BACK TO
TOP
Θεσμικά

Όφελος 36% αποδίδει το «μπλε» τιμολόγιο ΓΑΙΑ για αγρότες με χρέη

Μειωμένος κατά 36% στις καθαρές χρεώσεις θα έρθει το καλοκαίρι ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος σε όσους αγρότες με οφειλές επιλέξουν να ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» έως 26 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί παράταση από την ΔΕΗ για την υποβολή αιτήσεων που σημαίνει πως σε περίπου δύο εβδομάδες η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα είναι δυνατή.

agrotika-timologia-revma-iounios

Γιάννης Ρούπας

1728
1

Συγκεκριμένα, έχοντας ως βάση το πιο «αλμυρό» σενάριο στις χρεώσεις του «ΓΑΙΑ», δηλαδή έναν μη συνεταιρισμένο αγρότη με ληξιπρόθεσμη οφειλή, η χρέωση των 11 λεπτών είναι μειωμένη κατά 36% σε σχέση με τα 17,2 λεπτά που θα κληθεί να πληρώσει ο αγρότης με το κλασικό διακοπτόμενο για τα ποτίσματα του Ιουνίου.

Επίσης, οι υψηλές πτήσεις για την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα συνεχίζονται, με το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου να κλείνει με μέση τιμή στα 92,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με τον Ιούνιο. Ουσιαστικά, οι τιμές Ιουνίου ισοφαρίζουν έως τώρα τη μέση τιμή του Ιανουαρίου, η οποία αποτέλεσε την υψηλότερη μέση μηνιαία τιμή ως τώρα το 2024.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda


Με βάση τα μαθηματικά και την ιστορικότητα των τιμών, τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο το κλασικό αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα βγάζει χρεώσεις σημαντικά μεγαλύτερες των 11 λεπτών, κάνοντας όλο και πιο δελεαστικό το σταθερό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» 2+8 ετών που προσφέρει η ΔΕΗ, μετά την θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας.

Για τον Ιούνιο, όσοι καλλιεργούν βαμβάκι, καλαμπόκι αλλά και κηπευτικά, θα κληθούν να καταβάλλουν με το κλασικό Αγροτικό-Διακοπτόμενο τιμολόγιο 11,858 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με έκπτωση συνέπειας) ή 17,186 λεπτά ανά κιλοβατώρα (δίχως έκπτωση συνέπειας).

Από την άλλη, όσοι ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», έχουν κλειδωμένη τιμή διετίας και υποχρέωση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ευνοϊκό άτοκο πλαίσιο 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Σε επικοινωνία που είχε ο συντάκτης με τη ΔΕΗ αποσαφηνίστηκε πως δυνατότητα ένταξης στο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης έχουν όλοι οι αγρότες, με ενεργή ή ανενεργή παροχή και ανεξαρτήτως χρόνου δημιουργίας οφειλής. Ωστόσο, το δοσολόγιο που θα βγάλει η ΔΕΗ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πιστωτική συμπεριφορά του οφειλέτη κατά τα παρελθόντα έτη.

Oι σταθερές χρεώσεις την πρώτη διετία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στα 9,3 λεπτά/Kwh για συνεταιρισμένους και ασκούντες συμβολαιακή δίχως οφειλή
  • Στα 9,8 λεπτά/Κwh για αγρότες δίχως οφειλή
  • Στα 10,5 λεπτά/Kwh για συνεταιρισμένους και ασκούντες συμβολαιακή με οφειλή
  • Στα 11 λεπτά/Kwh για αγρότες με οφειλή.

Όταν είχε πρωτοανακοινωθεί μήνα Μάρτιο η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για διαμόρφωση κλειστών μακροχρόνιων τιμολογίων τύπου «ΓΑΙΑ», οι χρεώσεις αυτές αντιστοιχούσαν στα ίδια επίπεδα με το κλασικό διακοπτόμενο της ΔΕΗ. Ωστόσο, στις νέες ενεργειακές συνθήκες του καλοκαιριού (τόσο το 2023 όσο και το 2024), η στροφή στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» αποδεικνύεται πολύ λογική απόφαση.Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για ένταξη σε ρύθμιση και υπογραφή σύμβασης προμήθειας ρεύματος για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» είναι η 26η Ιουνίου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-06-2024 20:10George

Δεν κανουν καμια ρυθμιση στις παλιες οφειλες λενε σε δικαιουστε επειδει σας στειλαμε εξωδικο γελοια πραγματα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές