BACK TO
TOP
Θεσμικά

Απόκλιση 91% μεταξύ σφαγών και δηλωμένων ζώων σε Νομό της χώρας

Λαυράκια έβγαλαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στα ηλεκτρονικά μητρώα που σχετίζονται με την κτηνοτροφία. Σε Νομό της χώρας βρέθηκε απόκλιση 91,2% το 2023 μεταξύ δηλωμένων ζώων και σφαγών. Στους ελέγχους συμμετείχαν η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

38036236206_d39193f114_b

2890
7

Αδύνατη η αναλογία σφαγών και δηλωμένων ζώων, το 91% βοοειδών Νομού αγνοείται

Αναλυτικότερα, υπάρχει νομός όπου το 2023, είχαν δηλωθεί 134.372 βοοειδή και στα σφαγεία του νομού εσφάγησαν 5.858 και σε σφαγεία γειτονικών νομών εσφάγησαν 5.969 ζώα του ιδίου νομού. «Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι έγινε με τα υπόλοιπα 121.645 βοοειδή και πού σταυλίζονται;» δήλωσαν τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι από τα 134.372 τα 67.374 είναι δηλωμένα στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Κύκλωμα, το οποίο, σύμφωνα με την Ασφάλεια, έχει τα χαρακτηριστικά «εγκληματικής ομάδας», ανέδειξαν οι έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda


Συγκεκριμένα, σε περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας και μετά από έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαρθρώθηκε κύκλωμα κτηνιάτρων οι οποίοι σφράγιζαν εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων.

Αυτή η παράνομη ενέργεια συνδέεται με την καταβολή ενισχύσεων, δεδομένων και των αλλαγών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027 (ΚΑΠ) αλλά και του νέου τρόπου καταβολής των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων σε αιγοπρόβειο και βόειο κρέας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε περιφερειακή ενότητα της Ηπείρου υπήρξε καταγγελία δημόσιου λειτουργού ο οποίος απειλήθηκε και του ζητήθηκε να σφραγίσει μεγαλύτερο αριθμό ζώων από αυτόν που πραγματικά σφάχθηκε. Ο ίδιος αρνήθηκε να συναινέσει στην παράνομη αυτή πράξη.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ οι δύο αυτές - εκ διαμέτρου αντίθετες - περιπτώσεις, αποδεικνύουν αφ' ενός μεν ότι υπάρχουν δημόσιοι κτηνίατροι που ενσυνείδητα πράττουν το καθήκον τους αλλά και δημόσιοι κτηνίατροι που συμμετέχουν σε παράνομες ενέργειες, αφ' ετέρου ότι η πρακτική ψευδών σφαγών είναι εκτεταμένη και συνήθης πρακτική.

Τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων

Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν διασταυρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα ηλεκτρονικά μητρώα (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων, Σφαγές μέσω ΑΡΤΕΜΙΣ, Ηλεκτρονική Βάση Βιολογικής Κτηνοτροφίας, Ηλεκτρονική Βάση Δικαιούχων των προγραμμάτων «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων» και «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», Δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ) με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι αφορούσαν τα έτη 2018 έως σήμερα και αυτό διότι το 2018 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ και των αλλαγών στον τρόπο επιλογής των δικαιούχων των συνδεδεμένων ενισχύσεων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες τυγχάνει να γειτνιάζουν μεταξύ τους, έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα:

  • Υπάρχουν νομοί όπου η αύξηση στον αριθμό των εκτρεφομένων βοοειδών υπερβαίνει το 114%, το 91% και σε πολλούς το 50%. Με πρωταθλητή Περιφερειακή Ενότητα στην οποία η αύξηση ξεπερνά το 241%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες, η συμμετοχή, των βοοτρόφων στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας υπερβαίνει το 50% του συνολικού πληθυσμού των ζώων.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει παραδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρης κατάλογος με περισσότερα από 1.000 ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ κτηνοτρόφων και σφαγέων που οδηγούν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους προς σφαγή.
  • Πάντως, από πλευράς ΥΠΑΑΤ είναι ειλημμένη απόφαση όσοι αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται: 

"Αυγενάκης: Καταιγιστικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα από το ΥΠΑΑΤ για ελληνοποιήσεις, παράνομες ενισχύσεις

Θα ελεγχθούν μία προς μία οι 1.000 περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν

Για «εγκληματική ομάδα» κάνουν λόγο οι διωκτικές αρχές

Καταιγιστικοί έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου αποκαλυφθούν όλα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και την αγορά, συνεχίζονται, με εντολή του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως είπε ο ίδιος αναφερόμενος σε σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ελέγχονται μία προς μία, όλες οι περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που εντοπίσθηκαν από τις διωκτικές αρχές, ύστερα από ενημέρωση που είχαν από το ΥΠΑΑΤ.

Όπως είπε πρόκειται για περίπου 1.000 περιπτώσεις που βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία και ήδη από τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει υπάρχουν τέσσερις προφυλακίσεις. «Δεν θα κάνουμε πίσω γιατί έχουμε δεσμευθεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς ότι οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται στην ώρα τους και σωστά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και με συνέπεια, αλλά κυρίως σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ. Και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό το λόγο δεσμευόμαστε ότι θα ελεγχθούν μία προς μία η κάθε περίπτωση που εντόπισαν οι διωκτικές αρχές, ύστερα από ενημέρωση που έγινε από το ΥΠΑΑΤ. Υπάρχουν ήδη τέσσερις προφυλακίσεις μετά την έρευνα που έκανε η αστυνομία. Πρόκειται για περίπτωση που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση. Όλα αυτά είναι προϊόν της αποφασιστικής πρωτοβουλίας που ακολούθησε το ΥΠΑΑΤ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσουμε. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ελέγχων των μικτών κλιμακίων σε όλο το φάσμα της αγοράς και στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπενθύμισε ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα 2 εκατ ευρώ για διάφορες παραβάσεις και αναφέρθηκε και στις 167 «ξεχασμένες» υποθέσεις στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ, για τις οποίες, μετά από εντολή του, γίνεται πλήρης έλεγχος. Σημείωσε, επίσης, ότι το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ,  έρχεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Όπως τόνισε, στόχος των ελέγχων και των προστίμων που επιβάλλονται είναι «να σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής».

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

20-05-2024 21:41kostas

ΕΙΠΕ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΤΕΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑ... ΕΧΟΥΝΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.... ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ! ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ 120.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΕΙΟ , ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟ, ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ, ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΕΣΠΑΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ, ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΑΤΗΣ ΕΠΑΝΟΧΩΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ?

Απάντηση

20-05-2024 15:49Την κάπα μου την κρεμασα οξω απ την καλυβα.

Δεν φτάνει που πηραν χρημα με νουρα με τα οικολογικα δηλώνοντας βιολογικα πουλαν το αιγοπροβειο γάλα βιολογικό 10 λεπτά πανω απο τους άλλους τα κορόιδα.Τρίχες κατσαρες κράτος για κλάματα.. Αισχος.

Απάντηση

20-05-2024 14:11Αγανακτισμένος

Αφού πιάσατε τους κτηνοτρόφους τώρα να πατε και στους αγρότες με τα βιολογικά να δούμε πόσο βιολογικά είναι

Απάντηση

20-05-2024 13:12ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Να δείτε και ψάξετε (διασταυρωσετε) με τα τιμολογια ποσα αιγοπρόβατα δηλώνουν και επιδοτούνται, δεν φτάνει που δεν εχουν ζώα τα ΖΩΑ τα δήλωσαν και βιολογικά ....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-05-2024 12:57Έλλην

Η ουσία είναι ότι αυτοί πήραν χρήμα όσοι πραγματικά παράγουν είχαν κοφτες τα υπόλοιπα είναι λόγια να πουν ότι κάτι έκαναν βρήκαν λέει απάτες και τι έγινε τίποτα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές