BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μονοπωλιακές απαιτήσεις πυρπολούν τις φετινές δηλώσεις του ΟΣΔΕ

Οι μονοπωλειακές απαιτήσεις που προβάλλει συγκεκριμένο κέντρο συμφερόντων γύρω από την υπόθεση του ΟΣΔΕ, είναι αυτό που κρατάει όμηρους τους παραγωγούς και βάζει σε κίνδυνο τις πληρωμές άμεσων ενισχύσεων για το 2024.

monopwleiakes-apaithseis

Γιάννης Πανάγος

1766
1

Μονοπωλιακές απαιτήσεις κρατικοδίαιτων πυρπολούν τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ

Η συστηματική υπονόμευση, εδώ και τρεις μήνες περίπου, της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει με την ανάρτηση στο δημόσιο ψηφιακό νέφος της εφαρμογής για τη συμπλήρωση και υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024, είναι η ρίζα του κακού και φυσικά η αφορμή για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτοί που είχαν μάθει να οικειοποιούνται τις ακριβοπληρωμένες εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ και την ίδια στιγμή να εκμεταλλεύονται το δίκτυο των ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) και τις αγωνίες των αγροτών για τις επιδοτήσεις, είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα, αρνούνται πεισματικά την απώλεια της δεσπόζουσας θέσης και την επιστροφή της ομαλότητας που προσφέρει η ψηφιακή διακυβέρνηση.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda


Παρά την υπονόμευση η οποία γίνεται και τις καθυστερήσεις που αυτή έχει προκαλέσει, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δηλώνει αποφασισμένος να επιμείνει στην επιλογή του gov.gr ως ψηφιακού χώρου για τη φιλοξενία των δεδομένων και να μην υποχωρήσει στις λογικές που προβάλλουν οι δήθεν «αναντικατάστατοι» και οι κάθε είδους «συντεχνίες» που τους υποστηρίζουν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η πρόοδος στην υποβολή των δηλώσεων, σε συνέχεια της προτροπή της ΕΘΕΑΣ που συνιστά δηλώσεις κατά μόνας, δηλαδή με ατομική ευθύνη των υπόχρεων αγροτών (διαδικασία που υποστηρίζεται τεχνικά από την υπάρχουσα υποδομή) και με κάποια βοήθεια από τα συνεταιριστικά ΚΥΔ ή όποια άλλα Κέντρα Υποδοχής προτίθενται να συνδράμουν μ’ αυτόν τον τρόπο, έχει τη σημασία της.

Έχει τη σημασία της, γιατί, δεν χάνεται παντελώς πολύτιμος χρόνος, επιβεβαιώνεται στην πράξη η λειτουργικότητα της Αίτησης που υπάρχει στο gov.gr, αμβλύνεται η πίεση εκείνων που επιμένουν ή όλα ή τίποτα, ισχυροποιείται η μετάβαση στο ψηφιακό κράτος, διευκολύνεται η θέση των αγροτών που έχουν αυξημένους λόγους να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της φετινής δήλωσης.

Με άλλα λόγια, εφόσον δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση του ΟΣΔΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσε να κινηθεί στην πεπατημένη της περασμένης χρονιάς. Τι σημαίνει αυτό; Η δήλωση έχει ανέβει, το gov.gr λειτουργεί, όσοι πιστοί προσέλθετε. Παρά την υπονόμευση και παρά τις «μονοπωλειακές» λογικές που προβάλλονται, κανείς εκ των εμπλεκόμενων δεν διακινδυνεύει να μείνει έξω από το παιχνίδι. Όπως δεν έμεινε και πέρσι, όταν κάποιοι «ικέτευαν» τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ανοίξει… το παράθυρο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-07-2024 08:39Πανάγο ξέρεις εσύ

Πάλι ξεκίνησες να γράφεις γενικότητες και αερολογίες. Πάλι αναρτήσεις χωρίς ουσία και χωρίς νόημα. Οι κυβερνήσεις και τα υπεύθυνα υπουργεία δίνουν την γραμμή και κατευθύνουν πως θα γίνουν οι αιτήσεις και σε ποιόν ορίζοντα. ¨Οχι ιδιώτες και συμφέροντα όπως εσύ υπονοείς. Αν είναι έτσι δεν είμαστε χώρα αλλά μπανανία. Σταμάτα λοιπόν να αρθογραφείς τέτοιες μπούρδες και ασχολήσουν με κάτι άλλο. Έχεις καταντήσει αηδία.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές