BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λείπουν 180 χιλ. εργάτες γης, αίτημα χαλάρωσης στα κριτήρια εισόδου

Οι Έλληνες δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια και οι ξένοι δεν μπορούν να έρθουν, και ως εκ τούτου το πρόβλημα ανεύρεσης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα που απαιτεί τουλάχιστον 180.000 πρόσθετα εργατικά χέρια διαιωνίζεται, με πληθώρα εκμεταλλεύσεων να γράφουν απώλειες επειδή αφήνουν είτε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή ασυγκόμιστα τα προϊόντα τους.

180k-elleimma-twn-ergatwn

Μαρία Γιουρουκέλη

604
16

Πρόκειται για ένα ζήτημα, που δεν ακουμπά μόνο στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία αλλά και σε παραμέτρους που σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα, φέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο. 

Πέρα από αυτό, θετικό βήμα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας από τη 10 Ιουνίου για υποβολή αιτημάτων από όσους εργοδότες επιθυμούν να απασχολήσουν κατηρτισμένους εργάτες γης από την Αίγυπτο. Η σχετική διακριτική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που ενεργοποιείται, αφορά το υπόλοιπο του 2024 και έως 5.000 καταρτισμένους εργάτες, ενώ οι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (https://migration.gov.gr/).

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda


Πάντως, από την πλευρά του αγροτικού κόσμου η είδηση αυτή αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς οι ελλείψεις επιτείνονται ενόψει των αυξημένων αναγκών της καλλιεργητικής περιόδου με την «τρύπα», σε εργατικό δυναμικό κυρίως σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Μακεδονία να φθάνει τις 80.000. Ενδεικτικά, στο Νομό Μεσσηνίας, όπως μας λέει, ο Αγγελής Κοροβίλας, ένας υπερδραστήριος παραγωγός θερµοκηπιακών προϊόντων και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Μεσσηνίας χρειάζονται περίπου 4.800 εργάτες γης για όλη την περίοδο καλλιέργειας, δηλαδή µια 9μηνη σεζόν. 

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για την χώρα. Ενδεικτικά, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει  ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά») το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27.000.000 ευρώ, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται να ξεπέρασαν τα 2.000.000 ευρώ, και με το πρόβλημα να συνεχίζεται.

Το γαλλικό μοντέλο ζητούν οι εξαγωγείς

Με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις ή να μείνουν ασυγκόμιστα αγροτικά προϊόντα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, οι εξαγωγείς της χώρας μας, ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος των εργατών γης προτείνοντας το πρότυπο της Γαλλίας, η οποία χαλάρωσε τα κριτήρια πρόσληψης από τρίτες χώρες. Επ’ αυτού το ζήτημα Μετανάστευσης και Ασύλου δεν εμφανίζεται αρνητικό, εξετάζοντας την επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας από τα τρία στα πέντε χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε βάθος χρόνου, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά καινούργια διαδικασία. Παράλληλα, δρομολογείται η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία στη διαδικασία μετάκλησης. Επί του παρόντος, έχουν υποβληθεί 14.000 αιτήσεις για άδεια παραμονής στην Ελλάδα για εργασία με βάση τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, με το αρμόδιο υπουργείο να εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν τις 30.000. 

Οι κατανομή αδειών εργατών γης στις 13 περιφέρειες

Σύμφωνα πάντως με τον κανονισμό για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024 συνολικά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες της χώρας 147.925 εργάτες γης, με τον αριθμό αυτό να αναλύεται ως εξής:

  • Περιφέρεια Ηπείρου: στις 7.920 θέσεις.
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 830 θέσεις.
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 5.844 θέσεις.
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: 14.850 θέσεις.
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 6.528 θέσεις.
  • Περιφέρεια Αττικής: 10.236 θέσεις.
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 10.236 θέσεις.
  • Περιφέρεια Κρήτης: 14.740 θέσεις.
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 11.720 θέσεις.
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 4.764 θέσεις.
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: 14.817 θέσεις.
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 3.836 θέσεις.
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 7.575 θέσεις

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

21-06-2024 14:18ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ κατω των 30

Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΙΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ , Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΕΟΙ ΟΥΤΕ ΓΕΡΟΙ. ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ . ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΛΊΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠ' ΤΙς ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΜΈΣΟ ΌΡΟ ΗΛΙΚΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-06-2024 14:17ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ κατω των 30

Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΙΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ , Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΕΟΙ ΟΥΤΕ ΓΕΡΟΙ. ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ . ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΛΊΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠ' ΤΙς ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΜΈΣΟ ΌΡΟ ΗΛΙΚΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ.

Απάντηση

20-06-2024 14:24ελλην πατριωτης

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΥΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ,ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΑΣ,ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ, Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΟΙΠΟΝ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

19-06-2024 23:39Αγανακτησμενος

Να κοπει εχθες το ταμείο ανεργίας,κάρτες σίτισης,φθηνότερο ρεύμα και άλλα τέτοια και θα σου πω εγώ αν πάει η όχι ο Έλληνας για δουλειά.Ο κάθε δήθεν άνεργος με το τελευταίο αιφόν η σαμσουνγκ στο χέρι.Πληρωνουμε τους Βούλγαρους 40-45€ για 5-5,5 ώρες δουλειά+ καύσιμα για τα αμάξια τους+πρωινό.Τα λεπτά αυτά θα έπρεπε να μένουν εδώΤαυτοχρονα πάνε για δουλειά οι Ελληναρες με 6-7 κατοσταρικα τον μήνα για περισσότερες ώρες(συμφωνώ σε καλύτερες συνθήκες από του χωραφιού η του στάβλου).Ελλας το μεγαλείο σου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

19-06-2024 13:50πιτσικαμορτης

ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ<ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΓΡΟΤΗ ENEΡΓΟ

Απάντηση

19-06-2024 12:26SPYRO

ΑΦΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΧΟΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΙΕΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΒΟΥΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΕΦΤΑ??80 ΜΕ 100 ΕΒΡΟ ΘΑ ΠΩ ΚΕ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΠΑΝΕ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟ Η ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.ΤΟΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ.ΟΠΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΙΕΣ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΟΛΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΑΚΡΙΒΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές