BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έως 30% πάνω φέτος τα ποτίσματα για τον Ιούνιο με εκπρόθεσμη καταβολή

Αγροτικά τιμολόγια ρεύματος δύο ταχυτήτων διαμορφώνονται για τον Ιούνιο. Από τη μία οι αγρότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν εμπρόθεσμα θα εξοικονομήσουν 11% στο λογαριασμό σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσοι εξοφλήσουν σε δεύτερο χρόνο θα πληρώσουν το πότισμα 30% ακριβότερα.

times-agrotiko-revma-iounios

Γιάννης Ρούπας

1718
1

Έως 30% ακριβότερα φέτος τα ποτίσματα για τον Ιούνιο με εκπρόθεσμη καταβολή

Πάνω στη περίοδο των καλοκαιρινών ποτισμάτων στις εαρινές καλλιέργειες έρχεται να πέσει η αυξητική πορεία των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στην επαρχία. Ουσιαστικά, η εμπρόθεσμη καταβολή των λογαριασμών και η αξιοποίηση της Έκπτωσης Συνέπειας αποτελεί μονόδρομο για το σύνολο των εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούν βαμβάκι και καλαμπόκι, αφού σε διαφορετική περίπτωση το πότισμα θα κοστίσει πολύ ακριβά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda


Τα μαθηματικά πίσω από τις τιμές Ιουνίου

Όσον αφορά τώρα τη σύγκριση μήνα – μήνα, παρά τον τριπλασιασμό της έκπτωσης συνέπειας, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο πιο ευνοϊκό σενάριο διαμορφώνονται στο 19,3%. Συγκεκριμένα, η Τελική Τιμή Προμήθειας στο ειδικό αγροτικό τιμολόγιο για τον Ιούνιο -δίχως έκπτωση συνέπειας- έκλεισε στα 17,18 λεπτά την κιλοβατώρα έναντι 11,46 τον Μάιο, μία μηνιαία αύξηση της τάξης του 49,9%.

Στην προσπάθεια της να ισορροπήσει την κατάσταση, η ΔΕΗ προέβη σε τριπλασιασμό της λεγόμενης έκπτωσης συνέπειας, από το 10% στο 35% επί της Βασικής Τιμολόγησης (15,20 λεπτά την κιλοβατώρα). Η έκπτωση αυτή φέρνει την Τελική Βασική Τιμή για τους εμπρόθεσμους καταναλωτές στα 9,88 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο, έναντι 13,68 τον Μάιο.

Αν στο νούμερο της Τελικής Βασικής Τιμολόγησης προστεθεί η Χρέωση του Μηχανισμού Διακύμανσης, τότε προκύπτει η Τελική Τιμή Προμήθειας. Για τον Ιούνιο, οι συνεπείς καταναλωτές θα κληθούν να καταβάλουν 9,880+1,978=11,858 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 13,680-3,744=9,936 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Μάιο.

Ουσιαστικά ο Μηχανισμός Διακύμανσης στις Τιμές λειτούργησε επιβαρυντικά σε σχέση με το Μάιο κατά 5,72 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σύγκριση Ιουνίου 2023 με Ιούνιο 2024

Να σημειωθεί εδώ πως πέρυσι τον Ιούνιο τα ποτίσματα έγιναν με Τελική Τιμή στα 13,20 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η τιμολόγηση λοιπόν του Ιουνίου 2024, φέρνει αγροτικά τιμολόγια δύο ταχυτήτων. Από τη μία οι αγρότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πληρώσουν 11% λιγότερα (-1,342 λεπτά την κιλοβατώρα), ενώ όσοι εξοφλήσουν σε δεύτερο χρόνο θα πληρώσουν το πότισμα 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι (+3,980 λεπτά την κιλοβατώρα).

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-06-2024 10:00ΑΓΡΟΤΗΣ

Κάτι εξαγγελίες για 9 λεπτά από τον Μητσοτάκη που πήγαν για το αγροτικό ρεύμα θα μου πεις τι ρωτάς τώρα όπως όλα λόγια του αέρα απλά να πει κάτι για να φανεί ο καλός της υπόθεσης όλοι να ρουφήξουν το αίμα του αγρότη χρηματιστήριο ρεύματος λέει για να τα κονομανε στην πλάτη μας όλοι τους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές