BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα πρώτα 24ωρα του νέου υπουργού και οι συνήθεις πρόθυμοι για διαφώτιση

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε δύο γιατρούς για να περιθάλψουν την βαριά ασθενούσα ελληνική γεωργία, σημαίνει, αν μη τι άλλο, ότι αρχίζει να γίνεται ευρύτερα αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης.

gewrgia-kostas-tsiaras

Γιάννης Πανάγος

4118
15

Τα πρώτα 24ωρα του νέου υπουργού, οι  συνήθεις πρόθυμοι για τη «διαφώτιση»  και η βαριά πάσχουσα ελληνική γεωργία 

Ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ανέδειξε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τις κυβερνητικές ανακολουθίες επί του θέματος, τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης να προλάβει τα χειρότερα και τη βουλιμία μιας «συντεχνίας» που κινείται πέριξ των κοινοτικών ενισχύσεων να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος.

Ένας γρήγορος, ρεαλιστικός ωστόσο, υπολογισμός των «προμηθειών» που κατέβαλαν, αμέσως ή εμμέσως οι αγρότες, μόνο τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής της ΚΑΠ και μόνο για τις άμεσες ενισχύσεις (βασική, συνδεδεμένες, οικοσχήματα), δείχνει ότι το ποσό που δαπανήθηκε υπερβαίνει τα 180 εκατ. ευρώ, ήτοι το  10% του ετήσιου προϋπολογισμού.  Να αναφερθεί εδώ ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός άμεσων ενισχύσεων για την περίοδο 2023 – 2027 ανέρχεται σε 1.886 .490.039 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ετήσιο κονδύλι της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 ανέρχονταν στο ποσό των 2.075.000.000 ευρώ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η «διαρροή» πόρων, προς ένα σύστημα επίπλαστης παροχής υπηρεσιών, εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί το ποσό που λογίζεται ως προμήθεια είναι τεράστιο και δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε., αλλά και γιατί, πάνω σ’ αυτό το σκηνικό έχουν συνταχθεί ισχυρότατες «ομάδες επιρροής» που επιβάλουν επίμονα τους δικούς τους κανόνες στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να χαράξει τη δική του πολιτική γραμμή. Αντίθετα, οι πληροφορίες θέλουν τις συγκεκριμένες «ομάδες επιρροής» να επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα σε έναν αγώνα αναζήτησης «επαφής» με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έτσι ώστε, σε ορατό χρόνο, να καταστήσουν την παρουσία τους απαραίτητη και το ρόλο τους καταλυτικό στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην υπουργού, δικτυωμένου εδώ και χρόνια με τους βαρώνους του ΟΣΔΕ, που, από την περασμένη Παρασκευή, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το όνομα του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να τον συναντήσει και να του προσφέρει αφιλοκερδώς τα φώτα του.

Το ίδιο γίνεται βέβαια, κάθε φορά που αλλάζει υπουργός, με μια στρατιά πρόθυμων «συμβούλων», οι οποίοι, έχοντας καλλιεργήσει συστηματικά επαφή με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αξιοποιούν αυτές τις μέρες κάθε είδους διασύνδεση, προκειμένου να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα πολιτική ηγεσία και να αποκλείσουν επί της ουσίας κάθε ενδεχόμενο απομάκρυνσης από παγιωμένες λειτουργίες, οι οποίες αναπαράγουν συγκεκριμένες λογικές και διασφαλίζουν συγκεκριμένα οφέλη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda του Σαββάτου.

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

26-06-2024 11:20κρυφο σχολειο

ΖΗΤΩ Η ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ,ωρε τι τραβαμε στο ελλαδισταν.

Απάντηση

19-06-2024 14:05Μαρία.

καλο θα ειναι το υπουργειο να βαλει αμεσα στα νεα βιολογικα οσους ειναι στο προηγουμενο 3ετες προγραμμα μετατροπης γτ ειναι μεγαλη αδικια με βιολογικους 2 ταχυτητων...πρεπει να μπουν στην νεα καπ αυτοματα αυτοι που εχουν την δεσμευση τριετιας, ηδη εγινε ερωτηση στην βουλη για το θεμα ελπιζω να το λυσουν γτ θα μιλαμε για σκανδαλο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-06-2024 20:30Paparumbas

Ρε συ Πανάγο εσύ δεν είσαι κ@λος και βρακί με τους απατεώνες λοποδητες της ΠΕΦΑ που φεσωσαν τον κόσμο βάζοντας να υπογράψει δεσμεύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κλείσιμο τώρα στα μπο@ρδελα τους και άμεσα εισαγγελέας και ΣΔΟΕ. Αυτοί οι απατεώνες που το παίζουν μελετητές κατέστρεψαν τον αγροτικό κόσμο παίρνοντας μαύρα χωρίς τιμολόγια .

Απάντηση

18-06-2024 20:17Γιωργος

Παναγο εχεις πεσει με τα μουτρα με καθημερινα αρθρα,για να στηριξεις αγωνιωδως τον νεο υπουργο.κοιτας να ριξεις προκαταβολικα τις ευθυνες αλλου,σε ενδεχομενη εμπλοκη του καινουριου σε οποιοδηποτε σφαλμα του.τρεχεις να προλαβεις να ριξεις αλλου το βαρος εκ των προτερων αγωνιωντας μην τυχων και βρεθει κανεις και τον κατηγορησει για οτιδηποτε.εισαι "μανουλα" στην προπαγανδα ρε μπαγασα!!!!!!!!!συνεχισε,θα συνεχισουμε κι εμεις τα μπινελικια.

Απάντηση

18-06-2024 17:58Τα πρώτα 24ωρα του υπουργού

Είχε να παραθεσει τα σχετικά φωτογραφικά τεκμήρια!.🤣

Απάντηση

18-06-2024 16:52πιτσικαμορτης

ΡΕ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΩΤΩΝ; ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΩΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΖΕΙΤΕ,ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΑΘΗΝΑΙ,ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-06-2024 09:19ΑΓΡΟΤΗΣ

Η μόνη ελπίδα για να μάθει ο υπουργός όλη την αλήθεια αν φυσικά θέλει να κάνει κάτι είναι να πάρει το αμάξι του μόνος να πάει σε δύο τρία χωριά να μιλήσει με αγρότες κτηνοτρόφους και θα καταλάβει τα πάντα που πάνε τα χρήματα των επιδοτήσεων ποιοι πίνουν το αίμα του πρωτογενή τομέα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-06-2024 09:08Μαυρος

Δηλωσεις οσδε στα κεπ εστω και με αμοιβη εκεινα τα κεπ αγροτων τη εγιναν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές