BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ο ιπτάμενος υπουργός Αυγενάκης πήρε πάνω του τις Ευρωεκλογές

Όποιος κι αν είναι ο βαθµός που παίρνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα αγροτικά, κανείς δεν αµφιβάλει ότι στα προεκλογικά βαθµολογείται µε άριστα δέκα!

lefteris-avgenakis-evroekloges

Γιάννης Πανάγος

24
10

Ο ιπτάμενος υπουργός Αυγενάκης πήρε πάνω του τις Ευρωεκλογές, κενά στη διαχείριση της αγροτικής πολιτικής

Θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει αλωνίσει την Ελλάδα από άκρου εις άκρον, έχει καταφέρει να προσελκύσει στις συγκεντρώσεις και τους πιο ετερογενείς εκπροσώπους του αγροτικού κόσµου, έχει αναλύσει -µε το δικό του βέβαια τρόπο- όλα τα θέµατα που έχουν τεθεί από τους συµµετέχοντες, έχει γίνει «θυσία» για τη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας στις Eυρωεκλογές. Αν µη τι άλλο, ο Αυγενάκης κάνει καλά αυτό ακριβώς που ξέρει να κάνει, δηλαδή να τρέχει προεκλογικές εκστρατείες και να µιλάει µε τον κόσµο. Ακόµα και αν σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η επικοινωνία αφήνει µια πικρή γεύση στους συµµετέχοντες, όπως για παράδειγµα στη συνάντηση της Καβάλας και τον έντονο διάλογο που είχε µε τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή, Νίκο ∆ηµόπουλο.

Μήπως όµως, όλη αυτή η ενασχόληση ενός υπουργού, σε παραγωγικό µάλιστα υπουργείο, όπως είναι αυτό της πλατείας Βάθη, αφήνει κενά στη διαχείριση της αγροτικής πολιτικής; Ενδεχοµένως. Όµως, αυτή τη φορά εκτιµάται ότι προτεραιότητα έχει... η σταθερότητα και η αδιατάραχτη παρουσία της Νέας ∆ηµοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας, τουλάχιστον για άλλη µια 3ετία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda


Για τον ίδιο τον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, αυτός ο αγώνας, είναι άλλη µια παρακαταθήκη για την παρουσία του στην κυβέρνηση. Αν δεν είναι το υπουργείο Γεωργίας, θα είναι ενδεχοµένως κάπου καλύτερα.

Όπως είπε από το Αγρίνιο, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας υπάρχει συγκροτηµένη πολιτική στη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι η αρχή. «∆εν υπάρχει καιρός για χάσιµο. Είναι αδιανόητο να έχουµε νερά και να µην αξιοποιούνται». Ο Ενιαίος Φορέας ∆ιαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία που αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία µέχρι το τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στη χώρα.

Για τη ρύθµιση των χρεών των ΤΟΕΒ της περιοχής που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, ο υπουργός σηµείωσε ότι σε ό,τι αφορά στα χρέη προς τη ∆ΕΗ έχει δοθεί η δυνατότητα ρύθµισης µετά την απόφαση της εταιρείας για δεκαετές πάγωµα των χρεών, που για το σύνολο των περίπου 420 ΤΟΕΒ της χώρας, ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, µόνο το 9% των ΤΟΕΒ της χώρας υπολογίζεται ότι είναι υγιές οικονοµικά.

Επίσης, η εκπαίδευση των αγροτών αποτελεί, είπε, κορυφαία προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ και σηµείωσε πως όσες επενδύσεις και να γίνουν σε υποδοµές, δεν έχουν αξία αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες γνώσεις από τους αγρότες για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται. Θεωρεί επίσης καθοριστική τη λειτουργία των Αγροτικών Τµηµάτων στα Επιµελητήρια και ότι µέσω των Επιµελητηρίων και του Μητρώου Αγροτών θα µπορέσει να γίνει ορθότερος προγραµµατισµός και εκπόνηση στοχευµένων προγραµµάτων για την παροχή γνώσεων προς τους αγρότες.

Είπε ακόµα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει νέες δυνατοτήτες για περαιτέρω µείωση του κόστους παραγωγής αλλά και τη λήψη αποφάσεων ή προγραµµατισµό δράσεων που θα οδηγήσουν στη µείωση της τιµής στο ηλεκτρικό ρεύµα για αγροτική χρήση.

Τέλος οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΛΓΑ ήταν το «ψωµοτύρι» αυτών των συναντήσεων.

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές