BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κάτω οι τιμές παραγωγού, πιο αργά υποχώρηση στο ράφι λιανικής

Πτωτικές τάσεις τόσο σε εισροές όσο και τιµές παραγωγού καταγράφει η Κοµισιόν στην εαρινή έκδοση της έκθεσης βραχυπρόθεσµων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές.

argh-upoxwrhsh-timwn-rafi

Γιάννης Ρούπας

607
0

Καθοδικά τιμές παραγωγού και τιμές εισροών, πιο αργά υποχώρηση τιμών στο ράφι

Συγκριτικά µε το φθινόπωρο του 2023, οι Ευρωπαίοι ανιχνεύουν βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας µε αισθητή µείωση του κόστους εισροών και ενέργειας, όµως παρατηρούν και µία επιθετική αποκλιµάκωση στις καθαρές τιµές παραγωγού σε ορισµένα αγροτικά προϊόντα, δυσχεραίνοντας την κερδοφορία σηµαντικού αριθµού εκµεταλλεύσεων. Άξια αναφοράς είναι η συνεχιζόµενη επιβάρυνση από τα επιτόκια που ακόµη δεν έχουν υποχωρήσει και την έλλειψη εργατικών χεριών.  

Όπως και να ‘χει, η Κοµισιόν επισηµαίνει πως το µέσο κόστος παραγωγής για τον αγρότη παραµένει υψηλότερο σε σχέση µε τα προ-Covid επίπεδα κατά 32% και στα λιπάσµατα κατά 65%. Στον τοµέα της θρέψης, παρουσιάζεται βέβαια µία υποχώρηση των τιµών λιπασµάτων καθώς η παραγωγή της Ευρώπης σταδιακά επανέρχεται στα προ Covid επίπεδα. Οι εισαγωγές αζωτούχων λιπασµάτων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση µε τις εισαγωγές καλίου και φωσφόρου, οι οποίες κινούνται πτωτικά από το 2020, υποχωρώντας αθροιστικά στην 3ετία κατά 40-50%. Οι αρνητικές αυτές επιδόσεις έχουν θορυβήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες, οι οποίοι πλέον ανησυχούν για µεσοπρόθεσµη ποιοτική υποβάθµιση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων. Θετικό στοιχείο αποτελεί η εν µέρει ανάκαµψη της ζήτησης σε Κάλιο και Φώσφορο  τους πρώτους µήνες του 2024, αν και η Κοµισιόν δεν δηµοσίευσε σχετικά νούµερα. 

Αστάθµητο παράγοντα αποτελούν οι καιρικές συνθήκες. Η έκθεση µιλά για 13% αύξηση στη παραγωγή κριθαριού και 11% στη σόγια ενδοκοινοτικά, ενώ αναµένει «καλές» αποδόσεις σε σκληρό σιτάρι και καλαµπόκι, αν ο καιρός δεν έχει αντίθετη άποψη. 


Οι δείκτες τιµών υποχωρούν  µόνο για τον αγρότη

Σε µία ενδιαφέρουσα παραδοχή προχωρά η Κοµισιόν, η οποία βλέπει πως οι δείκτες τιµών για τα έσοδα των παραγωγών βρίσκονται σε σταδιακή αποκλιµάκωση από τον περσινό Απρίλιο -αν και παραµένουν υψηλότερα από τα προ Covid επίπεδα, όµως οι αντίστοιχοι δείκτες για την µεταποίηση και τον τελικό καταναλωτή…καλά κρατούν κοντά στα υψηλά τους. 

Μείωση 73% στο τονάζ  µέσω ∆ιώρυγας Σουέζ

Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι συγκρούσεις σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, καλλιεργούν κλίµα ανασφάλειας στις αγορές εµπορευµάτων και µπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή ανακατεύθυνση κρίσιµου όγκου φορτίων µέσω εναλλακτικών οδών, ωθώντας σταδιακά τις τιµές προς τα πάνω. Για παράδειγµα, οι εντάσεις µε τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οδήγησε τον Απρίλιο σε µείωση 73% του αριθµού των κοντέινερ που περνάνε τη διώρυγα του Σουέζ. Η πλειοψηφία δηλαδή των πλοίων προτιµά να κάνει τον κύκλο της αφρικανικής ηπείρου µε πολλές ηµέρες καθυστέρηση, περνώντας από το ακρωτήρι της καλής Ελπίδας στη Ν. Αφρική, παρά να υποστούν το ρίσκο του να παγιδευτούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές