BACK TO
TOP
Θεσμικά

Γερό κομπόδεμα απέσπασαν όσοι πόνταραν στην έλλειψη ελέγχων για τα Οικοσχήματα

Δε λέει να κοπάσει η οργή πολλών αγροτών στην επαρχία για την πληρωμή των 425 εκατομμυρίων στα eco-schemes, αφού οι μόνοι κερδισμένοι του εγχειρήματος αποδείχτηκε τελικά πως ήταν τα γραφεία που έκαναν την οριζόντια παρακράτηση για τις αιτήσεις και οι…καλά «πληροφορημένοι» που εισέπραξαν χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα.

eco-schemes-agronews

3596
8

Όπως φαίνεται, κάθε «πληροφορημένος» χώρεσε τελικά στα Οικολογικά Σχήματα και όλοι τους απέσπασαν μερίδιο από τα χρήματα που δικαιούνταν οι σωστοί αγρότες που εφάρμοσαν τις Δράσεις βασιζόμενοι στις Εφαρμοστικές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν με κοινή τους ανακοίνωση και οι 4 Αγροτικοί Σύλλογοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. 

Στο ζήτημα έχει αναφερθεί εκτενώς το Αgronews τις τελευταίες μέρες. Τα «εύκολα» Βιολογικά κόστισαν ακριβά σε όσους έπραξαν με το αζημίωτο τα δέοντα για να λάβουν ενίσχυση.  Αν ήθελε το υπουργείο να «δώσει λεφτά» να τα έδινε αλλά όχι κόβοντας λεφτά από δράσεις που είναι τιμολογημένες και «αληθινές», καταλήγουν οι Σύλλογοι. 

Στην ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι εξηγούν για παράδειγμα πως στη Δράση «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» οι δικαιούχοι έπρεπε απλώς να υποβάλουν ενεργή σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης και Πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Αυτά όμως, χορηγούνται χωρίς κανένα έλεγχο, οπότε η αποζημίωση δόθηκε ακόμη κι αν έγιναν αγορές χημικών Φυτοφαρμάκων και Λιπασμάτων, για τεράστιες δήθεν βιολογικές καλλιέργειες βάμβακος και αραβόσιτου και άλλων καλλιεργειών.

Άλλο παράδειγμα «φάμπρικας» ήταν και η Δράση «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης» για την οποία όχι μόνο δεν ορίστηκε ούτε το ελάχιστο δείγμα ελέγχου, αλλά αποζημιώνονται ακόμη κι όσοι έχουν προμηθευτεί και έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στο 2023 την ανώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα χημικών ζιζανιοκτόνων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 965 της Agrenda

 

Η σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας και του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας έχει ως ακολούθως:

«Το έργο ecoschemes έλαβε τέλος.

Όποιοι αγρότες πραγματικά εφάρμοσαν οικολογικές δράσεις πληρώθηκαν πολύ χαμηλότερα από ότι προέβλεπαν οι Εφαρμοστικές του Υπουργείου ή ακόμη και από όσα αποδεδειγμένα κατέβαλαν για τα βιολογικά εφόδια που απαιτεί η εφαρμογή των αντίστοιχων δράσεων.

Την ίδια ώρα σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν όσοι εντέχνως πληροφορήθηκαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ούτε ελάχιστοι επιτόπιοι έλεγχοι για Δράσεις που θα δηλωθούν και δε θα υλοποιηθούν. Επειδή μάλιστα η φάμπρικα ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού, το σύστημα έμεινε ανοιχτό μέχρι τον Απρίλιο για να χωρέσει όλους τους «πληροφορημένους».

Οπότε για παράδειγμα στη Δράση «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» οι δικαιούχοι έπρεπε απλώς να υποβάλουν ενεργή σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης και Πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Αυτά όμως, χορηγούνται χωρίς κανένα έλεγχο, οπότε η αποζημίωση δόθηκε ακόμη κι αν έγιναν αγορές χημικών Φυτοφαρμάκων και Λιπασμάτων, για τεράστιες δήθεν βιολογικές καλλιέργειες βάμβακος και αραβόσιτου και άλλων καλλιεργειών.

Άλλο παράδειγμα είναι η Δράση «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης» για την οποία όχι μόνο δεν ορίστηκε ούτε το ελάχιστο δείγμα ελέγχου, αλλά αποζημιώνονται ακόμη κι όσοι έχουν προμηθευτεί και έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στο 2023 την ανώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα χημικών ζιζανιοκτόνων.

Έτσι φτάσαμε σήμερα οι «πληροφορημένοι» να εισπράττουν κάμποσες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι γεωργοί να μετρούν τις απώλειές τους σε σχέση με τα τιμολόγια που πλήρωσαν και με τις περσινές πληρωμές των δικαιωμάτων τους.

Αν ήθελε το Υπουργείο να «δώσει λεφτά» να τα έδινε αλλά όχι κόβοντας λεφτά από δράσεις που είναι τιμολογημένες και «αληθινές».

Η αδικία δεν μπορεί να περάσει ατιμώρητη και κυρίως δεν πρέπει να επαναληφθεί.

ΟΙ αγροτικοί Σύλλογοι:

Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού

Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας

Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας».

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2024 20:28eleni

Μια είναι η λύση να τα πάρετε πίσω γτ ήταν ενημερωμένοι και έκαναν πιστοποίηση με το φορέα έκοψαν βιολογικές τροφές όλα τυπικά για να πάρουν λεφτά με το τσουβάλι.Στη κρητη με βαση στρεμματων πληρώθηκαν στο σχήμα οικολογικών Διατήρηση βιολογικών κτηνοτροφιας κ γεωργιας όσοι μπήκαν σε αυτό το σχήμα να μπλοκαριστουν Κ Αυγενακη κάντε μια φορά κάτι σωστό

Απάντηση

14-05-2024 20:19#maria#

Οι πληροφορημένοι πήραν τα λευτα και οι απληροφορητοι το 🐤 στο χέρι , για να μην εκφραστώ όπως πρέπει . Βρε ζώαδια και στα οικολογικά λαμογιες , αυτά τα κυδ από που ήταν πληροφορημένα κ ξεραν ότι δεν θα γίνει έλεγχος? Κ είχαν της σωστές πληροφορίες προς τους πελάτες τους . Τα ξεφτιλικια σας τελικά δεν έχουν πάτο . Ντροπή αλλά έχασε κ η λέξη αυτή την σημασία της πλέον με εσάς . ,

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

14-05-2024 16:44sarakatsanos

Αυτό που έγινε στα οικολογικα ηταν η απάτη του αιωνα. Πήραν μερικοί λεφτά με το τσουβαλι κ οι τίμιοι έμειναν ταπί κ ψυχραιμοι. Αίσχος ντροπή αηδία να επανορθώσουν τώρα ελέγχοντας τις εισροές, τα τιμολογια.. Κρατος μπουρδελο κ μη χειρότερα.

Απάντηση

14-05-2024 15:26Ευαγγελία

Ε ναι μετά το πετσόκομμα όλων εμάς που πάμε με το Σταυρό στο χέρι, διότι και θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στο "κράτος"αλλά και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του ελέγχου της υλοποίησης των προγραμμάτων,τώρα ξαφνικά ακούς στα χωριά πως ο ένας και ο άλλος πήρε χρήματα με το τσουβάλι για δήθεν βιολογικά βαμβάκια κ.τ.λ...Εκαναν τα ΚΥΔ την ενημέρωση στους υμετέρους πελάτες και τώρα απολαμβάνουν την επιτυχία τους.Αλλά οποιος και να μιλήσει τώρα πια δεν υπάρχει νόημα,είναι απλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω... Γι'αυτό θα πεθάνει η αγροτιά, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη και βοήθεια από την Πολιτεία,απλά ο καθένας εύχεται για τον άλλο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα...

Απάντηση

14-05-2024 15:26ΑΓΡΟΤΗΣ

Τι να πρώτο πεις για τους άριστους κόβουν λόγο νιτρικών μια περιοχή από αραβοσιτο αλλά ταυτόχρονα πληρώνουν οικολογικά στην ακριβώς ίδια περιοχή

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές