BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκ παραδρομής πασάλειμμα πληρωμή βάσει παλιού ΟΣΔΕ και ο λογαριασμός αργότερα

Αυτό που έχει γίνει µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 63 εκατ. ευρώ δεν έχει προηγούµενο. Αποτελεί µια από τις χειρότερες στιγµές στη λειτουργία του ελληνικής δηµόσιας διοίκησης. Συνιστά ξεκάθαρη οµολογία λαθροχειρίας, την οποία, η σηµερινή διοίκηση του Οργανισµού, σπεύδει να αποδώσει σε «σφάλµα… εκ παραδροµής».

editorial-973

Γιάννης Πανάγος

5031
9

Αναγνωρίζοντας επί της ουσίας τη «µηχανορραφία» που έχει γίνει, παραδέχεται ότι «το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής του έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023». ∆ιευκρινίζει, επιπροσθέτως, ότι «το εν λόγω σφάλµα αφορά 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επανα-υπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

Τι µας λέει, δηλαδή, ο ποιητής; Πριν από έναν χρόνο περίπου, επειδή είµαστε ανίκανοι και τα δεδοµένα µπάζουν από παντού, για να µη χάσουµε τα χρήµατα (καταληκτική προθεσµία για τις ενισχύσεις είναι η 30η Ιουνίου), επιλέξαµε να κινηθούµε µε ό,τι στοιχεία είχαµε διαθέσιµα από τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε της προηγούµενης χρονιάς. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσµα, πληρώθηκαν κάπου 12 εκατ. ευρώ περισσότερα. Η ενδόµυχη σκέψη, καθώς φαίνεται, ήταν δεν πειράζει, θα τα βρούµε στην πορεία.

Τι µπορεί να βρεθεί στην πορεία; Πόσα χρήµατα έπρεπε να πληρωθούν και πόσα πληρώθηκαν; Ποιος δικαιούχος πήρε περισσότερα και ποιος πήρε λιγότερα; Ποιος πήρε ενώ δεν δικαιούταν τίποτα και ποιος δεν πήρε τίποτα ενώ δικαιούταν αυτό που δικαιούταν; Και τώρα που αποκαλύφθηκε η… επιπολαιότητα και ήρθε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποιος θα είναι ο χειρισµός;

Κανονικά, µε βάση το γράµµα του νόµου, αύριο το πρωί θα πρέπει να εκδώσουν πράξη αναίρεσης για το σύνολο των πιστώσεων που έγιναν τον Ιούλιο του 2023. ∆ηλαδή, να ζητηθούν από τους παραγωγούς πίσω όλα τα χρήµατα που πληρώθηκαν εκείνη τη φορά (63.035.249,77 ευρώ) και βλέπουµε. Πάλι µε βάση το γράµµα του νόµου και των ευρωπαϊκών κανονισµών, τα 50.755.440,32 ευρώ που έπρεπε κανονικά να πληρωθούν τον περασµένο Ιούλιο (κανονικά µέχρι 30 Ιουνίου), βάσει των δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2022, δεν πληρώθηκαν έως την καταληκτική ηµεροµηνία, εποµένως χάνονται. Άρα, δεν πρόκειται περί αχρεωστήτως καταβληθέντων, αλλά περί κανονικότατου καταλογισµού.

Το πως θα το χειρισθεί η εδώ αρµόδια αρχή µε τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα ζήτηµα. Ωστόσο, η σχετική διαπραγµάτευση δεν έχει άρχισε καλά, από τη στιγµή που επικαλούνται… εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων άλλης χρονιάς. Οδηγούµαστε σε ήττα από τα αποδυτήρια.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

07-07-2024 18:08Νίκος

Έχουν αποθημενα τα παλιοσκυλα που Δεν πήγε ό κόσμος στης ευρωεκλογές Νά ψηφησει.ειναι Όλοι τούς αλήτες καί εμοβορει

Απάντηση

07-07-2024 15:11Έλλην

Η ουσία είναι ότι όλη η αγροτιά υποφέρει από αυτούς τώρα τι ομολογίες και πράσινα άλογα όλοι πήραν τον μισθό τους τέλος του μήνα εμείς 2 και 3 ευρώ και θα κοροϊδεύουν ότι έδωσαν 167 εκατομμύρια σε εμάς

Απάντηση

07-07-2024 12:26Γιωργος

Παναγο επειδη ολοι σας κυβερνηση-δημοσιογραφοι εχετε εξαπατησει τον κοσμο ΑΠΑΙΤΩ απαντηση στο εξης ερωτημα: τοσα χρονια μας λεγατε και γραφατε και ξαναγραφατε εσυ και ο κοντονης και η δουσκα οτι ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΡΕΜΜΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ και ετσι λοιπον γινοταν.τωρα με το μπαχαλο πληρωμων που εγινε, ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΨΑΤΕ ΣΤΟ ΑΓΚΡΟΝΙΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΗ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑΤΕ ΑΥΤΟ;;;;;;;;;;;;;;;;ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΛΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;;;;;;;;;ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.κι αμα ειπε.....και λοιπον;;;;;;;;;;;εσεις τι ειπατε;;;;;;;;;;;τι σχολιασατε;;;;;;;;;;;;απλα εκεινοι ειπαν κι εσεις απλα γραψατε;;;;;;;;;;;;;;ΔΗΛΑΔΗ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΘΑ ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ;;;;;;;;ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ.ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΜΕ ΕΣΑΣ ΕΧΟΥΝ.ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΒΟΘΡΟΣ ΧΑΜΗΛΟΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΧΑ.ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΠΙΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΘΡΟΚΡΑΤΙΑΣ.🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-07-2024 11:24Μαυρος

Πως την ειπε ο αριστος αυγενακης αυτη την πληρωμη αλμα εις το μελλων ......

Απάντηση

07-07-2024 10:55Kakos

Αυτό που δεν μας λες είναι ποια από τις δύο μηχανοπαρεες το έκανε. Η δικιά σου ή του αλλου

Απάντηση

07-07-2024 09:52Γιώργος

Τι νομίζετε ότι είναι το πασοκ που έδινε τα χρήματα με το τσουβαλι πάρτε τώρα το τρίτο το μικρότερο και από συριζα και από νέα Δημοκρατία.και πάλη μυαλό δεν θα βάλτε οπότε γάμα τους Κυριάκο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές