BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πριν βγει το καλοκαίρι προς έγκριση ο νέος κανονισμός ΕΛΓΑ, παράταση στο ΓΑΙΑ

Στον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε έμφαση στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της επίσκεψης που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του νέου υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα.

mitsotakis-agrotikis-anaptyksis-mak

34
11

Μάλιστα, για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, δήλωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο έως το τέλος του καλοκαιριού. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι η στήριξη στον αγροτικό τομέα συνεχίζεται με τις επιδοτήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται. "Εισπράττουν, στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται και ο νοών νοείτω", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για το κόστος παραγωγής, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα  για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αγροτικό ρεύμα «ΓΑΙΑ». Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να κάνει ενημέρωση στους αγρότες γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν, ανακοινώνοντας πως θα δοθεί παράταση για τις αιτήσεις, η προθεσμία για την υποβολή των οποίων λήγει 26 Ιουνίου.

Σχετικά με την ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα πρέπει να τρέξουμε με ταχύτητα και χωρίς γραφειοκρατίες και χωρίς να στραγγαλίσουμε τους μικρούς αγρότες». Ακόμη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ιδίως των νέων των αγροτών. «Είναι ένας τομέας στον οποίο υπολειπόμαστε στην ΕΕ», είπε. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αναγκαιότητα του εξορθολογισμού της χρήσης του νερού, «Η μεγάλη πρόκληση είναι η επένδυση στην ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση έχει επιβραβεύσει τα συνεργατικά σχήματα», είπε μεταξύ άλλων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 971 της Agrenda


Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην αγροδιατροφή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Στην σύσκεψη στον 6ο όροφο του κτηρίου της πλατείας Βάθη, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν οι υφυπουργοί, Χρήστος Κέλλας και Διονύσης Σταμενίτης, οι γενικοί γραμματείας του ΥΠΑΑΤ, οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος καθώς και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης. 



Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχόμενος καλή δύναμη στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον κ. Υπουργό, στον κ. Υφυπουργό, και να επισημάνω το γεγονός ότι όλα αυτά τα πέντε χρόνια σε αυτό το Υπουργείο και με την υποστήριξη των λοιπών στελεχών, των Γενικών Γραμματέων, των διοικήσεων των κρίσιμων οργανισμών οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο, έχει γίνει μία σημαντική δουλειά, η οποία όμως πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να επιταχυνθεί.

Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα είναι τόσο αυτονόητη που δεν χρειάζεται να την επαναλαμβάνουμε. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας, ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής.

Θέλω να θυμίσω ότι στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους.

Αναφέρομαι σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δίκαιο, πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος “ΓΑΙΑ”, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του Υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά.

Και βέβαια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διαρθρωτικά ζητήματα, τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες του πρωτογενούς μας τομέα. Ευκαιρίες οι οποίες σχετίζονται και με σημαντικές αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, ο οποίος ξεκινάει με την ορκωμοσία του νέου Ευρωκοινοβουλίου και με την ανάληψη των θέσεων ευθύνης από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ήδη κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να λάβουμε υπόψη πραγματικές ευαισθησίες και ανησυχίες των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας.

Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από το Υπουργείο αλλά και εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει, όμως, με μία τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μην “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς.

Και εκεί ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού: την εξαίρεση των μικρών παραγωγών, κάτω των 100 στρεμμάτων, από βαριές διαδικασίες που “χτυπούσαν” ουσιαστικά το διαθέσιμό τους εισόδημα.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς θα εισέλθουμε και στον πυρήνα των όποιων αλλαγών μπορούν να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, εώς ότου προετοιμαστούμε φυσικά για τον νέο κύκλο και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027 και μετά.

Και βέβαια, η μεγάλη, νομίζω, πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα -το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ απόλυτη ταύτιση με την ηγεσία του Υπουργείου- είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία.

Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει περισσότερη συνεργασία των αγροτών μας. Η κυβέρνησή μας έχει επιβραβεύσει -και θα συνεχίσει να το κάνει- τα συνεργατικά σχήματα. Σημαίνει περισσότερο επένδυση στην τεχνολογία -με τα προγράμματα τα οποία δρομολογούνται ήδη και από το Ταμείο Ανάκαμψης- της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας, έτσι ώστε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητά μας, η οποία μπορεί να κάνει ακόμα άλματα στον πρωτογενή τομέα.

Και σημαίνει, βέβαια, ναι, και την εκπαίδευση και την κατάρτιση, πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Διότι η αλήθεια είναι ότι υπολειπόμαστε σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτόν. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία της εμπειρικής επαφής με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία, η τεχνολογία και η γνώση “τρέχουν” πολύ γρήγορα και νομίζω ότι έχουμε μια υποχρέωση να καταρτίσουμε, ειδικά τους νέους αγρότες, τους νέους κτηνοτρόφους, τους νέους αλιείς μας, οι οποίοι με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους, να επενδύσουν και να χτίσουν μία καριέρα γύρω από την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Δύο καταληκτικές παρατηρήσεις: η μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού, όχι μόνο στο πρόγραμμα “Ύδωρ” για μεγάλα αρδευτικά έργα, αλλά και επιμέρους παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξορθολογήσουμε συνολικά τη χρήση του νερού. Θα χρειαστεί να δούμε μακροπρόθεσμα τα ζητήματα αυτά και τα ζητήματα της αναβάθμισης των δικτύων μας και της δημιουργίας πρόσθετων ταμιευτήρων εκεί όπου αυτό είναι εφικτό. Είναι η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τα προβλήματα τα οποία θα έχουμε στα ζητήματα της άρδευσης.

Και βέβαια, να κλείσω τονίζοντας την ανάγκη του περαιτέρω εκσυγχρονισμού δύο εμβληματικών οργανισμών οι οποίοι είναι τόσο ταυτισμένοι με τον πρωτογενή μας τομέα, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπάρχει ένας κανόνας -και θα κλείσω με αυτό- ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος γι’ αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις  αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση και προς τα εκεί θα κινηθούμε.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι ευοίωνο, παρά τις δυσκολίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πια είμαστε πλεονασματικοί στις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα σε σχέση με τις εισαγωγές μας και η Ελλάδα έχει να παίξει τον δικό της διακριτό ρόλο, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα, τα οποία θα βρίσκουν τη θέση τους και στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο στις αγορές του εσωτερικού, αλλά, κυρίως, προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς μας, τους κτηνοτρόφους μας, τους αλιείς μας, οι οποίοι θέλουν, επιμένουν να παράγουν στην πατρίδα μας και τους αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας από την πλευρά του σημείωσε: «Ο Πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, που αφορά βεβαίως στο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν και στον πρωτογενή τομέα.

Κυρίως, όμως, να σταθούμε με ενδιαφέρον δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται και προσπαθούν, ούτως ώστε να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη, να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη, για να τους δώσουμε την αίσθηση ότι απέναντί τους υπάρχει μια πολιτεία, μια κυβέρνηση που τους σκέφτεται, τους φροντίζει και τους υπολογίζει».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και οι Υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Επίσκεψη στη Βάθη για τον Μητσοτάκη με εντολές για ΚΑΠ, ΟΣΔΕ 2024 και ΕΛΓΑ

του Γιάννη Πανάγου

Με ενδιαφέρον για τα θέματα των αγροτών και τις αγωνίες του για τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής, όσο «βουλιάζει» η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταβαίνει το πρωί της Παρασκευής, στο υπουργείο της πλατείας Βάθη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την επίσκεψη Μητσοτάκη να λειτουργεί σαν επιβεβαίωση της σημασίας που αποδίδει, αυτή τη φορά, στη διευθέτηση των πολλών ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Αρχής γενομένης βέβαια, από την αποκατάσταση της τάξης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδικά μετά την άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού από τις κοινοτικές αρχές.

Όσο κι αν οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτή την εξέλιξη, επιμένουν να υποβαθμίζουν το θέμα, είναι πλέον βέβαιο ότι η ανάκτηση της πιστοποίησης από τον Οργανισμό Πληρωμών δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς επανεξετάζονται από μηδενική βάση όλες οι προϋποθέσεις (οκτώ τον αριθμό), με σημαντικότερες εξ αυτών την επάρκεια σε προσωπικό και την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda


Να θυμίσουμε εδώ ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία άφησε στην άκρη την κυβερνητική έγκριση για πρόσληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ 25 ικανών στελεχών, έγκριση την οποία είχε εξασφαλίσει στις αρχές του 2023 ο τότε υπουργός, Γιώργος Γιωργαντάς. Η εγκατάλειψη αυτής της οδού, είχε να κάνει προφανώς με τις πιέσεις που ασκήθηκαν εσωτερικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ από έναν πυρήνα στελεχών που επιμένει να διατηρεί όλη την εξουσία και να αναθέτει (με κάθε κόστος) τη δουλειά σε εξωτερικό «τεχνικό σύμβουλο» με ότι αυτό σημαίνει βέβαια για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που τίθεται για την ανάκτηση της πιστοποίησης (πληρωμών) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν απέχει από τα παραπάνω, αφορά στην επάρκεια λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων. Σ’ αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει άλλη λύση από την αξιοποίηση με κάθε τρόπο της δημόσιας πλατφόρμας και το «ανέβασμα» όλων των δεδομένων και όλων των εφαρμογών στο gov.gr.

Προς αυτή τη κατεύθυνση θα μπορούσε να συνδράμει τα μάλα, όπως είναι φυσικό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όχι μόνο διευκολύνοντας τη φιλοξενία των αντίστοιχων ψηφιακών λύσεων στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος αλλά και θέτοντας στην υπηρεσία του συγκεκριμένου project την πλούσια εμπειρία καταρτισμένων στελεχών και συνεργατών από τον κλάδο της πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμών Πληρωμών ώστε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της πιστοποίησης είναι κάτι λιγότερο από τρεις μήνες (προθεσμία ως τις 11 Σεπτεμβρίου). Επομένως όλοι ξέρουν ότι κανένας από μηχανής θεός, δεν είναι σε θέση να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, πέραν των καταξιωμένων δομών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα του οίκου του. Αν είχε τρόπο, δεν θα είχε χάσει την πιστοποίηση.

Στο μεταξύ θα πρέπει να «τρέξουν» όπως – όπως μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου οι τελευταίες πληρωμές ενισχύσεων της χρονιάς (2023), με το ποσό να προσεγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024), προφανώς χωρίς να υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα από την διαδικασία του gov.gr.

Πέραν όλων αυτών, η άμεση προσαρμογή και μάλιστα με αποτελεσματικό τρόπο, στις απαιτήσεις της ισχύουσας από την 1η Ιανουαρίου 2023 ΚΑΠ, είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα απαιτήσει από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξέρει καλά ότι ο «άτσαλος» τρόπος με τον οποίο η τελευταία ή και κάποιες από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως και τα αρμόδια στελέχη) χειρίστηκαν το όλο ζήτημα, αποτέλεσε έναν από τους λόγους της «τιμωριτικής ψήφου» που εισέπραξε η κυβερνώσα παράταξη στις τελευταίες ευρωεκλογές.      

Τέλος το θέμα του ΕΛΓΑ και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο και τον Κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού, αποτελούν για τον ένοικο του Μαξίμου μείζον ζήτημα, καθώς συνδέονται με την «αιμορραγία» που παρουσιάζει κάθε τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός για την κάλυψη αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή αλλά και με ένα σαθρό καθεστώς εκτίμησης αυτών των ζημιών.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

26-06-2024 13:27ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ

Ο ΘΕΙΟΣ ΚΟΥΛΗΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΟΥ ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ,ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΨΑΧΝΑ ΜΑΝΙΩΔΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΕΚ ΝΕΟΥ ,ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑ ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ,ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΣΑΙ;

Απάντηση

21-06-2024 11:48paparumbas

λέγε λέγε παπαριές δεν θα θέλουμε να πάμε για φαγητό

Απάντηση

20-06-2024 22:41Ανώνυμος

Ο,τι να 'ναι..

Απάντηση

20-06-2024 12:50πιτσικαμορτης

ΧΕΣΤΗΚΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΡΑΜΕΝΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ.

Απάντηση

20-06-2024 11:49Γιωργος

Εχεις χεστει απο τη χαρα σου παναγο που ο μητσοτακης δηθεν ενδιαφερεται για αγροτικα θεματα.καλα ρε θεατρινοι,τι νομιζετε οτι δεν καταλαβαινουμε;;;;;;το great reset του σβαμπ που εχει δασκαλεψει και εκπαιδευσει τον ζαβο,εχει σκοπο τον αφανισμο του αγροτοκτηνοτροφου και οχι μονο.ο ανθρωπος αυτος ειναι δουλος και υπηρετης της εωσφορικης νεας ταξης.τι αλλο θελετε;;;

Απάντηση

20-06-2024 10:47B.s

Να μας ενημερώσετε ποτέ θα πληρωθούν οι αγρότες που δεν πήραν ούτε συνδεδεμένη ούτε οικοσχηματα.

Απάντηση

20-06-2024 09:26Κτηνοτροφος

Ενώ μέχρι τώρα δεν ήξερε τι κάνει ο άριστος αυγενακης τώρα θα δώσει σημασία ποιον κοροϊδεύουν ρεεε μόλις του γύρισαν την πλάτη η αγρότες κτηνοτρόφοι θυμήθηκε τον πρωτογενή τομέα δήθεν ταχαμ πρώτα πρέπει να ξηλώσει όλα τα τσιμπουρια όλους αυτούς που έχουν πέσει στο σβέρκο μας και πίνουν το αίμα μας και μετά βλέπουμε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές