BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ιστορία μου αμαρτία μου στο ΟΣΔΕ, με αγροτών λεφτά χορηγία εργολάβων

Με νέο πισωγύρισμα, εν μέσω ευρωεκλογών, απειλείται η υπόθεση διαχείρισης του ΟΣΔΕ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος των δηλώσεων στους αγρότες, για την ποιότητα πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων και για την ασφάλεια της βάσης δεδομένων που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν κρίσιμο εργαλείο άσκησης πολιτικής.

amartia-osde

Γιάννης Πανάγος

2962
10

Ιστορία μου, αμαρτία μου, στο ΟΣΔΕ, με λεφτά των αγροτών χορηγίες εργολάβων, υπονόμευση gov.gr

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν έναν «στενό κύκλο» επιτελών του ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνει μάχη για την απαξίωση του ψηφιακού κράτους, όπως αυτό εκφράζεται από το gov.gr (τουλάχιστον σε ότι αφορά τις λειτουργίες του αγροτικού τομέα) και την επιστροφή της πλατφόρμας δεδομένων του ΟΣΔΕ σε ιδιωτικούς servers σκοτεινών υπογείων.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το οποίο επιδιώκεται τα τελευταία 24ωρα είναι η ολοκληρωτική εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης Γεωργαντά το 2022, όταν για πρώτη φορά τα δεδομένα του ΟΣΔΕ ανέβηκαν στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος και η επαναφορά τόσο της βάσης όσο και των διαδικασιών που συνδέονται με το έργο των δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) στις αδιαφανείς συνθήκες παλιότερων εποχών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 967 της Agrenda


Κι όλα αυτά, όταν κοινοτικά πρόστιμα (αχρεωστήτως καταβληθέντα) που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, απειλούν τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν το οικονομικό βάρος που επωμίσθηκαν οι αγρότες από τις τελευταίες δηλώσεις (2023) μόνο για αμοιβές συμβούλων ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ και όταν ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, αναγνωρίζει δημόσια τα κενά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.    

Χαρακτηριστική η δήλωση Αυγενάκη την Παρασκευή 24 Μαίου και εν όψει της συνάντησης την περασμένη Δευτέρα με τον ευρωπαίο Επίτροπο Βοιτσεχόφσκι:

Αυγενάκης: Από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης,  σε συνέντευξη του προς τα ΜΜΕ της Ηλείας, σημειώνοντας ότι στο χρόνο που μεσολάβησε τα προβλήματα συνεχίσθηκαν και παρότι το 2023 υπήρξε επιστολή προς την  τότε διοίκηση αλλά και πίεση από την πολιτική ηγεσία, εντούτοις δεν έγιναν βήματα για τη διόρθωση των δυσλειτουργιών αυτών.  

Όπως είπε ο Υπουργός με την αλλαγή της διοίκησης προχώρησε και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ήδη από τις 12 επισημάνσεις της ΕΕ (9 δομικές και 3 τεχνικές) ήδη έχουν  ικανοποιηθεί οι έξι. Τη Δευτέρα ο ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας,  θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση, μαζί με τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι  στον οποίο θα εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος  μας είναι η πλήρης εξυγίανση του  Οργανισμού και η λειτουργία του με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το video με τις δηλώσεις ΕΔΩ: https://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/16672-dt240524

Ακολουθεί ανακοίνωση με τις δηλώσεις Αυγενάκη μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Βοιτσεχόφσκι:

Iκανοποίηση του Επιτρόπου Βόιτσεσχόφσκι στην συνάντηση με Αυγενάκη για την πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ - Νέο Ραντεβού στις 11 Ιουνίου

Αυγενάκης: Μονόδρομος η διαφάνεια, η κάθαρση και η σωστή λειτουργία του Οργανισμού

Την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχει κάνει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την εξυγίανσή του εξέφρασε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με υποδείξεις που είχε κάνει από καιρό η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι κ.κ. Βόιτσεσχόφσκι και Αυγενάκης συμφώνησαν με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει εκ νέου συνάντηση, τεχνικού χαρακτήρα, στις 11 Ιουνίου, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος υλοποίησης και των λοιπών επισημάνσεων. 

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε (on camera)

 https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20240527-agriculture-and-fisheries-council-may-2024/145018-doorstep-gr-avgenakis-20240527 ): 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τις εκκρεμότητες που έχουν εντοπισθεί από τα στελέχη της κοινότητας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στη διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τις εκκρεμότητες. Ήδη έχουμε διορθώσει τις έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις που έχουν έγκαιρα, πολύ έγκαιρα εντοπίσει και δεσμευθήκαμε ότι όλα θα υλοποιηθούν σε άμεσο χρόνο, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας στην λειτουργία του Οργανισμού με διαφάνεια και συνέπεια απέναντι στους αγρότες. 

Από πλευράς Επιτρόπου εισπράξαμε κολακευτικά λόγια. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως για τον πρωτογενή τομέα. Εντόπισε και ο ίδιος όλη αυτήν την υπερπροσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο όσων συνέβησαν στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Και βέβαια αναγνώρισε όλο αυτό που γίνεται στο διάστημα των τελευταίων μηνών στον Οργανισμό, στα θέματα που έχουν εντοπίσει οι Κοινοτικοί. 

Δώσαμε ραντεβού στις 11 Ιουνίου, όπου πλέον σε τεχνικό επίπεδο θα συνομιλήσουν η διοίκηση αλλά και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με αντίστοιχα στελέχη της Κοινότητας για να δούμε την πρόοδο όλων αυτών που ήδη παρουσιάσαμε βήμα προς βήμα σήμερα. 

Είμαι αισιόδοξος. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αυτό που λέει το εννοεί. Η πορεία προς την διαφάνεια, την κάθαρση, αλλά κυρίως την οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μονόδρομος και θα πορευθούμε μαζί με τους Έλληνες αγρότες. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και υλοποιούμε βήμα προς βήμα όλα αυτά που έπρεπε χρόνια πριν να έχουν γίνει».

Στη συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι, μετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης και οι αντιπρόεδροι, Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

30-05-2024 12:05Kostas

Nα δειτε τι ωραια που θα τα ζωγραφισουν μια εβδομαδα πριν τις εκλογες, και ολοι θα πανε με χαμογελο στην καλπη! Την επομενη των εκλογων, ολοι θα καταλαβουν οτι ο Κυριακος παιζει μονος του ποδοσφαιρο, χωρις αντιπαλη ομαδα και χωρις τερματοφυλακα, και βαζει και γκολ! Αλιμονο στον αγροτη που καταντησε ζητιανος στην εξωπορτα της ευρωπαικης ενωσης....43 χρονια επιδοτουμενος, και προοδος μηδεν. Αν πει και κανεις για το αρμοδιο υπουργειο.... ενα κ#λοθρανιο που παει ο ενας και φευγει ο αλλος... Σιγα μην καθισει κανενας να ασχοληθει σοβαρα με τα γιδια και τα προβατα... Ο μονος τομεας που βλεπει συνεχως εξελιξη, ειναι τα προστιμα και ο τροπος εισπραξης τους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

30-05-2024 08:30Πανάγο ξέρεις εσύ

Θερμή παράκληση σε όσους διαβάζουν τα άρθρα του συγκεκριμένου άσχετου υπαλληλίσκου. Μην απαντάτε στις δημοσιεύσεις του και μην ασχολείστε μαζί του γιατί νομίζει ότι μας ενημερώνει. Αγνοείστε τον και ίσως να σταματήσει να μας πρήζει με ότι χαζαμάρες και φαντασιώσεις αραδιάζει τακτικά. 'Ενα πληρωμένο ανδρίκελο είναι που κάνει εξυπηρετήσεις και τίποτα άλλο.

Απάντηση

30-05-2024 08:26Κτηνοτροφος

Κάτι λένε για το ψάρι από που βρωμάει οπότε γιατί μας φαίνεται περίεργο για το πάρτι που στήνουν στην πλάτη μας όλοι αυτοί αληθεύει ότι δίνει η υπουργαρα μας δίνει 6 χιλιάδες ευρώ για λουλούδια στο γραφείο του περιμενε αγρότη κτηνοτροφε να πληρωθεις καμαρώστε τους ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΈΣ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ θα συμμαζέψει ο αυγενακης τα ασυμμάζευτα αυτόν ποιος θα τον μαζέψει που είπαμε πήγαν τα οικολογικά Ηράκλειο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές