BACK TO
TOP
Θεσμικά

«Αχτίδα φωτός» οι λύσεις της συμβολαιακής στην αγορά σκληρού

Ο δρόµος που φαίνεται να παίρνει φέτος η αγορά στο σκληρό σιτάρι, δείχνει το τεράστιο έλλειµµα προσανατολισµού και οργάνωσης του πρωτογενούς τοµέα στη χώρα µας.

974-editorial

Γιάννης Πανάγος

50
11

«Αχτίδα φωτός» οι λύσεις συμβολαιακής στο σκληρό, βαρίδι το ελεύθερο εμπόριο

Προσφέρεται η Ελλάδα σαν χώρα παραγωγής, µε νευραλγικό ρόλο στο σκληρό σιτάρι; Αν ναι, τότε η συγκεκριµένη επιλογή θα πρέπει να τύχει και ανάλογης υποστήριξης. Με άλλα λόγια, δεν µπορεί να δεσµεύονται κοντά στα 2 εκατ. στρέµµατα στη συγκεκριµένη καλλιέργεια και στο τέλος η σύγκριση να γίνεται µε το σκληρό σιτάρι που «ρίχνει» στην ευρωπαϊκή αγορά η Τουρκία.

Αν έχει νόηµα η επιλογή του σκληρού στην Ελλάδα, σχετίζεται µε το γεγονός ότι οι εδαφολογικές και κλιµατολογικές συνθήκες προσφέρονται για την παραγωγή προϊόντος υψηλής ποιότητας. Σ’ αυτό βοηθούν επίσης, η τεχνογνωσία που υπάρχει γύρω από το προϊόν και οι επενδύσεις που έχουν γίνει, ειδικά σε επίπεδο αγροτικών εκµεταλλεύσεων για την υποστήριξη της καλλιέργειας.

Το ότι οι ιταλικοί οίκοι στον κλάδο των ζυµαρικών αρχίζουν τις προµήθειές τους σε σκληρό σιτάρι από την Ελλάδα, δείχνει καθαρά την προτίµηση που υπάρχει στην εγχώρια παραγωγή, τουλάχιστον όταν οι καιρικές συνθήκες εξελίσσονται ευνοϊκά.

Ωστόσο, ο τρόπος µε τον οποίο κινείται εδώ και χρόνια το ιδιωτικό εµπόριο γύρω από το προϊόν δεν βοηθάει. Το µόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τους εν λόγω «µεσάζοντες», είναι το ποσοστό που θα αποκοµίσουν από τη συγκεκριµένη δουλειά. Τίποτα άλλο. Βεβαίως, το γεγονός ότι το µεγαλύτερο µέρος της εγχώριας παραγωγής σκληρό σίτου που παράγεται στη χώρα µας, διακινείται µ’ αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που θα πρέπει να προβληµατίσει πρώτα τους αγρότες και µετά το σύνολο των συντελεστών του κλάδου, όπως φυσικά και την ίδια την Πολιτεία.

Αν υπάρχει µια «αχτίδα φωτός» σε όλο αυτό, προέρχεται µόνο από τις λύσεις συµβολαιακής που εφαρµόζουν οι εγχώριες µονάδες µεταποίησης. Είτε πρόκειται για τις µεγάλες εταιρείες ζυµαρικών είτε για κάποιους αξιόλογους µύλους. Από εκεί και πέρα, το χάος. Ακόµα και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκέντρωση του σκληρού σίτου, στο τέλος, είναι υποχρεωµένες να ενδώσουν στη βούληση του ελεύθερου εµπορίου. Μόνο τις λίγες φορές που το προϊόν είναι ελλειµµατικό διεθνώς, µπορεί να αποσπάσουν κάποια ενδιαφέρουσα τιµή, όπως έγινε το 2021 και το 2022. ∆ιαφορετικά, εναλλακτική δεν έχουν.

Ο τρόπος µε τον οποίο συγκροτείται η αγορά του σκληρού στην Ελλάδα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο κερδοφορίας για τον παραγωγό, µε εξαίρεση ίσως τις λίγες πολύ µεγάλες εκµεταλλεύσεις του είδους. Αν αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τους υπεύθυνους για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής, τότε, τι είναι  αυτό µε το οποίο οφείλουν να ασχοληθούν;

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

14-07-2024 23:49DIM

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΗΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ.

Απάντηση

14-07-2024 23:01ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

θα μπορούσατε εσείς οι ΕΜΠΟΡΑΔΕΣ να βγάζατε τιμή ημέρας και όχι φερτέ τα εγώ θα σε γελάσω τόσα χρονια συνεργάτες τιιιιιιι δεν με εμπιστεύεται

Απάντηση

14-07-2024 13:45Aντωνης

Πολύ καλό άρθρο

Απάντηση

14-07-2024 13:17THEODOR

Μητσοτάκη είσαι με τους πολλούς η με τους λίγους ...........Σαλμάς βουλευτής Αιτολοακαρνανίας........το σίγουρο είναι ..οπως πάει θα μείνει με τους λίγους ...εννοω ψηφοφόρους

Απάντηση

14-07-2024 10:21alex

Γιατί δεν παραθέτετε τις τιμές των Προγραμμάτων Συμβολαιακής που προσέφεραν κάποιες εταιρείες στο σκληρό; Παράδειγμα: 23 λεπτα σε στάρια με 11,5 πρωτείνη, ΕΒ 77, Υαλώδη 60% 28 λεπτά σε στάρια με 12,5 πρωτείνη, ΕΒ 79, Υαλώδη 70% Αυτό το θεωρείτε αχτίδα φωτός; Τι διαφορά έχουνε οι φετινές τιμές στο εμπόριο με τα παραπάνω? Όταν μάλιστα για να επιτευχθούν τα υψηλά ποσά πρωτεινης θέλει έξοδα τα οποία μειώνουν τη κερδοφορία των 28 λεπτών και ίσως αποτελούν πολλές φορές και συμβατικές υποχρεώσεις της σύμβασης. Αγορά συγκεκριμένης ποικιλίας σπόρου και λιπασμάτων. Δεν τα λογαριάζετε καλά διότι δεν καλλιεργείτε για να έχετε γνώση του τί αφήνει κέρδος. Επίσης σε έκτακτες περιπρώσεις στο παρελθόν αν θυμαμαι καλά, υπήρχαν και αθετήσεις των συμβάσεων της συμβολαιακής. Κάνω λάθος?

Απάντηση

14-07-2024 10:14Peter

Η αγορά είναι τελείως παγκοσμιοποιημενη και ελεύθερη Όσοι δεν το καταλαβαίνουν ακόμη,ζουν κάποια χρόνια πίσω. Όταν λείπει προϊόν θα έχει κέρδη.Οταν περισσεύει στο κόστος. Γιαυτο υπάρχουν και οι επιδοτσεις και μαλιστα στο στρεμ οπου πολλες φορες ειναι και μοδικο κριτηριο για την επιλογη της καλλιέργειας.Μετά από καλά κέρδη τα προηγούμενα έτη πιθανότατα να συμβεί και αυτό.Μαλλον είναι η χρονιά του εμπορου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές