BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκ παραδρομής σφάλμα... έφερε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα 63 εκατ. ευρώ

Σε εκ παραδρομής σφάλμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από διασταυρωτικό έλεγχο δικαιωμάτων του 2021 αντί του 2022, που οδήγησε σε λανθασμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023, αναφέρεται το έγγραφο της Κομισιόν για τα 63.035.249,77 ευρώ, τα οποία αποτελούν - όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός πληρωμών - αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Εκ παραδρομής σφάλμα επικαλείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο η πραγματική κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, που υιοθετήθηκε για να καλύψει τις αδυναμίες συγκεκριμένου τεχνικού συμβούλου. Το κακό είναι ότι τον σημερινό επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος σπεύδει να καλύψει και ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, διανέμοντας μέσω του γραφείου τύπου του υπουργείου, την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

opekepe-sfalma

4252
1

Το σφάλμα εντοπίστηκε σε νέο διασταυρωτικό έλεγχο που διεξήχθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. έχουν ενημερωθεί ως προς αυτό, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, σημειώνοντας πως «τα ποσά αυτά καταχωρούνται στο Βιβλίο Οφειλετών και συμψηφίζονται στο σύνολό τους με μελλοντικές πληρωμές ανεξαρτήτως έτους αιτήσεων, που αυτές αφορούν, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνεπώς, το αναφερόμενο ποσό δεν αποτελεί πρόστιμο όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά».
Πάντως, η σπουδή με την οποία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο νεοαφιχθείς υπουργός, Κώστας Τσιάρας, σπεύδουν να «μπαλώσουν» άλλη μια φορά την βαριά νοσούσα κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις «αμαρτίες» των ακριβοπληρωμένων εξωτερικών συμβούλων που έχουν αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού, βάζει σε υποψίες και γι' αυτά που πρόκειται να ακαλουθήσουν.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία 24ωρα, μαζί με την υπόθεση των τελευταίων πληρωμών ενισχύσεων για το 2023 οι οποίες δεν θα μπορούσαν να έχουν πάει χειρότερα, παίζεται και η ανάθεση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ από εδώ και μπρος. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα συμφέροντα επιδιώκουν να παρουσιάσουν το... μαύρο - άσπρο και να πουν, αφού καταφέραμε να πληρώσουμε, δώστε μας τώρα και το ΟΣΔΕ για τη νέα χρονιά. Είναι μάλιστα αρκετοί αυτοί οι οποίοι πιέζουν τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα παραπάνω αχρεωστήτως καταβληθέντα, άνω των 63 εκατ. ευρώ, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου που κρύβεται πίσω από τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Είναι ένα μικρό παράδειγμα της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το κοινοτικό χρήμα και κατ' επέκταση τα χρήματα των αγροτών. Είναι μια ένδειξη του βάρους που αποδίδεται στην αγροτική οικονομία και της προτεραιότητας που προσφέρεται κάθε φορά στα κάθε είδους «παρασιτικά συμφέροντα». Αρκεί να αναφερθεί, ότι, η πληρωμή με βάση τα στοιχεία του 2021 και όχι αυτά του 2022, θέμα για το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική πλευρά με αχρεωστήτως καταβληθέντα ύψους 63 εκατ. ευρώ, δεν ήταν εκ παραδρομής σφάλμα αλλά συνειδητή επιλογή να γίνει όπως - όπως η πληρωμή, αφού αυτά τα στοιχεία μπορούσε να επεξεργασθεί του ο συγκεκριμένος «τεχνικός σύμβουλος» και όχι τα στοιχεία των δηλώσεων του 2022 τα οποία ήταν και τα πραγματικά. Για τί απ' όλα αυτά είναι αλήθεια ενήμερος ο κ. Τσιάρας, ο οποίος, υπό πίεση ενεργώντας «πείσθηκε» να εκδώσει και να διανείμει ανακοίνωση, καλύπτοντας όλα αυτά τα ολέθρια ατοπήματα;     

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 972 της Agrenda


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ την οποία διένειμαν ωστόσο οι υπηρεσίες ενημέρωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε απάντηση δημοσιεύματος γνωστής ιστοσελίδας αγροτικού περιεχομένου, με τίτλο «ΟΠΕΚΕΠΕ Domino προστίμων», όπου γίνεται αναφορά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ares(2024)4751508-02.07.2024 ενημερώνουμε για τα εξής :

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται συστηματικά, κάθε έτος από τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα για την επιβεβαίωση της ορθής διαχείρισης των κοινοτικών αγροτικών ταμείων.

Στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλμα στην διαδικασία υπολογισμού πληρωμών.

Αναλυτικότερα, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 €, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 €.

Επισημαίνουμε ότι το σφάλμα εντοπίστηκε σε νέο διασταυρωτικό έλεγχο που διεξήχθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. έχουν ενημερωθεί ως προς αυτό. Τα ποσά αυτά καταχωρούνται στο Βιβλίο Οφειλετών και συμψηφίζονται στο σύνολό τους με μελλοντικές πληρωμές ανεξαρτήτως έτους αιτήσεων, που αυτές αφορούν, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συνεπώς, το αναφερόμενο ποσό δεν αποτελεί πρόστιμο όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Ως προς τα ευρήματα που αφορούν στην επιβεβαίωση των όρων επιλεξιμότητας των Μέτρων 10  (αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις), 11 (Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία-Μελισσοκομία), 13 (εξισωτική αποζημίωση), του ΠΑΑ 2014-2022, αυτά αφορούν και πάλι στις διαδικασίες ελέγχου για το έτος αιτήσεων 2022.

Για τα ανωτέρω μέτρα, βρίσκεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε εξέλιξη η ολοκλήρωση των διαδικασιών επανελέγχου των όρων επιλεξιμότητας, και για όσα ποσά διαπιστωθεί επίσης πως έχουν εσφαλμένα καταβληθεί σε δικαιούχους, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Η σημερινή Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγκαιρα πήρε πρωτοβουλίες και με τις ανωτέρω ενέργειες αποδεικνύει έμπρακτα  αφενός μεν την πλήρη στοίχιση και συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και αφετέρου πως σκοπό έχει την έγκαιρη και έγκυρη διαδικασία ελέγχων και πληρωμών και την αποκατάσταση των όποιων δυσλειτουργιών, για την αποφυγή δημοσιονομικών διορθώσεων και την προστασία των ενωσιακών και εθνικών πόρων. 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-07-2024 14:04Ειρήνη μηλιορελλη

Μυτιλήνη

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές