BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ναρκοθετημένη φέτος πορεία πληρωμών, μισή ντουζίνα εγκυκλίων και εφαρμοστικών λείπει ώστε να τρέξει το ΟΣΔΕ

Η πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων ΟΣ∆Ε έχει θέση επ’ αµφιβόλω ολόκληρη την πορεία των κοινοτικών ενισχύσεων 2024.

mish-ntouzina-egkykliwn-wste-na-treksei-osde

Γιώργος Κοντονής

792
0

Πρόκειται για µία κατάσταση που χαρακτηρίζεται πλέον και από ένα τεράστιο θεσµικό κενό µε απόλυτη ευθύνη ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ καθώς, ακόµη και αν... χθες εκκινούσαν οι δηλώσεις:

  • Λείπουν όλες οι εγκύκλιοι οδηγιών για τη βασική ενίσχυση, τις συνδεδεµένες, τα καθεστώτα eco-schemes, αναδιανεµητικής, επιδότησης νεαρών αγροτών κ.λπ.
  • Λείπουν οι οδηγίες για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων και το Εθνικό Απόθεµα 2024.
  • ∆εν έχουν δηµοσιευτεί τροποποιήσεις των εφαρµοστικών αποφάσεων για τις υποχρεώσεις αιρεσιµότητας. Μάλιστα, θεωρητικά, οι παραγωγοί είναι υπόχρεοι να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες αιρεσιµότητας (οργώµατα, αµειψισπορές κ.λπ) αλλιώς αντιµετωπίζουν ποινές, αφού αυτό προβλέπει το θεσµικό πλαίσιο που ισχύει σήµερα.
  • ∆εν έχουν τροποποιηθεί οι εφαρµοστικές αποφάσεις για τα eco-schemes, ύστερα από τις αλλαγές στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

∆εν έχει τροποποιηθεί η εφαρµοστική απόφαση σχετικά µε τις ασυµβατότητες µεταξύ αγροπεριβαλλοντικών και eco-schemes, ώστε να προβλέπεται το τι ισχύει µε τις προκηρύξεις της ΚΑΠ 2023-2027. Άραγε πού ακριβώς πατάει η προδηµοσίευση των Βιολογικών που µιλάει για ασυµβατότητα µε τα eco-schemes; H απάντηση είναι «απολύτως πουθενά» καθώς η σχετική τροποποιηµένη ΥΑ που ισχύει έως σήµερα (ΦΕΚ 1137/Β’/2024) µιλάει για ασυµβατότητες µεταξύ του παλιού ΠΑΑ 2014-2022 και eco-schemes.

Από την πλευρά της η ΕΘΕΑΣ προτείνει για το ΟΣ∆Ε:

1) Ανάληψη άµεσης πρωτοβουλίας από το ΥΠΑΑΤ και απόφαση για πρόσβαση όλων των ΚΥ∆ στο σύστηµα υποβολής αιτήσεων ΟΣ∆Ε (Προσυµπληρωµένες αιτήσεις µε βάση τα γεωχωρικά στοιχεία και τα ζώα) που βρίσκεται αυτή την στιγµή στο gov.gr και υποβάλλονται ήδη οι on line αιτήσεις µεµονωµένα από τους ίδιους τους παραγωγούς.

2) Άµεση έκδοση οδηγιών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις λεπτοµέρειες υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2024 και προσδιορισµός της καταληκτικής ηµεροµηνίας υποβολής τους για το 2024, που σήµερα δεν υπάρχει.

3) Ενεργοποίηση µέχρι τις 10 Ιουλίου της πρόβλεψης για αυτόµατο σύστηµα υποβολής αιτήσεων, ώστε οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε, που δεν παρουσιάζουν µεταβολές από τη µια χρονιά στην άλλη, λόγω σταθερότητας των δηλουµένων στοιχείων των εκµεταλλεύσεων (ελιές, αµπέλια, άλλα οπωροφόρα δέντρα κλπ.), να επισηµανθούν µετά από επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να λάβουν την ένδειξη «∆υνατότητας άµεσης υποβολής» από τον ίδιο τον παραγωγό ή το ΚΥ∆ µε µια απλή εντολή
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές