Πρόσθετα ασφάλιστρα για κάλυψη αυξημένων κινδύνων στο σχέδιο νόμου του ΕΛΓΑ που βγαίνει σε διαβούλευση
Το βέβαιο είναι ότι θα περιλαµβάνει τρία επίπεδα ασφάλισης, ένα υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα και δύο προαιρετικά. Άνθρωποι που έχουν καλή εικόνα των διαδικασιών που ανοίγονται, µεταφέρουν στην Agrenda ότι το νέο πλάνο των αγροτικών ασφαλίσεων θα περιλαµβάνει µια ελάχιστη βασική υποχρεωτική ασφάλιση και από εκεί και πέρα θα µπουν τα έξτρα. ∆εν αποκλείεται να υπάρξει και µια συνεργασία του ΕΛΓΑ µε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν «επικουρικά» στην κάλυψη, κάτι που θα σύντοµα θα αποκαλυφθεί.
Την 1η Απριλίου, πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανοικτή συζήτηση µε αγροτικούς φορείς στην Κοζάνη ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδοµάδα θα ξεκινήσει επίσηµα η διαβούλευση για τον νέο κανονισµό του ΕΛΓΑ.
«Ο ΕΛΓΑ αλλάζει. Γίνεται αποτελεσµατικότερος, δηµοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος. Ενισχύουµε την προστασία που πρέπει να προσφέρει ως ασφαλιστικός οργανισµός στον Έλληνα γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα, µελισσοκόµο. Ο νέος κανονισµός είναι αποτέλεσµα σκληρής δουλειάς του προέδρου του Ανδρέα Λυκουρέντζου και της διοίκησης. Την ερχόµενη εβδοµάδα ξεκινάει η διαβούλευσή του», είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Με συµβολή και της ΚΑΠ
Το ζήτηµα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συζήτησε και στο περιθώριο της συνάντησης του στο Παρίσι την Τετάρτη 3 Απριλίου, µε τον Γάλλο οµόµολο του Marc Fesneau, καθώς η Γαλλία διαθέτει µικτό σύστηµα στο οποίο συµβάλλει και ο ιδιωτικός τοµέας. Κοινή εκτίµηση, πάντως, είναι ότι θα πρέπει στην κάλυψη των αγροτικών ασφαλίσεων να συµβάλλει και η ΚΑΠ.
Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε την τροποποίηση της ΚΑΠ, η αναλογιστική µελέτη χωρίζει σε τρεις οµάδες τους προαιρετικούς κινδύνους:
Οµάδα 1: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο ακαρπίας για την καλλιέργεια της Ελιάς.
Οµάδα 2: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο της ακαρπίας και των έµµεσων ζηµιών της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές) για ροδακινιές, βερικοκιές, ακτινιδιές, κερασιές, µηλιές, αχλαδιές και δαµασκηνιές.
Οµάδα 3: Ασφαλιστική κάλυψη για τις έµµεσες ζηµιές της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικότερα δευτερογενών προσβολών, όπως περονόσπορος κι άλλες µυκητολογικές προσβολές για σταφύλι, πατάτα και ντοµάτα.
Στην ΚΑΠ προβλέπεται Μέτρο επιδότησης του 50% των ασφαλίστρων για τους παραπάνω κινδύνους. Τα ασφάλιστρα που θα καλείται να πληρώσει ο παραγωγός σύµφωνα µε το κείµενο του στρατηγικού σχεδίου, θα είναι τα εξής, εφόσον δεν µπει στο Μέτρο:
- Πατάτα: 34,4 ευρώ
- Ντοµάτα: 39,4 ευρώ
- Αµπέλι: 20,2 ευρώ
- Ελιά: 9,6 ευρώ
- Ακτινίδιο: 34,6 ευρώ
- Αχλαδιά: 57,8 ευρώ
- Κερασιά: 53,7 ευρώ
- Μηλιά: 58,6 ευρώ
- Ροδακινιά: 33,2 ευρώ
- ∆αµασκηνιά: 33,6 ευρώ
- Βερικοκιά: 38,8 ευρώ
Σήµα ότι, τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΛΓΑ, είναι προ των πυλών και η απόφαση του γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών για την ολοκλήρωση της πράξης µε τίτλο «Μελέτη για το λειτουργικό και οικονοµικό µετασχηµατισµό του ΕΛ.Γ.Α για την αξιοποίηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου της ΚΑΠ 2023-2027 σε νέες ζηµιογόνες αιτίες», του Μέτρου 20 στο πλαίσιο του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Παράταση έως 30 Ιουνίου για πληρωμή εισφοράς στον ΕΛΓΑ
Προς έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα δίνει παράταση τριών μηνών στην καταβολή της ειδικής εισφοράς προς τον ΕΛΓΑ κινούνται τις τελευταίες ώρες τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, φέρνοντας ωστόσο προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει ένας παραγωγός να εξοφλήσει σε δεύτερο χρόνο το τέλος προς τον Οργανισμό Ασφαλίσεων.
Στον απόηχο πιέσεων από παραγωγούς τις οποίες υιοθέτησαν τόσο κυβερνητικοί βουλευτές όσο και αντιπολιτευόμενοι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθεί μια τρίμηνη παράταση για την πληρωμή από πλευράς αγροτών της ειδικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ με νέα καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου, έπειτα από την λήξη της προηγούμενης, την περασμένη Κυριακή 31 Μαρτίου. Ωστόσο, με δεδομένες τις πιέσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επικαλείται οφειλές αγροτών κοντά στα 130 εκατ. ευρώ, μαζί με το τρέχον έτος καταβολής, που είναι το 2023, η λύση που προκρίνεται είναι το να έχουν εξοφληθεί τουλάχιστον οι εισφορές του έτους 2022. Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, οι οφειλές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ μέχρι το 2022 ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει τώρα μια παράταση για τις εισφορές του 2023, βάζει ρήτρα εξόφλησης των χρωστούμενων από προηγούμενα έτη.
Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: «Με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και ύστερα από συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε να εισηγηθεί την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παράταση της προθεσμίας καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς έτους 2023 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2024. Προϋπόθεση είναι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες, που θα ασκήσουν το δικαίωμα της ευεργετικής αυτής διάταξης, να έχουν εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του έτους 2022».
05-04-2024 20:18ΆΓΝΩΣΤΟΣ
Να λειτουργήσει και επικουρικά από εφέτος ο νέος κανονισμός, εφόσον περάσει από την διαβούλευση. Η ζημιές στα βερίκοκα και δαμάσκηνα σε συνέργεια με τον παγετό κατά τόπους έχει δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στις εφετινές παραγωγές.
Απάντηση05-04-2024 09:10Πόσα φλουριά τα μάτια σου κ γρόσια τα μαλλιά σου
Καλημερα σ'όλους. Πληρώστε τους αγροτοκτηντφ. Κρατώντας τα ασφάλιστρα που χρωστουν από της ζημιές Με δυο λόγια καντε συμψηφισμό. Αλλάξτε τον κανονισμό οι κτηνοτρόφοι να έχουν ανεξάρτητο ταμείο. Τα δέντρα άλλο κ οι αροτραίες άλλο........................... Οκ
Απάντηση