BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παρελκυστική τακτική από πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ στο θέμα του ΟΣΔΕ 2024

Υποταγή στα οργανωμένα συμφέροντα που νέμονται εδώ και χρόνια τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την υπόθεση του ΟΣΔΕ, φαίνεται να δηλώνει με την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί εδώ και μήνες, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών, Κυριάκος Μαπαμπασίδης.

taktikh-gia-osde

Γιάννης Πανάγος

5225
18

Παρελκυστική τακτική που αγγίζει τα όρια της εκδούλευσης στο θέμα του ΟΣΔΕ από τον πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ

Επί τρεις μήνες, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται πεισματικά να ανοίξει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μέσω των ΚΥΔ, αγνοώντας προκλητικά τις αντικειμενικές ανάγκες ολοκλήρωσης του φετινού ΟΣΔΕ αλλά και την ξεκάθαρη κυβερνητική οδηγία που λέει, «ότι γίνει, να γίνει μέσω του gov.gr».

Το γεγονός ότι πλησιάζει Ιούλιος και το ΟΣΔΕ δεν έχει ακόμα ανοίξει, φαίνεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο εκείνους που επιζητούν την εμπλοκή στα θέματα των δηλώσεων, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής στα σύγχρονα συστήματα πληροφορικής (ανοικτού κώδικα) και στις απαιτήσει που έχει η δημόσια ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 971 της Agrenda

 

Είναι επομένως προφανές ότι αυτά ακριβώς τα συμφέροντα πασχίζει εδώ και μήνες να εξυπηρετήσει ο σημερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές, έχει χάσει προσωρινά την πιστοποίηση σε θέματα πληρωμών και έχει γίνει το «μαύρο πρόβατο», ως προς τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, σε ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η παρελκυστική τακτική του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται άλλωστε σε ευθεία αντίθεση και με τις τελευταίες οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε, κατά την επίσκεψης του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν. Όμως, πώς να βρεθεί ποιοι πραγματικά παράγουν, όταν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ γίνονται με βάση τις επιδιώξεις των «εργολάβων» και τα δεδομένα φιλοξενούνται σε ιδιωτικούς servers, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας;

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να παρέχει περαιτέρω πίστωση χρόνου στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ξεδιπλώσει τα «σκοτεινά» του σχέδια. Οφείλει, με ότι μέσα διαθέτει, να ξεδιαλύνει άμεσα την κατάσταση, να αποφύγει λύσεις που επιβάλλονται εκβιαστικά από την κρίση που τεχνιέντως πάει νέ δημιουργηθεί (όχι πρώτη φορά) και να επιβάλει σταθερές επιλογές ανοιχτού κώδικα, οι οποίες έρχονται μόνο μέσω του δημόσιου ηλεκτρονικού νέφους (gov.gr).

Τσιάρας στον Επίτροπο Γεωργίας Βόιτσεσχόφσκι: Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των Ελλήνων αγροτών πρώτο μέλημα για κυβέρνηση και ΥΠΑΑΤ 

Εντωμεταξύ, συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στα  ζητήματα των πληρωμών των Ελλήνων αγροτών, την αποφασιστικότητα του Υπουργείου για πλήρη εξυγίανση του συστήματος πληρωμών με ταχύτατα βήματα και την απόλυτη προσαρμογή του στους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας. 

Επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς ΟΠΕΚΕΠΕ και πολιτική ηγεσία ΥπΑΑΤ

Εν τω μεταξύ, τον κώδονα του κινδύνου για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, κρούει με επιστολή της προς τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) στην οποία αναφέρεται:

Προς:

κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη -

Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοποίηση:

κ. Κώστα Τσιάρα -

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 110

Θέμα: Η αναποτελεσματικότητα για τις ανάγκες των αγροτών και η ταλαιπωρία του ΟΣΔΕ δεν έχουν τέλος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σχετ: 16.05.202: Συνάντηση ΕΘΕΑΣ-ΟΠΕΚΕΠΕ για θέματα πληρωμών 2023 και ΟΣΔΕ 2024

Κύριε Πρόεδρε,

Ενώ από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των Συνεταιρισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αναδείχθηκε ως κυρίαρχο θέμα η μεγάλη ταλαιπωρία, το χάσιμο παραγωγικού χρόνου και τελικά το αδικαιολόγητο κόστος των παραγωγών από τη γραφειοκρατία των ενισχύσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντίθετα με τις εξαγγελίες επιβάρυνε την κατάσταση και άλλο από τον Μάρτιο και μετά.

Συγκεκριμένα:

  1. Δεν έλαβε και δεν φαίνεται να λαμβάνει κανένα μέτρο για τις απαράδεκτες και καταχρηστικές χρεώσεις για τα οικολογικά σχήματα 2023, ενώ πλείστες φορές έχει αναδειχθεί το θέμα από αγρότες και συνεταιρισμούς.
  2. Οι πληρωμές των συνδεδεμένων, των οικολογικών σχημάτων, καθώς και άλλων καθεστώτων έχουν σοβαρές εκκρεμότητες και δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα υλοποιηθούν μέχρι την προθεσμία της 30ης Ιουνίου. Οι εν λόγω πληρωμές αποτελούν γρίφο για πολλούς απλήρωτους αγρότες, αφού δεν γνωρίζουν εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λύσει εσωτερικά θέματα, όπως π.χ. η μη καταχώρηση των αποτελεσμάτων ελέγχων.
  3. Το ΟΣΔΕ 2024 δεν έχει ανοίξει για τα ΚΥΔ των Συνεταιρισμών, η καθυστέρηση είναι πρωτοφανής και ήδη η όλη διαδικασία είναι εκτός ελέγχου με σοβαρούς κινδύνους για τις επιδοτήσεις του 2024.

Το θέμα αυτό δείχνει αδιαφορία για τις υποχρεώσεις των αγροτών και εν μέσω καύσωνα, πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν ρυθμοί υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ τέτοιοι που θα καλύψουν τον χρόνο που χάθηκε αδικαιολόγητα. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, γεγονός που θέτει σοβαρά ερωτηματικά εάν καταφέρουν τελικά οι αγρότες να υποβάλουν σωστά και εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους για να πληρωθούν.

Είναι παράλογο η αίτηση ΟΣΔΕ 2024 να είναι πλήρως λειτουργική στο gov από την 1η Απριλίου 2024 για τις on line αιτήσεις και να εμποδίζεται από ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ η πρόσβαση των ΚΥΔ για να υποβληθούν οι αιτήσεις ΟΣΔΕ των 640.000 αγροτών που επιλέγουν να τις υποβάλουν μέσω ΚΥΔ.

Επίσης, τα συνεταιριστικά ΚΥΔ ενεργώντας καλόπιστα μετά την 1η Απριλίου προσέλαβαν προσωπικό, το εκπαίδευσαν και του καταβάλουν μισθό για δυο περίπου μήνες, χωρίς να κάνουν καμία εργασία. Αυτό το αδικαιολόγητο κόστος είναι αρνητικός παράγοντας και για τους αγρότες και για τους συνεταιρισμούς. Έχουν συμπληρωθεί δε 40 ημέρες από την τελευταία μας συνάντηση για τον προγραμματισμό ανοίγματος των ΚΥΔ και ακόμη κ. Πρόεδρε δεν έχετε λάβει αυτή την απλή διοικητική απόφαση.

Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο και γιατί δεν μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα του gov τα 400 ΚΥΔ, ενώ έχουν δυνατότητα πρόσβασης οι 660.000 ατομικοί χρήστες αγρότες.

Επειδή τα παραπάνω αποτελούν θέματα που κρίνουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών μελών μας, συνυπολογίζοντάς ότι βαίνουμε προς τον Ιούλιο, δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε ατελέσφορα. Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες, γιατί η αναποτελεσματικότητα έχει πολλαπλό κόστος για τους αγρότες.

Με εκτίμηση,

Παύλος Σατολιάς

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με σαφήνεια υπέρ της υποβολής των δηλώσεων μέσα από το gov.gr τάσσονται με ανακοίνωσή τους και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται:

ΑΠΡΑΓΑ ΤΑ ΚΥΔ - ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ 2014

Για ακόμη μια χρονιά, η εύρυθμη, συνεπής και εντός χρονοδιαγράμματος λειτουργία του συστήματος υποβολής ΕΑΕ, αποτελεί κακόγουστο αστείο. Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και δικαιούχοι παρακολουθούν εναγωνίως μια πορεία που μοιάζει με την περσινή σε επίπεδο αργοπορίας, αδυναμίας υλοποίησης και με πλήρη αβεβαιότητα για το περιεχόμενο της αίτησης όποτε αυτή και αν ανοίξει. Παρακολουθούμε παραλλήλως τις εσωτερικές διαμάχες, προστριβές και διενέξεις μεταξύ των εταιρειών που τελούν Τεχνικοί Σύμβουλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και που λειτουργούν ως μαχόμενα βουβάλια σε πεδίο με βατράχια, προασπιζόμενοι γλώσσες προγραμματισμού.

Εμείς επαναλαμβάνοντας την θέση που είχαμε ανακοινώσει και σε πρόσφατη συνάντηση μας με το Προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι η μοναδική επιλογή πρέπει να είναι, η λειτουργία ενός πλήρους και ορθολογικού συστήματος υποβολής ΕΑΕ, πάντοτε σε απόλυτη εναρμόνιση με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πάντοτε στο Gov.gr.

Οτιδήποτε άλλο δεν δύναται να υλοποιείται προς όφελος των παραγωγών.

Σε μερικές μέρες μπαίνουμε στον Ιούλιο και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το σύστημα για την ΕΑΕ παραμένει κλειστό και το έργο είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Ακόμα και αν ανοίξει άμεσα η εφαρμογή, πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί ερωτηματικό, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα είναι πλήρως λειτουργική.

Ενημερώνουμε πως είναι πρακτικά αδύνατο μέσα σε 80 ημερολογιακές ημέρες να καταφέρει να ολοκληρωθεί έγκαιρα και έγκυρα το φετινό έργο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πληρωμή της προκαταβολής που είθισται να πιστώνεται τον Οκτώβρη στους δικαιούχους.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην ΕΑΕ2024 για να ξεκινήσουν ορθά οι φετινές δηλώσεις καθώς και την έκδοση όλων των εγκυκλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2024 ώστε να μην έρχονται ξανά και ξανά οι παραγωγοί για να ολοκληρώσουν την δήλωσή τους τότε κινδυνεύει χρονικά να μην ολοκληρωθεί ορθά το έργο ούτε μέχρι την πληρωμή της Εξόφλησης του Δεκεμβρίου.

Τέλος θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων έχουν δηλώσει επίσημα την ετοιμότητά τους από την 1η Απριλίου που ανακοινώθηκε η έναρξη του ΟΣΔΕ, συντηρούν προσωπικό όλους αυτούς τους μήνες για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο συνολικό έργο.

Αναμένοντας λοιπόν τις εξελίξεις που ελπίζουμε να είναι σύντομες και ουσιαστικές.




Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2024 13:37Stepheninady

mexican mail order pharmacies: <a href=" https://cmqpharma.com/# ">mexican online pharmacy</a> - mexican rx online

Απάντηση

25-06-2024 21:20Γιώργος

Διάβασα σε μία αγροτική εφημερίδα ότι το 45% των ελλήνων θατρονε επεξεργασμένο κρέας και θα αναρωτιέμαι πού βρίσκουν αυτές τις έρευνες και ποιοι συμμετέχουν είναι φαντιστικές οι έρευνες ή απλώς καθοδηγούμενες για κάποιον σκοπό για να μειώσουνε τα κοπάδια τροφή για σκέψη

Απάντηση

25-06-2024 20:13Γιωργος

Μηπως κατι εχει στον οπεκεπε ο μπαμπασιδης που καιει την κυβερνηση;;;;λεω τωρα εγω!!!!!

Απάντηση

25-06-2024 16:54k

Έχετε όλοι καταλάβει ότι αυτή είναι η κατάρρευση μετά από 3 χρόνια απραξιάς και χρημάτων σε ημέτερους από την πολιτική ηγεσία ? Έφυγαν οι προηγούμενοι Υπουργοι και δεν τους καταλογίστηκε τίποτε για την συνολική αμέλεια που οδηγησε σε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ από την τσέπη μας. Χωρίς όσδε δεν τρέχει τίποτε : ούτε άμεσες πληρωμές Οκτωβρίου, ουτε προγράμματα χρηματοδότησης, οποτε να μην περιμένετε. Μακάρι να αποδεικτεί ικανός και ειδικές δυνάμεις ο νέος υπουργός, αν και εντός της ΝΔ τι να ναι κι αυτός που καθήσανε στην καρέκλα πάλι....................Αυτά ούτε εδώ έχουν ξανασυμβεί ποτέ, ούτε σε άλλη χώρα και ο υπουργός έφυγε δίνοντας τα χρήματα στους κτηνοτρόφους του της λίστας απατεώνων και πίσω καμένη γη.Gov Gov αλλά εμείς καιγόμαστε !!!

Απάντηση

25-06-2024 12:14klain

το οσδε αμα ειναι ιδιο με την προηγουμενη χρονια πρεπει να γινεται αυτοματα , ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΙΚΟΣΑΡΙΚΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Απάντηση

25-06-2024 11:44πιτικαμορτης

λέει, «ότι γίνει, να γίνει μέσω του gov.gr».KAI ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΟ GOV.GR ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ; ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΕΡΙΣΥ, ΟΛΟ ΛΑΘΗ ΗΤΑΝ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΗΤΑΝ ΛΙΨΕΣ,ΦΤΙΑΧΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΙΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕ ΛΟΙΠΟΝ.

Απάντηση

25-06-2024 11:16Τέρμα οι απάτες με τις επιδοτήσεις

Πρώτα αυστηροί έλεγχοι και μετά πληρωμές

Απάντηση

25-06-2024 11:02Nikos

Δηλαδή το πρόβλημα είναι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ιδιωτικοί server που θέλουν να φιλοξενήσουν τα δεδομένα. Γιατί ως γνωστών η ΝΔ είναι το κόμμα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις! Ρε δεν έχετε αφήσει τίποτα που να μην ιδιωτικοποιήσετε, τρέλα πουλάτε? Ανοίξτε επιτέλους το ΟΣΔΕ και σταματήστε την υποκρισία, είστε εμετικοί.

Απάντηση

25-06-2024 10:49maria

Φενεται ότι η πίτα είναι αρκετά μεγαλη κ έχουν βγει πολλά χεράκια , το ποιος θα αρπάξει το μεγαλύτερο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

25-06-2024 10:31Κώστας

Θα υπάρχει ΟΠΕΚΕΠΕ του χρόνου; Πρέπει να υπάρχει; Αφού δεν κάνει κουμάντο ο δημόσιος οργανισμός αλλά συγκεκριμένη ένωση μέσω συγκεκριμένης εταιρίας διαχείρησης του gov.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές