BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με παλιό πρασίνισμα θα μοιάζουν το 2025 τα eco-schemes, ακόμα φέτος μένουν το ίδιο αλλά πιο αυστηρά

Η επιστροφή στο µοντέλο του πρασινίσµατος από το 2025, δηλαδή στις απλές δράσεις και τη θέσπιση τριών ενιαίων πριµ ανά περιφέρεια ενίσχυσης, είναι ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι των αρµοδίων αρχών, στα πλαίσια της συνολικής αναθεώρησης πλαισίου των eco-schemes.

me-palio-prasinisma-miazoun-eco-schemes

Γιώργος Κοντονής

4843
5

Με παλιό πρασίνισμα θα μοιάζουν το 2025 τα eco-schemes, ακόμα φέτος μένουν το ίδιο αλλά για πιο αυστηρά

Ένα τέτοιο µοντέλο είναι το ιρλανδικό, το οποίο έχει υιοθετήσει η χώρα µε επιτυχία. Η Ιρλανδία συγκεκριµένα έχει ορίσει πέντε συµβατικές ∆ράσεις και τρεις «βελτιωµένες» ∆ράσεις. Οι αγρότες επιλέγουν ή δύο συµβατικές ή µία βελτιωµένη ∆ράση για να ακολουθήσουν. Όλοι οι αγρότες ανεξάρτητα από το τι επέλεξαν λαµβάνουν πριµ ίσο µε 6-6,5 ευρώ το στρέµµα χωρίς αστερίσκους. Μέσα σε αυτές τις δράσεις υπάρχουν πολύ απλές επιλογές όπως η διατήρηση των βοσκοτοπικών εκτάσεων, η συγκαλλιέργεια, οι αναβαθµίδες, η αγρανάπαυση κ.ο.κ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda


Ένα τέτοιο µοντέλο µε µείωση των δράσεων και διαχωρισµό τους ανά αγρονοµική περιφέρεια µε το δικό της µπάτζετ η καθεµία είναι µία λύση που θα παρείχε σιγουριά ως προς το πριµ που θα λαµβάνουν οι δικαιούχοι.

  • Αροτραίες: Στις αροτραίες θα αντιστοιχούσαν 195 εκατ. ευρώ από τα 426 εκατ. διαθέσιµα. Το πριµ θα ξεκινούσε από τα 12 ευρώ το στρέµµα αν δηλωνόντουσαν σε δράσεις eco-schemes όλες οι εκτάσεις που ενεργοποιούν δικαιώµατα στις αροτραίες που υπολογίζονται στα 16,38 εκατ. στρέµµατα. Το ποσό αυτό των 12 ευρώ είναι περίπου ίσο µε το πρασίνισµα που λάµβανε κατά µέσο όρο ένας αγρότης µε αροτραίες καλλιέργειες το 2022. Εφόσον δηλωθούν 10 εκατ. στρέµµατα περίπου όπως στα eco-schemes του 2023, τότε το ποσό ανεβαίνει στα 18 ευρώ το στρέµµα κ.ο.κ.
  • ∆ενδρώδεις: Στις µόνιµες-δενδρώδεις καλλιέργειες αντιστοιχούν 117 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια των eco-schemes. Ως εκ τούτου το πριµ διαµορφώνεται κατ’ ελάχιστο στα 15 ευρώ το στρέµµα εφόσον δηλωθούν και τα 8 εκατ. στρέµµατα της περιφέρειεας των δέντρων στα eco-schemes. Αντίστοιχα στα 17 ευρώ το στρέµµα ήταν ίσο το µέσο πρασίνισµα το 2022 στην περιφέρεια των δέντρων.
  • Βοσκοτόπια: Στην περίπτωση της περιφέρειας των βοσκοτόπων το ποσό που αναλογεί από τα eco-schemes είναι στα 11,4 εκατ. ευρώ. Κατ’ ελάχιστο λοιπόν η επιδότηση ορίζεται στα 8,5 ευρώ το στρέµµα, ενώ το πρασίνισµα το 2022 που είχε και περισσότερα κονδύλια πληρωνόταν κατά µέσο όρο στους κτηνοτρόφους στα 11 ευρώ το στρέµµα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη δήλωση 13,9 εκατ. στρεµµάτων από βοσκοτοπικές εκτάσεις.

Για να προχωρήσει πάντως ένα τέτοιο σενάριο, προϋπόθεση είναι να περάσουν δράσεις όπως το Κοµφούζιο (παλιές εντάξεις) και η ∆ιατήρηση της Βιολογικής Γεωργίας στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο απαιτεί επανακαθορισµό του χρηµατοδοτικού σχήµατος ολόκληρου του ΠΑΑ. Αυτό δεν είναι εύκολο µε βάση το γεγονός πως καµία πρόσκληση ακόµη δεν έχει τρέξει πέρα της εξισωτικής, ώστε να έχουν µία σαφή εικόνα οι αρχές από πού µπορούν να «τραβήξουν» χρήµατα.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

19-05-2024 14:38#maria#

Εκεί στο υπουργείο ακούει κανείς , πάρτε κ μελετήσετε τα στοιχεία να δείτε τι πήγε καλά και τι όχι , βρείτε λύση χθες όχι για το 25 θα είναι αργά . Βρε ζωαδια δημιουργήσατε αγρότες ,κτηνοτρόφους 2 & 3 ταχυτήτων ,άλλοι περνουν αναδιανεμητικη άλλοι όχι . Άλλοι βιολογικά μαϊμού ,άλλοι βιολογικά σωστά. Βρείτε λύση για τους πεδινους κτηνοτρόφους που τους ετηχε το joker της τεχνικής λύσης σε πεδινή περιοχή . Κτηνοτρόφος που του έτυχε βοσκότοπος σε πεδινή περιοχή έχει 0 ευρώ/στρέμμα εξισωτική και Eco Schemes τίποτα δεν μπορουσε να εφαρμόστει κάτι . 0 ευρώ το στρέμμα, συνολο 0 ,μας βαζεται ταφόπλακα , όσο για την μείωση στην βασική στην περιφέρεια των βοσκοτόπων δεν θα το σχολιάσω γιατί είχαμε την μεγαλύτερη μείωση , βρείτε λύση με αυτά τα τσιμεντωματα . ΥΓ να συνγχαρώ πάντως για το βιολογικό βαμβάκι , πολύ βαμβάκι οικολογικό δεν ξέρω σε ποια θέση θα μας κατατάξουν , έτσι ώστε να έχουμε και εμείς τα πρωτεία σε κάτι .. βρείτε λύσεις όρνια ,ασχετοι άνθρωποι που δεν ξέρετε τι εστί σταύλος κ χωράφι. .

Απάντηση

19-05-2024 13:17Κτηνοτροφος

Αν τους αφήσουμε στην ησυχία τους θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα είναι δυνατόν ο Μητσοτάκης να μην έχει ενημερωθεί για όλο αυτό το μπάχαλο όλοι τα ξέρουν όλα και όλα τα κάνουν βάση συμφερόντων τους θέλουν γερό ταρακουνημα στης ευρωεκλογές ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΈΣ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ μόνο έτσι θα αρχίσουν μαζεύονται

Απάντηση

19-05-2024 12:17πιτσικαμορτης

αλλο ιρλανδια και αλλο ελλαδα,αν ηταν ετσι να εχουμε και τις τιμες που εχουν οι ιρλανδοι στα αγροτικα προιοντα και τους μισθους της ιρλανδιας

Απάντηση

19-05-2024 10:43Έλλην

Αυτό τώρα θεωρείται σοβαρό κράτος ότι του κατέβει του κάθε ενός στο κεφάλι κάνει όλα μπάχαλο να μην ξέρεις τι σε περιμένει όχι του χρόνου αλλά αύριο όπως έλεγαν παλιά ο μεγαλύτερος μπαταχτσης το κράτος στο μόνο που είναι συνεπής στης ημερομηνίες λήξης στης πληρωμές που μας έχουν βάλει να κάνουμε κάθε μήνα τώρα ασχολούνται με το τι είπε η πρόεδρος των Σκοπίων πως αποκάλεσε την χώρα της εθνικό θέμα που θα το λύσουν λίγο πριν της εκλογές για να Πάρουν ψήφους από τα δεξιά και τίποτα άλλο όσο για τα βιολογικά φίλε μου που λες να κάνουμε όλοι εγώ το φοβάμαι κάποια παγίδα θα μας στήσουν ξέρουν αυτοί καλά πως και που θα δώσουν αφού τελευταία στιγμή βάζουν κοφτές κσι διάφορες παγίδες για να εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν

Απάντηση

19-05-2024 09:06Ναχε καεί ο πλατανος με όλα τα κουρδουμπουλια

ΑΦου μοιρασαν σε μερικους έξυπνους χρήμα ασυστολα τωρα λένε πιο αυστηρά. Τώρα καντε τα ολα βιολογικα με μια πληρωμενη ποστοποιηση κ αστους ν ψάχνονται . Να καουν τα καρβουνα κορόιδα δεν υπάρχουν. Τα κουτε σεις οι ε μορφές κ σεις καλοι λεβεντες;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές