BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανασχηματισμός επί θύραις, αλλάζει η ηγεσία στο υπουργείο Γεωργίας

Μετρούν αντίστροφα οι ώρες για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αποφασιστική επανεκκίνηση της κυβερνητικής λειτουργίας.

agrotikes-zwnes-htta-kommata_2

Γιάννης Πανάγος

9052
18

Ανασχηματισμός μέχρι την Πέμπτη, αλλάζει η ηγεσία στο Γεωργίας, με ευρωπαϊκό προφίλ νέος υπουργός που θέλει σε Βάθη ο Μητσοτάκης

Οι πληροφορίες θέλουν τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου και τη νέα κυβέρνηση να ορκίζεται και να αναλαμβάνει δράση την επομένη.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στη θέση του ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης (βουλευτής Πέλλας), χωρίς και αυτό να είναι απολύτως βέβαιο. Αντίθετα, δύσκολα θα παραμείνουν στις θέσεις τους ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης.

Αν πρέπει να γίνει αναφορά σε κάποιο όνομα που πιθανολογείται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό είναι του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος, σύμφωνα με όλα τα σενάρια αλλάζει κυβερνητικό πόστο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Θεσσαλία και ειδικότερα ο νομός Λάρισας θα πρέπει να εκπροσωπηθεί με κάποιο από τα κοινοβουλευτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση, όλες οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά τον Χρήστο Κέλλα να συγκεντώνει τις περισσότερες πιθανότητες για μια θέση υφυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να αποκλείεται επίσης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος να είναι τελικά αυτός που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού για τη συγκεκριμένη θέση.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αν στα μεγάλα αστικά  κέντρα το κυβερνών κόμμα είχε απώλειες, στις αγροτικές ζώνες η ήττα ήταν μεγάλη 

Την ψήφο των αγροτών ψάχνει από το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου το κυβερνών κόμμα, καθώς η εικόνα που προκύπτει από την πρώτη ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, είναι αντιστρόφως ανάλογη αυτής που έδωσε στο κυβερνών κόμμα την περήφανη νίκη του 41% στις εθνικές εκλογές του 2023.

Με άλλα λόγια, αν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι απώλειες που καταγράφει το κυβερνών κόμμα υπολογίζονται κοντά στο 10% σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού, στις κυριότερες αγροτικές περιοχές της χώρας η ζημιά για το κυβερνών κόμμα πλησιάζει στο 20%, δηλαδή είναι διπλάσια.

Με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, οι περισσότεροι νομοί που θεωρούνται αγροτικοί, κινούνται σε ποσοστά πέριξ του 25%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές εκλογές έδινε τιμές που προσέγγιζαν το 45%. Έτσι, όσο κι αν η σύγκριση δύο ανόμοιων εκλογικών αναμετρήσεων έχει τις αδυναμίες της, η εικόνα σε ότι αφορά στο πνεύμα που επικράτησε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι σαφής.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda


Πιο συγκεκριμένα, χωρίς να χάνει την πρωτοκαθεδρία, το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Δράμα ήταν 26,37%, στον Έβρο 29,40%, στην Ηλεία 26,08%, στο Ηράκλειο 24,54% (εδώ προηγείται ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ με 26,41%) στα Ιωάννινα 27,91%, στην Κοζάνη 26,35%, στη Λάρισα 27,61%, στην Πιερία 25,94%, στη Φθιώτιδα 28,68%, και στη Χαλκιδική 26,37%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψήφος των αγροτών στις ευρωεκλογές εκφράζει με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο τη διαμαρτυρία όχι απλά μιας πολυπληθούς επαγγελματικής κατηγορίας αλλά μιας ολόκληρης κοινωνίας για τη φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η ύπαιθρος.

Άλλωστε ο χρόνος που μεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές, ανέδειξε με εμφαντικό τρόπο το έλλειμμα σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, καθώς το λεγόμενο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ οδηγήθηκε σε πλήρη αποτυχία, οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών παραγωγού έφεραν ξανά στο προσκήνιο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, η ακρίβεια στο ράφι αποκάλυψε την απουσία εποπτείας στην αγορά, η παταγώδης αποτυχία των πληρωμών (κοινοτικών ενισχύσεων), έφερε στην επιφάνεια το παιχνίδι που γίνεται εδώ και χρόνια στις πλάτες των αγροτών.

Κανείς δεν λέει ότι με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, η αντιστροφή της φθίνουσας πορείας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, είναι μια εύκολη υπόθεση. Άλλωστε, το αγροτικό βασανίζει τον τελευταίο καιρό το σύνολο της Ε.Ε. και μάλιστα χώρες οι οποίες για πολλές δεκαετίες βρέθηκαν στην πρωτοπορία. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την αναδιοργάνωση του χώρου και η όποια κρατική μέριμνα εξαντλείται στην καταβολή κάποιων αποζημιώσεων, σε έκτακτες περιστάσεις. Αλλά κι αυτές ακόμα, υπακούν στις ανάγκες του πελατειακού κράτους και αποβλέπουν στη δημιουργία μηχανισμών άσκησης επιρροής στην κοινή γνώμη, οι οποίοι, όπως έδειξαν και οι τελευταίες εκλογές, κάποιες φορές, αποδεικνύονται άχρηστοι. 

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

13-06-2024 10:01Σταύρος

Ο Φλωρίδης είναι ο πιο αποτυχημένος πολιτικός παράγων της χώρας. Αλοίμονο στον αγροτικό κόσμο αν αναλάβει αυτός.

Απάντηση

11-06-2024 23:38μαγκας

Πολυ βιαζεσαι μηπως τελικά στα δίνουν η gaia με τη gongitera κατω απο το τραπέζι;

Απάντηση

11-06-2024 17:54ΠΕΤΡΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ..ΔΕΝ ΠΑΣ ΕΣΥ ΡΕ ΠΑΝΑΓΟ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ..ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΤΟ ΕΧΕΙΣ,ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΣ ΣΥΝΕΧΩΣ,ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ 17 Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΟΥ..ΤΙ ΛΕΣ;;ΚΑΛΑ ΛΕΦΤΑΚΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ..ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟ..ΚΑΛΥΤΕΡΑ..Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ

Απάντηση

11-06-2024 16:15ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Πάλι κουβά θα πας Πανάγοοοοο... Δεν το κουνάει ο Αυγενάκης... Αλλού ψάξε να βρεις απώλειες....

Απάντηση

11-06-2024 15:12Γιωργος

Οι εκλογες αυτες δεν εστειλαν απολυτως κανενα μηνυμα στην κυβερνηση γιατι πολυ απλα οι ψηφοφοροι της ξερουν οτι δεν απειλειται να χαθει η διακυβερνηση της χωρας απο το βρωμοκομα τους.ξερουν οτι δεν κινδυνευει να πεσει η κυβερνηση λογω των ευρωεκλογων.δεν ειναι εθνικες και δεν τους πολυνοιαζει.στα μπεγλερια τους αν πανε να ψηφισουν ή οχι.ξερουν οτι η αφορισμενη φασιστοχουντοκυβερνηση τους θα κυβερναει για αλλα 3 χρονια και γι'αυτο απειχαν εκ του ασφαλους.αν ειχαμε εθνικες εκλογες σιγα μην δεν πηγαιναν ολοι οι φασιστογεροι πρωτοι,πρωτοι απο το πρωι που ανοιγουν οι καλπες να στηριξουν τον βλακα τους.

Απάντηση

11-06-2024 13:06ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Καλά να πάθει.... όταν δεν ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα τών αγροτών όταν τρωγανε απανωτά χαστούκια οι αγρότες στις πληρωμές για τα λεφτά της ΕΕ τι νόμιζε ο Κούλης ότι θα τήν βγάλει καθαρή? και βέβαια αν το συνεχίσει έτσι είναι σίγουρο ότι δεν θα ξαναβγεί κυβέρνηση....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-06-2024 12:38Νικος

Για τα δεδομενα που ζουμε γυρω μας γενικως, η ΝΔ τα πηγε εξαιρετικα,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζι δεν φτανουν την ΝΔ κ παλι..Επισης σε Ελληνες του εξωτερικου σαρωσε.Μην ξεχνατε επισης συναδελφοι και μη πως ολοι αυτοι που το παιζουν ιστορια ( Δηλ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΗ κτλ) και ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ παλιοτερα προερχονται ολοι απο το μεγαλο κομμα!Μονο το νομοσχεδιο με τους gay ηταν μεγαλο λαθος και τακτικη εσφαλμενη.ΛΙγο πιο δεξια να το παει το παιχνιδι θα ανεβει ξανα ψηλα συν οτι πολλοι απο την αποχη του 60% θα ψηφισουν και παλι ΝΔ.Δυστυχως αυτη τη στιγμη καλυτερο κομμα στην χωρα δεν υπαρχει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-06-2024 11:55Γιωργος

Δεν εχει νοημα αν καποιοι ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΖΑΒΟ.Η ΑΛΗΕΘΕΙΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΜΥΑΛΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ....ΑΝ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΙΚΑ!!!!!

Απάντηση

11-06-2024 11:20ΙΑΣΩΝ

Από την αγροτιά της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας,τηρουμένων των διαμορφουμένων συνθηκών ειδικά 10 μήνες μετά, η ΝΔ στη πλημμυρισμένη και κατεστραμμένη Θεσσαλία τα πήγε σε ποσοστά εξαιρετικά καλά!! Πέραν από τη σχεδιασθείσα στο πόδι ολέθρια Νέα ΚΑΠ με τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις, καμιά αποζημίωση στους αγρότες από καταστροφές ΔΕΝ δόθηκε- Μόνο προεκλογικά δόθηκε έκτακτη ενίσχυση με πολλά όμως παράπονα για άδικες καταβολές μόνο στα παρακάρλια χωριά, λες και δεν υπήρχαν άλλα πλημμυρισμένα χωράφια για έκτακτη ενίσχυση λόγω ανωτέρας βίας στην υπόλοιπη περιοχή ,που δεν πρόκειται να καλλιεργηθουν τα προσεχή χρόνια με ότι αυτό, οικονομικά συνεπάγεται. Καμιά αποζημίωση από ΕΛΓΑ για φυτικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή ,καμιά αποζημίωση απο τα ΚΟΕ για φακέλλους έτοιμους!. Και τα λεφτά έλεγαν ΚΑΙ διαλαλούσαν ότι είναι εξασφαλισμένα......Πως θα σηκώσουν όλοι αυτοί κεφάλι να μαζέψουν τα συντρίμμια τους και να ξανακαλλιεργήσουν ΑΜΕΣΑ??? -ΠΈΡΑΣΑΝ 10 ΜΉΝΕΣ χωρίς Κρατική βοήθεια, κλαίγοντας μόνο τη μοίρα τους στα καφενεία!

Απάντηση

11-06-2024 10:30Σου στέλνω τριαντάφυλλα μεσ σ χρυσομαντηλα

Η υπαιθρος εκπέμπει ςος είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές