BACK TO
TOP
Θεσμικά

Kλήρος με σύμβαση στα Βιολογικά έως 15 Ιουνίου, μένει εκτός προκήρυξης

Τροποποιήθηκε η προδημοσίευση της πρόσκλησης για τη Βιολογική Γεωργία, όπου προβλέπεται ο αποκλεισμός όσων αγροτεμαχίων ή εκτροφών είχαν ενεργή σύμβαση με Πιστοποιητή από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024, μπλοκάροντας έτσι την ένταξη εκείνων που έλαβαν επιδότηση eco-scheme για διατήρηση βιολογικών.

eksw-eco-schemes

Γιώργος Κοντονής

9462
6

Πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε προαναγγείλει η Agrenda, με τα κριτήρια επιλεξιμότητας πλέον να είναι τα εξής: 

Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • Να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
  • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
  • Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση καλλιέργεια.
  • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024.
  • Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Αποκλείονται από την ένταξη Α. αγροτεμάχια τα οποία: 

α) είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών,

β) είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10, 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

γ) υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 που εφαρμόζεται στο αγροτεμάχιο και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει. 

δ) είναι συνιδιόκτητα, με την έννοια της δήλωσης του αγροτεμαχίου με ποσοστό συνιδιοκτησίας μικρότερο του 100% στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.

Β. Βοσκότοποι/ζωικό κεφάλαιο: α) που είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10 και 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει, β) που υφίσταται ασυμβατότητα μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

Ολόκληρη η σχετική τροποποίηση είναι διαθέσιμη εδώ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κυριακή 30 Ιουνίου τελευταία μέρα για σύμβαση με φορέα  πιστοποίησης στα Βιολογικά, οριστικά εκτός τα eco-schemes

Στοπ στη διακοπή των συµβάσεων βιολογικών για µία θέση στο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας (Μετατροπή), επιχειρούν οι διαχειριστικές αρχές, γνωµοδοτώντας σχετική τροποποίηση της προδηµοσίευσης.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Αgrenda, την περασµένη Τετάρτη ύστερα από υπηρεσιακή συνάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Eco-scheme ∆ιατήρηση Βιολογικών: Επιλέξιµα αγροτεµάχια και εκτροφές θα είναι όσα και όσες «δένονται» µε ενεργή σύµβαση µε πιστοποιητικό οργανισµό από 1 Ιανουαρίου 2024 και αυτή συνεχίζεται χωρίς διακοπή µέσα στο χρόνο. Άρα όσοι διέκοψαν τη σύµβαση δεν θα έχουν το δικαίωµα να µπουν στα eco-schemes για τα αγροτεµάχια και τις εκτροφές που προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια.
  • Μέτρο Βιολογικών Μετατροπή (3ετείς δεσµεύσεις): Επιλέξιµα αγροτεµάχια και εκτροφές θα είναι όσα και όσες πιστοποιήθηκαν µεταξύ 16 Ιουνίου 2024 και 30 Ιουνίου 2024. ∆εν θα µπορούν να ενταχθούν στο Μέτρο αγροτεµάχια µε ενεργή σύµβαση έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2023. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται όσα αγροτεµάχια και εκτροφές είχαν λάβει επιδότηση eco-scheme, ανεξαρτήτως αν η σύµβαση µε τον πιστοποιητή διακόπηκε εντός του 2024.

Προσοχή: Ο έλεγχος γίνεται σε επίπεδο αγροτεµαχίου και εκτροφής. ∆ηλαδή κάποιος µπορεί να έχει εκµετάλλευση 100 στρεµµάτων, µε τα 50 στρέµµατα στα eco-scheme και τα άλλα 50 στο πρόγραµµα Μετατροπής.

Τα παραπάνω αναµένεται να προβλεφθούν σε σχετική τροποποίηση της προδηµοσίευσης η οποία φυσικά πρέπει πρώτα να υπογραφεί και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα. Σηµειώνεται πως µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές ακόµη δεν είχε δηµοσιευτεί επισήµως η παραπάνω τροποποίηση. Και ενώ, την Κυριακή 30 Ιουνίου λήγει η διορία για τη σύναψη συµβάσεων µε πιστοποιητικούς οργανισµούς, για αγροτεµάχια και εκτροφές που οι παραγωγοί έχουν σκοπό να εντάξουν στην επερχόµενη πρόσκληση Βιολογικής Γεωργίας.

Καµία παράταση στην ηµεροµηνία πιστοποίησης

Αναφορικά µε τη διορία πιστοποίησης αυτή δεν πρόκειται να λάβει παράταση όπως ξεκαθαρίζουν στην Agrenda πηγές που δεν δέχονται αµφισβήτηση. Και αυτό γιατί αν υπάρξει οποιαδήποτε παράταση χάνεται το 2024 ως έτος βάσης της πρόσκλησης και το Μέτρο θα αρχίσει να επιδοτεί από το 2025 και µετά.

Αναφορικά τώρα µε το τι θα γίνει µε τα... βιολογικά βαµβάκια, εδώ µένει η πολιτική απόφαση για τους ελέγχους που θα γίνουν στα eco-schemes και ακόµη δεν υπάρχει κάποια νέα οδηγία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

01-07-2024 21:55Νέος Αγρότης

Το καταγγειλαμε στην Ευρώπη και πέτυχε. Καλά να πάθετε λαμογια των οικολογικών σχημάτων. Νομίζατε θα περάσει εεε.

Απάντηση

01-07-2024 12:313 και ο κουκος

και επισημα βιολογικοι 2 ταχυτητων ,αλλα νταλον απο την αδιστακτη κυβερνηση της νεας δημοκρατιας

Απάντηση

30-06-2024 22:09Γιωργος

Α ρε κοντονη........η εισαι κουτος τελειως ή εισαι ηθοποιος μεγαλος.....λες "Κυριακή 30 Ιουνίου τελευταία μέρα για σύμβαση με φορέα πιστοποίησης".καλα δεν ξερεις οτι δεν ειναι εργασιμη η Κυριακη;;;;;;οποτε τελευταια μερα για πιστοποιησεις ηταν η Παρασκευη;;;;;;;;;;μας δουλευεις ρεεεεεεεεεε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;υπαρχει περιπτωση ανθρωπος να παει ημερα Κυριακη να κανει πιστοποιηση;;;;;;;;η ημερομηνια αυτη ειναι πλασματικη και οχι πρακτικη.εσυ δουλευεις την Κυριακη ρεεεεε;;;;;;;;;;;;;;;;;τι θες να παραστησεις με την εσκεμμενη παραπληροφορηση;;;;;;;;;;;;;αν ειστε ανικανοι να συνταξετε αρθρο,τοτε δικαιως θα τρωτε μπινελικια.....αιντε αμορφωτα βοιδια!!!!!!!!

Απάντηση

30-06-2024 18:223 και ο κουκος

τους αλλους που ειναι στην τριετια μετατροπης ενω η μετατροπη θελει 1 χρονο τι εγινε? κανονικα αυτοι πρεπει να μπουν αμεσα και αυτοματα στην νεα καπ διατηριση και οχι καποιοι να κερδοσκοπουν τρια χρονια μετατροπης και καποιοι που εχουν μπει με μικρη εκμεταλευση και την εχουν μεγαλωσει να εχουν προβλημα επιβιωσης..... εχουμε βιολογικους 2 ταχυτητων με τις αλχημιες που κανει το υπουργειο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές