BACK TO
TOP
Θεσμικά

Όλα καλά σε συνάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ - ΚΥΔ, το ΟΣΔΕ μισάνοιχτο 2 μήνες

Συνεχίζονται χωρίς τέλος οι παρασκηνιακές διεργασίες σε ότι αφορά την προετοιμασία της διαδικασίας για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, με τους «τεχνοκράτες» να αναζητούν τις μεταξύ τους ισορροπίες, τους αγρότες να ανησυχούν ότι θα στηθούν στις ουρές μεσοκαλόκαιρο και τους ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ να βολιδοσκοπούν με βάση τη δική τους agenda.

agrenda-opekepe-kyd

3215
8

Όλα καλά σε συνάντηση των ΟΠΕΚΕΠΕ και ΚΥΔ, ωστόσο η αίτηση ΟΣΔΕ παραμένει εδώ και δύο μήνες… μισάνοιχτη

Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι 52 μέρες μετά το «ανέβασμα» της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 στην πλατφόρμα του gov.gr και την πανηγυρική ανακοίνωση Αυγενάκη ότι το ΟΣΔΕ άνοιξε νωρίτερα από κάθε φορά, η διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων από τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν έχει ακόμα αρχίσει. Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν γίνει απ’ ευθείας από τους αγρότες είναι ασήμαντος, πράγμα που σημαίνει ότι και η φετινή διαδικασία καρκινοβατεί κουβαλώντας τις παθογένειες που είχαν και όλες οι προηγούμενες.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda

  • Τι φταίει αλήθεια και δεν ανοίγει η φετινή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα ΚΥΔ;
  • Ποιος έχει συμφέρον από την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας και που αποσκοπεί;
  • Γιατί θα πρέπει οι αγρότες να τρέχουν μέσα στον καύσωνα για μια δήλωση που θα μπορούσε να έχει υποβληθεί από τις αρχές του χρόνου;
  • Πόσο επί πλέον θα κοστίσει αυτό για τους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης και πόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό;
  • Ποιος διαβεβαιώνει ότι αυτή η καθυστέρηση δεν θα επηρεάσει αρνητικά (όπως κάθε χρόνο) την ποιότητα των πληρωμών;
  • Ποιος ωφελείται τελικά, κάθε χρόνο απ’ αυτό το αλισβερίσι;

Τέλος, υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να απαντήσει υπεύθυνα σε όλα αυτά;

ΟΙ εκπρόσωποι των ΚΥΔ (ΠΕΦΑΣΥ) δηλώνουν ανοιχτά, δεν πειράζει αν καθυστερήσει μερικές μέρες ακόμα η έναρξη του ΟΣΔΕ, αρκεί να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα του συστήματος. Ποιος όμως βεβαιώνει ότι η καθυστέρηση αυτή θα είναι για το καλό του συστήματος και την περιφρούρηση του ανοιχτού κώδικα του gov.gr και δεν θα οδηγήσει τα δεδομένα του ΟΣΔΕ στα σκοτεινά υπόγεια κάποιων εργολάβων;

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά την «επιτήρηση» που του ανέθεσαν (όπως ο ίδιος δέχθηκε) οι ευρωπαϊκές αρχές, οφείλει να βάλει το συντομότερο τα πράγματα στη θέση τους.

Η πίεση την οποία δέχεται είναι κάτι παραπάνω από σαφής και ο τρόπος αντίδρασής του απέναντι σε όλο αυτό, θα έχει αν μη τι άλλο μεγάλο ενδιαφέρον.

Πάντως την 1η Ιουνίου, κλείνουν ακριβώς δύο μήνες από την ημέρα που το ΟΣΔΕ «άνοιξε» και καλό είναι οι διαβεβαιώσεις του να μην διαψευσθούν.   

Όσο για την ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΥ, έχει ως εξής:

Τα ΚΥΔ έτοιμα για το ΟΣΔΕ 2024 – Να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του συστήματος και ας καθυστερήσει μερικές μέρες η έναρξη του ΟΣΔΕ

Εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20/5/2024 στα γραφεία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην Αθήνα μεταξύ της Διοίκησης του Οργανισμού και του Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ., ενόψει της έναρξης λειτουργίας του συστήματος Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024, για τα ΚΥΔ.

Στην συνάντηση παρόντες ήταν, ο Πρόεδρος του Οργανισμού κος Κυριάκος Μπαμπασίδης καθώς και οι Αντιπρόεδροι κοι Ζερβός Ελευθέριος και Κουρδής Ιωάννης ενώ εκ μέρους της Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. ήταν ο Πρόεδρος κος Ντογκούλης Δημήτριος, ο αντιπρόεδρος Φλωρίδης Ιωάννης, η κα Ιωαννίδου Χιόνα και οι κοι Παπαδήμος Γεώργιος, Τάντος Δημήτριος και Τουτουντζής Βασίλειος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία διενεργήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και ασφάλειας της εφαρμογής του 2024, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου συλλογής και υποβολής αιτήσεων και η δημοσίευση της νέας εγκυκλίου από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς επίσης και η τήρηση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων του οργανισμού προς τα ΚΥΔ και αντίστροφα, όπως η απόδοση διασταυρωτικών ελέγχων ως ορίζεται στο υπογεγραμμένο ΣΔΕΠΥΑΠ μεταξύ του οργανισμού και των ΚΥΔ.

Παράλληλα τέθηκαν προβλήματα και εκκρεμότητες που προέκυψαν από τις πληρωμές της ΕΑΕ 2023, τόσο σε πεδία που αφορούν συνδεδεμένα καθεστώτα όσο και σε οικολογικά σχήματα, και συζητήθηκε εκτενώς ο τρόπος και ο χρόνος αποσφαλμάτωσης τους.

Από πλευράς Οργανισμού, υπήρξε η ενημέρωση ότι έχουν δοθεί οδηγίες για ενσωμάτωση νέων λειτουργειών στην ΕΑΕ 2024, ώστε να είναι πλήρως λειτουργική τόσο σε επίπεδο καταχώρησης όσο και σε επίπεδο διασταυρωτικών ελέγχων και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι τα αντανακλαστικά του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι άμεσα σε ότι αφορά την ορθή λειτουργία του συστήματος.

Η Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. δήλωσε στον οργανισμό ότι τα ΚΥΔ είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμα από καιρό για την έναρξη του φετινού έργου και από την πλευρά της κατέθεσε τις απόψεις της αναφορικά με την ΕΑΕ 2024.

Θέλοντας να αποτραπεί το φαινόμενο παρατάσεων λόγω μη λειτουργίας του συστήματος, η Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής των ΕΑΕ 2024 όταν το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, δείχνοντας κατανόηση στην καθυστέρηση που έχει προκύψει για την έναρξη του φετινού έργου και πιστεύοντας ότι είναι προτιμότερο να καθυστερήσει μερικές μέρες ακόμα η έναρξη του έργου αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις χρειάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό για την αποφυγή όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία δύο έτη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση εκ μέρους και των δύο πλευρών για τακτική και αμφίδρομη επικοινωνία το ερχόμενο χρονικό διάστημα καθώς η ΠΕΦΑΣΥ αποτέλεσε και αποτελεί βασικό συνεργάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ότι και αν της ζητήθηκε.

Τέλος κατατέθηκαν προτάσεις τόσο για την απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων για να αποφευχθεί το γραφειοκρατικό βάρος και κατ’ επέκταση το κόστος που αφορούν τα οικολογικά σχήματα καθώς και προτάσεις για την σωστή λειτουργία και έλεγχο των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Από πλευράς Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. ευχαριστούμε θερμά την Διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την φιλοξενία και προσδοκούμε σε ένα ομαλό 2024.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΠΕΦΑΣΥ διαθέσιμη εδώ.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

22-05-2024 23:26Α κατάλαβα

Αν αυτοί οι παπατζήδες στη φωτογραφία εκπροσωπούν τον αγροτικό κόσμο και συνομιλούν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν χρειάζεται καμία εξήγηση για την κατάντια του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου. Πόσες πλαστές αιτήσεις έχουν κάνει για να έχουν πελατεία τα μαγαζάκια τους ,θα μας πουν;

Απάντηση

22-05-2024 16:27Έλλην

Ε αφού είναι όλα καλά εμείς περισσεύουμε μάλλον αυτοί πληρώθηκαν εμείς όλοι απλήρωτοι και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει από τον υπουργό που ο Πανάγος μόνο φωτοστέφανο δεν του έβαλε εμείς υπάρχουμε για να δικαιολογούν τα κονδύλια από Βρυξέλλες και μετά να τα εισπράττουν αυτοί

Απάντηση

22-05-2024 14:59ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Που άνοιξε ρε παιδιά η ΕΑΕ 2024, ούτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε στο gov τη βρίσκω. Που την έχουν κρυμένη. Ας μας πει το agronews πως μπαίνουμε, να μας πει τα βήματα και να αφήσει το δούλεμα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

22-05-2024 13:34Νίκος

Πώς μπαίνει κανείς να κάνει δήλωση; Ακόμα του 2023 βγάζει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές