΑΤΕ και το Υπουργείο Γεωργίας. Έτσι γίνατε αγροτοεκδότης και συμβουλεύετε τους αγρότες να μπουν σε προγράμματα και να αγοράσουν πανάκριβα τρακτέρ. Τώρα που θα καταστραφούν κι αυτοί, προτείνω να εκδώσετε περιοδικό με αστρολογικές προβλέψεις.

Απάντηση

31-03-2024 09:24Μάνος

Για να βγάλει ένας μάχημος γεωπόνος τα ποσά που θα πάρουν οι Γεωπόνοι-Σύμβουλοι (παρατρεχάμενοι των πολιτικών) από τις Γεωργικές Συμβουλές, θέλει 10 χρόνια επίπονης εργασίας. Μπράβο στο ΓΕΩΤΕΕ, Καταφερτζήδες έχουμε!!!!

Απάντηση

31-03-2024 09:11Παράδεισος Γεωπόνων Γραφείου

Τα οικολογικά σχήματα δεν είναι τίποτα μπροστά στις Γεωργικές Συμβουλές. Γράφονται πολλά για τα οικολογικά σχήματα (για 30-100€ έξοδα στον παραγωγό), ενώ οι Συμβουλές είναι πάνω από 1.000 € στο άτομο, που θα λείψουν από την τσέπη του αγρότη (για το τίποτα - τυποποιημένη γραφειοκρατεία).

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές