BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος gov.gr προκρίνουν για ΟΣΔΕ 2024 και ΚΥΔ

Λειτουργικές λύσεις μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή διακυβέρνηση και η αξιόπιστη πλατφόρμα του gov.gr, αντί της διελκυστίνδας των ακριβοπληρωμένων «τεχνικών συμβούλων» προτείνει ως διέξοδο για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ).

nefos-gov_gr-OSDE

2308
5

Το δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος gov.gr προκρίνουν για το ΟΣΔΕ 2024 και τα ΚΥΔ

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των ΚΥΔ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της κοινοπραξίας «τεχνικών συμβούλων» και τις καθυστερήσεις στην παράδοση των έργων που είχαν αναλάβει, μπορούν να παρακάμψουν τις μέχρι σήμερα συμβάσεις και να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή την ολοκλήρωση των λύσεων που εξασφαλίζει το gov.gr.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΥ έχει ως ακολούθως:

"Ακόμα και σήμερα, 10 Ιουλίου, το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024 παραμένει κλειστό. Η διαδικασία, καθώς φαίνεται, δεν πρόκειται να προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών πράγμα που σημαίνει ότι οι ημερολογιακές μέρες που υπολείπονται μέχρι τις πιθανές ημερομηνίες πληρωμής προκαταβολής του φθινοπώρου αρχίζουν και λιγοστεύουν.

Όπως έχουμε προαναφέρει, τα ΚΥΔ παραμένουν σε ετοιμότητα από τη 1η Απριλίου τηρώντας όλα τα προ απαιτούμενα και πληρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που χρειάζονται για την λειτουργία τους.

Πλέον, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η κωλυσιεργία οφείλεται στην διαμάχη των δύο εταιρειών που αποτελούν σύμπραξη τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και εφόσον δεν τηρούνται συμβατικές υποχρεώσεις όπως ορίστηκε από έγγραφο του οργανισμού τις προηγούμενες μέρες θα έπρεπε ήδη να είναι έκπτωτες σε σχέση με την σύμβαση.

Στις τελευταίες ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τρίτους τρόπους διενέργειας των δηλώσεων καλλιέργειας έχουμε να αναφέρουμε τα εξής :

  • Να διατηρήσουν τα ΚΥΔ στο ακέραιο τους όρους της πιστοποίησης με την οποία έχουν πιστοποιηθεί ως ΚΥΔ από το 2022 και να μη χρησιμοποιούν τρίτες λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει της πρόσκλησης πιστοποίησης της 18/02/2022 με Αρ. Πρωτ.: 11096/18.02.22, Άρθρο 1, Παρ. 2 «Τα ΚΥΔ δεν έχουν εξουσιοδότηση να υποβάλλουν αιτήσεις χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης των παραγωγών που υποβάλλουν μόνοι τους, χωρίς χρέωση, στο online σύστημα. Τα ΚΥΔ μπορούν να συνδέονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαμέσου κατάλληλων διεπαφών, με προσωπικό κωδικό ανά εργαζόμενο. Οι κωδικοί αυτοί εκδίδονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.»
  • Οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του ΚΥΔ που διενεργεί την δήλωση καλλιέργειάς τους γιατί η τυχόν εξεύρεση έμμεσων λύσεων μπορεί να τους εμπλέξει με αρκετές, πιθανόν αντικανονιστικές διαδικασίες και να κινδυνεύσουν μέχρι και με απώλεια επιδοτήσεων.

Είναι απαίτηση όλων των μερών που εμπλέκονται εδώ και χρόνια με την διαδικασία (υπηρεσίες ΚΥΔ, αγρότες) ένα ολοκληρωμένο, πλήρως λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης που θα οδηγεί σε ορθούς ελέγχους και έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές μέσω GOV και μόνο.

Αυτή, είναι και θα είναι η μόνιμη δικιά μας απαίτηση, προασπιζόμενοι πάντα τα συμφέροντα των εταιρειών μας και κατ’ επέκταση των Ελλήνων παραγωγών που εξυπηρετούν.

Προτείνουμε δε, οι φωνές των σειρήνων που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα να σωπάσουν και Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσουν άμεσα τελική λύση σ ’αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Τα χρονοδιαγράμματα όπως και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί". 

Άρχισαν οι μαζικές δηλώσεις ΟΣΔΕ σε Βοιωτία και Εύβοια βάσει πρωτοβουλίας ΕΘΕΑΣ

Εξαντλήθηκαν πλήρως οι οικονομικές αντοχές αγροτών και συνεταιρισμών που περιμένουν εδώ και 3 μήνες να ανοίξει πλήρως το ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις του 2024 μέσω των ΚΥΔ, με αποτέλεσμα η προ λίγων ημερών πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ για υποβολή δηλώσεων μέσω των ατομικών κωδικών του κάθε συνεργαζόμενου αγρότη, να χτίζει κάποια δυναμική καθώς περνούν οι μέρες.

Μεταξύ των πρώτων Συνεταιρισμών που υιοθετούν το σχέδιο της ΕΘΕΑΣ είναι ο ΕΔΑΣ Ευβοίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ», οι οποίοι αθροιστικά έχουν ήδη οριστικοποιήσει τις δηλώσεις σε 500 παραγωγούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις ιθυνόντων των δύο Συνεταιρισμών, οι εξελίξεις κατέστησαν αναγκαία την κίνηση αυτή, αφού η μη συμπλήρωση ΟΣΔΕ δημιουργεί πια καθημερινά προβλήματα σε αγρότες. Οι άδειες παραγωγών στις λαϊκές αγορές που λήγουν σύντομα και η εύλογη ανάγκη πολλών να ανανεώσουν την Κάρτα του Αγρότη με τη νέα δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα, είναι δύο μεταξύ των πολλών ζητημάτων που λύνονται αν γίνει τάχιστα η οριστική υποβολή της δήλωσης.

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΕΔΑΣ Ευβοίας, κ. Κώστας Τζαβάρας για το ποσοστό προσέλευσης, «μεταβαίνουν συνεχώς αγρότες και η διαδικασία είναι πλήρως λειτουργική. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως ο κόσμος έχει ανάγκη να υποβάλει τις Δηλώσεις». 

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής:

«Σε απόλυτα δυσχερή θέση βρίσκονται και οι παραγωγοί στην Εύβοια, μας μεταφέρει ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΕΔΑΣ Ευβοίας, κ. Κώστας Τζαβάρας και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ. Ο Συνεταιρισμός, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ», δηλαδή συντάσσει με τη διαδικασία της πρόσβασης στην online διαδικασία στο gov.gr, τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τα μέλη του, που πλέον κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημά τους. Μέχρι αυτήν την στιγμή, έχουν οριστικοποιηθεί οι Δηλώσεις ΟΣΔΕ για 500 παραγωγούς.

«Η πίεση που δεχόμαστε από τους αγρότες είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές και χρειάζονται τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ για να θεωρήσουν τις άδειες αγοράς. Με τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ να παραμένουν κλειστές για τα Συνεταιριστικά ΚΥΔ, κινδυνεύουν να τις χάσουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η παραγωγή» τόνισε ο κ. Τζαβάρας, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι παραγωγοί της χώρας λόγω της αδικαιολόγητης μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται από πλευράς του Οργανισμού Πληρωμών. Επιπλέον, ο κ. Τζαβάρας υπογράμμισε πως οι άδειες 100 παραγωγών στις λαϊκές αγορές στη Χαλκίδα λήγουν, ενώ ήδη ορισμένες έχουν λήξει, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα με την πώληση των προϊόντων τους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, η υποβολή και οριστικοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ κρίνεται επιτακτική ανάγκη, καθώς υπάρχουν αγρότες, οι οποίοι θέλουν να ανανεώσουν την Κάρτα του Αγρότη, προκειμένου να τους πιστωθούν χρήματα,  για να μπορούν να αποπληρώσουν τα καύσιμα και τα εφόδια που απαιτούνται για την παραγωγή  και σε αρκετές περιπτώσεις να εξοφλήσουν άλλες λοιπές υποχρεώσεις για τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.

«Αναγκαστήκαμε κάτω από την πίεση αυτών των ανθρώπων να αρχίσουμε να κάνουμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς, και περιμένουν να προβούμε σε πράξεις, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους. ‘‘Εσείς είστε οι άνθρωποι που ξέρουμε, εσείς είστε οι άνθρωποι που μας εξυπηρετείτε και μας βοηθάτε, κι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρήματα’’ μας δηλώνουν και εμείς ακούγοντας αυτά τα λόγια, οφείλουμε να μαχόμαστε και δρούμε άμεσα για την προστασία τους», συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΑΣ Ευβοίας. «Πρόκειται για ανθρώπους του μόχθου, της αγροτιάς οι οποίοι υποφέρουν και φαίνεται πως κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την κατάσταση, είτε δεν θέλουν να το καταλάβουν» συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς στη συνέχεια, ο κ. Τζαβάρας για το ποσοστό προσέλευσης, δήλωσε πως μεταβαίνουν συνεχώς άτομα και πως αυτή η διαδικασία είναι πλήρως λειτουργική και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο κόσμος έχει ανάγκη να υποβάλει τις Δηλώσεις. Οι αγρότες αυτήν την στιγμή έχουν τεράστιο πρόβλημα. 

«Αυτή η κατάσταση θα παρασύρει τα πάντα, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, καταστήματα με φυτοφάρμακα, μπορούν να το καταλάβουν;» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Τζαβάρας στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τους ιθύνοντες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες της χώρας όντας στα μέσα Ιουλίου, με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ολοκληρώσει προ πολλού τις ανάλογες διαδικασίες».







 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

11-07-2024 22:13πιτσικαμορτης

τα πηγε περιφημα φετος το gov.gr φαινετε και στις πληρωμες που εγιναν,για αυτο πρεπει να συνεχισει μεχρι την ολοκληρωτικη καταστροφη των αγροτων

Απάντηση

11-07-2024 16:34Teo

Οργή κακιά σας εύχομαι πολιτικούς κ δημοσιογράφους.

Απάντηση

11-07-2024 14:15nachame na legame

καλο ειναι οταν ανεβαζετε μια ειδηση να την διασταυρωνετε. Καθημερινα ξεφτιλιζεστε με τα ψεματα που γραφετε... οταν η cognitera πουλουσε ενα ημιτελες συστημα δεν υπηρχε απο αλλου εμπλοκη. οτι σας λενε οι υπευθυνοι για το χαλι που ζουμε, το γραφετε. ειναι λοποδιτες, ανικανοι και εσεις ακομα χειροτεροι που παραπληροφορειτει το κοσμο. ή θελετε να πιστεψουμε οτι για ολα φταιει ο οπεκεπε... να φτιαξουμε στην cognitera και την εας αγρινιου φωτοστεφανο!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-07-2024 12:15paparumbas

Τι άλλο θα επέλεγαν τα λαμόγια της ΠΕΦΑΣΥ. Με αυτο το σύστημα βολευονται να κάνουν τις λαμογιές του και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Μπουρδέλο κράτος , μπορδέλο ΟΠΕΚΕΠΕ θέλετα να γίνεται ένας ακταρμάς μια ζωή και απομυζειται τα λεφτά των επιδοτήσεων απο του σωστούς και άντοιμους αγρότες. Αυτα τα λαμόγια έπρεπε να έιναι όλα στον εισαγγελέα και να ελέγχονατο απο την ΑΑΔΕ. Αλλα έιπαμε ....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές