BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ακριβό το ρεύμα μέχρι και Σεπτέμβριο, μονόδρομος η στροφή στο αγροτικό «ΓΑΙΑ»

Αντιμέτωποι με υψηλές τιμές στο ρεύμα μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα βρίσκονται οι αγρότες ανά την επικράτεια, με τη ΔΕΗ να προχωρά τον Ιούλιο σε αναπροσαρμογή της πολιτικής της ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω όσοι αδυνατούν να εκμεταλλευτούν την έκπτωση συνέπειας.

Γιάννης Ρούπας

1000
3

Οι μαθηματικοί τύποι της ΔΕΗ βγάζουν στο Αγροτικό/Διακοπτόμενο χρεώσεις στα 13,46 λεπτά την κιλοβατώρα σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής και 17,72 λεπτά για όσους εξοφλήσουν σε δεύτερο χρόνο. Οι αντίστοιχες τελικές χρεώσεις για τον Ιούνιο 2024 ήταν στα 11,86 λεπτά και 17,18 λεπτά την κιλοβατώρα αντίστοιχα.

Αυτό το μήνα, η ΔΕΗ αποφάσισε να ροκανίσει την έκπτωση συνέπειας επί της βασικής τιμολόγησης από το 35% στο 28%, ώστε να μοιράσει τα βάρη σε όλους τους καταναλωτές, με συνέπεια ακόμη και όσοι πληρώνουν εμπρόθεσμα τα ποτίσματα να καλούνται να πληρώσουν περίπου τα ίδια με τον Ιούλιο 2023, όταν η Τελική Χρέωση διαμορφωνόταν στα 13,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι μεγάλοι χαμένοι λοιπόν αυτό το μήνα είναι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, ενώ και οι υπόλοιποι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν μισό λεπτό την κιλοβατώρα ακριβότερο ρεύμα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε γενικές γραμμές, τα επαγγελματικά τιμολόγια αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 972 της Agrenda


Κάθε μήνας που περνάει αποδεικνύει πως τα σταθερά τιμολόγια αποτελούν μία πολύ ελκυστική εναλλακτική, καθώς σε αυτά κατευθύνεται με προτεραιότητα η ενέργεια που παράγεται μέσω ΑΠΕ, με αποτέλεσμα οι χρεώσεις να είναι σημαντικά μειωμένες στο διηνεκές από 9,3 μέχρι 11 λεπτά την κιλοβατώρα ανά περίπτωση.

Στις 26 Ιουνίου έληξε τυπικά, όµως δια στόµατος πρωθυπουργού πρακτικά επεκτείνεται η προθεσµία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» της ∆ΕΗ. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21 Ιουνίου. Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός για το συγκεκριµένο θέµα ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να κάνει ενηµέρωση στους αγρότες γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν, ανακοινώνοντας πως θα δοθεί παράταση για τις αιτήσεις.

Όλοι θέλουν να ρυθμίσουν, λίγοι μπορούν

Είναι αλήθεια πως πολλοί αγρότες δεν γνωρίζουν όσα θα έπρεπε για το τιµολόγιο «ΓΑΙΑ», όµως επίσης αληθεύει πως αρκετοί αγρότες θέλουν µα δεν µπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθµισης παλαιάς οφειλής, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για υποβολή αίτησης στο «ΓΑΙΑ». Όπως έχει επισηµάνει η Agrenda, το δοσολόγιο που θα βγάλει η ∆ΕΗ εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την πιστωτική συµπεριφορά του οφειλέτη κατά τα παρελθόντα έτη. Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως όσοι έχουν σηµαντικά ληξιπρόθεσµα χρέη από αρχές του 2023 και τους έχει έρθει εύλογα εξώδικο από τη ∆ΕΗ, τίθενται εκτός της ευνοϊκής ρύθµισης 120 δόσεων και κατ’ επέκταση, εκτός «ΓΑΙΑ», αφού δεν µπορούν να «πρασινίσουν» την παροχή. Το θέµα είναι πως αυτοί είναι οι αγρότες που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη την ρύθµιση.

Πάντως, το «ΓΑΙΑ» µοιάζει µονόδροµος για πολλούς και αυτό διότι το τρέχον σύστηµα διαµόρφωσης της τιµής στο αγροτικό ρεύµα, ευνοεί αυξήσεις τους µήνες µε µικρότερη παραγωγή από τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, όπως το καλοκαίρι. Αυτό δήλωσε άλλωστε 17 Ιουνίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.  «Η εποχικότητα που συνοδεύει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιµές ηλεκτρικού ρεύµατος τα καλοκαίρια, φθηνότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη και µεσαίες τον χειµώνα», τόνισε ο υπουργός.

Από την άλλη στο τιµολόγιο «ΓΑΙΑ», ακόµα και σε περιπτώσεις µη συνεταιρισµένων αγροτών µε χρέη, η τιµή κλειδώνει για 2 χρόνια στα 11 λεπτά την κιλοβατώρα. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή αν κάποιος είναι συνεταιρισµένος ή παραδίδει συµβολαιακά και δεν έχει ληξιπρόθεσµες οφειλές, η κλειστή τιµή διετίας βγαίνει στα 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-07-2024 12:14Ιωάννης ΓΚΡΑΙΚΙΏΤΗΣ

Εμείς που χρωστάμε πολλά και έχουμε λάβει εξώδικο γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στην ρυθμιση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στο άρθρο σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση

03-07-2024 11:37Γιωργος

https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%9c%ce%a0%ce%9f%ce%9e%ce%95%ce%a1-%ce%91%ce%a5%ce%93%ce%95%ce%9d%ce%91%ce%9a%ce%97%ce%a3-%ce%97-%ce%95%ce%a0%ce%99%ce%92%ce%95%ce%92%ce%91%ce%99%ce%a9%ce%a3%ce%97-%ce%a4%ce%97%ce%a3-%ce%95%ce%a6/

Απάντηση

03-07-2024 09:15Giorgos S.

Έχω υποβάλλει αίτημα για το ΓΑΙΑ από 15/06/2024. Χθες 2/7/2024 τηλεφώνησα να δω αν εντάχθηκα στο πρόγραμμα και μου είπανε πως λόγω υψηλού αριθμού αιτήσεων η αίτηση μου δεν έχει ελεγχθεί ακόμα. Τους ρώτησα αν οι ευνοϊκές χρεώσεις ξεκινάνε από την ημερομηνία αίτησης και μου είπανε όχι. Ξεκινάνε από την ημέρα που θα τις ελέγξουν αυτοί. Ουσιαστικά έχει φύγει η μισή περίοδος άρδευσης με για καλαμπόκια βαμβάκια και κατά τα τέλη Αυγούστου θα μας πουν έχετε φθηνό ρεύμα. Ειλικρινά αισθάνομαι ότι ζω στη χειρότερη χώρα του κόσμου. Δεν δουλεύει τίποτα σωστά τέλος....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές