BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νέο ραντεβού 11 Ιουνίου με Κομισιόν για τον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε νέο ραντεβού στις 11 Ιουνίου για να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο τα θέματα του υπό εποπτεία ΟΠΕΚΕΠΕ με αρμόδια στελέχη της κοινότητας, οδήγησε η συνάντηση το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι.

neo-rantevou-opekepe-me-komision

764
1
Νέο ραντεβού 11 Ιουνίου με στελέχη της Κομισιόν για τον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠ

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίζει πλήρως τις εκκρεμότητες που έχουν εντοπισθεί από τα στελέχη της κοινότητας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στη διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Επίτροπο να δηλώνει ικανοποίηση για τα σχετικά βήματα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τις εκκρεμότητες που έχουν εντοπισθεί από τα στελέχη της κοινότητας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στη διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τις εκκρεμότητες. Ήδη έχουμε διορθώσει τις έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις που έχουν έγκαιρα, πολύ έγκαιρα εντοπίσει και δεσμευθήκαμε ότι όλα θα υλοποιηθούν σε άμεσο χρόνο, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας στην λειτουργία του Οργανισμού με διαφάνεια και συνέπεια απέναντι στους αγρότες.», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντας λόγο για «κολακευτικά λόγια», εκ μέρους του Επιτρόπου για την σχετική πρόοδο αντιμετώπισης τους..
Ξέφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 967 της Agrenda

 

«Δώσαμε ραντεβού στις 11 Ιουνίου, όπου πλέον σε τεχνικό επίπεδο θα συνομιλήσουν η διοίκηση αλλά και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με αντίστοιχα στελέχη της Κοινότητας για να δούμε την πρόοδο όλων αυτών που ήδη παρουσιάσαμε βήμα προς βήμα σήμερα.», είπε.

Υπενθυµίζεται, ότι εδώ και λίγες µέρες ο εγχώριος Οργανισµός Πληρωµών έχει τεθεί υπό την άµεση επιτήρηση των ευρωπαϊκών αρχών, µετά την επιστολή ενηµέρωσης που παρέλαβε η διοίκησή του από την Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI). Μεταξύ άλλων στα πορίσµατα της DG AGRI εντοπίστηκαν.

  • Αδυναµίες στη διαχείριση του χρέους του Οργανισµού Πληρωµών.
  • Η οργανωτική δοµή του Οργανισµού περιγράφεται ως πολύ ασταθής στο επίπεδο του διευθυντικού και µη διευθυντικού προσωπικού (άλλαξαν 5 πρόεδροι και ο τελευταίος από τον ΑΣΕΠ).
  • Οι ελλείψεις των συστηµάτων Πληροφορικής αφού µένουν παρωχηµένα για 10 χρόνια.
  • Παρόλο που οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τον υψηλό κίνδυνο απατηλών συστηµάτων που έχουν δηµιουργηθεί στο πλαίσιο µέτρων προώθησης και σύγκρουσης συµφερόντων όσον αφορά τα µέτρα του ΕΓΤΑΑ εκτός ΟΣ∆Ε από το 2021, δεν συµφωνούν ότι χρειάζεται να λάβουν διορθωτικά µέτρα και να καθορίσουν τον οικονοµικό κίνδυνο. Οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται και το οικονοµικό έτος 2023.
  • Οι ελληνικές αρχές δεν έθεσαν σε εφαρµογή επαρκείς µηχανισµούς για να εξασφαλίσουν ότι η καταγραφή παρατυπιών είναι σωστή, πλήρης και ενηµερωµένες µε συνέπεια σε όλους τους καταλόγους και τα µητρώα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την συνάντηση Αυγενάκη-Βοϊτσεχόφσκι

Ικανοποίηση του Επιτρόπου Βόιτσεσχόφσκι στην συνάντηση με Αυγενάκη για την πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ - Νέο Ραντεβού στις 11 Ιουνίο

Αυγενάκης: Μονόδρομος η διαφάνεια, η κάθαρση και η σωστή λειτουργία του Οργανισμο

Την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχει κάνει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την εξυγίανσή του εξέφρασε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τη διοίκηση του Οργανισμού

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με υποδείξεις που είχε κάνει από καιρό η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι κ.κ. Βόιτσεσχόφσκι και Αυγενάκης συμφώνησαν με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει εκ νέου συνάντηση, τεχνικού χαρακτήρα, στις 11 Ιουνίου, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος υλοποίησης και των λοιπών επισημάνσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε (on camera) https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20240527-agriculture-and-fisheries-council-may-2024/145018-doorstep-gr-avgenakis-20240527 ):
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τις εκκρεμότητες που έχουν εντοπισθεί από τα στελέχη της κοινότητας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στη διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τις εκκρεμότητες. Ήδη έχουμε διορθώσει τις έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις που έχουν έγκαιρα, πολύ έγκαιρα εντοπίσει και δεσμευθήκαμε ότι όλα θα υλοποιηθούν σε άμεσο χρόνο, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας στην λειτουργία του Οργανισμού με διαφάνεια και συνέπεια απέναντι στους αγρότες.

Από πλευράς Επιτρόπου εισπράξαμε κολακευτικά λόγια. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως για τον πρωτογενή τομέα. Εντόπισε και ο ίδιος όλη αυτήν την υπερπροσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο όσων συνέβησαν στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Και βέβαια αναγνώρισε όλο αυτό που γίνεται στο διάστημα των τελευταίων μηνών στον Οργανισμό, στα θέματα που έχουν εντοπίσει οι Κοινοτικοί.

Δώσαμε ραντεβού στις 11 Ιουνίου, όπου πλέον σε τεχνικό επίπεδο θα συνομιλήσουν η διοίκηση αλλά και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με αντίστοιχα στελέχη της Κοινότητας για να δούμε την πρόοδο όλων αυτών που ήδη παρουσιάσαμε βήμα προς βήμα σήμερα.

Είμαι αισιόδοξος. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αυτό που λέει το εννοεί. Η πορεία προς την διαφάνεια, την κάθαρση, αλλά κυρίως την οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μονόδρομος και θα πορευθούμε μαζί με τους Έλληνες αγρότες. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και υλοποιούμε βήμα προς βήμα όλα αυτά που έπρεπε χρόνια πριν να έχουν γίνει».

Στη συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι, μετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης και οι αντιπρόεδροι, Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής.


 
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-05-2024 08:01ΑΓΡΟΤΗΣ

Καλά είναι να μαζευεστε να πίνετε καφεδάκι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές