BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αντιδράσεις στα ΚΥΔ φέρνει το κόστος για πρόσθετες υπηρεσίες υποβοήθησης

Στην οργισμένη αντίδραση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) φαίνεται να σκοντάφτει τώρα το σχέδιο Μπαμπασίδη για αλλαγή παρόχου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024, καθώς αποκαλύπτονται οι υπόγειες διεργασίες που θέλουν να επανέρχεται η «παλιά συνταγή» τιμολόγησης (αγροτών και ΚΥΔ) για πρόσθετη υπηρεσία υποβοήθησης σε κάθε βήμα που σχετίζεται με την υποβολή, οριστικοποίηση και διασταύρωση των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ.

maximou00-768x512

5543
12

Σε πόλεμο με τα ΚΥΔ οδηγούν οι νέες επιλογές για το ΟΣΔΕ, βαρύς τιμοκατάλογος αντιδρά και το Μαξίμου

Χαρακτηριστικό είναι το πρωινό
SMS από το γνωστό κονκλάβιο των «τεχνικών συμβούλων» με το οποίο γίνονταν πρόσκληση σε διαδικτυακή εκπαίδευση με θέμα «Αλλαγές στην ΕΑΕ 2024 και πρόσθετες υπηρεσίες υποβοήθησης», η οποία, όπως ανέφερε, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16/7/2024 από τις 12:00 έως τις 14:00.

Χρειάσθηκε η οξεία διαμαρτυρία των ΚΥΔ στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον τρόπο που μεθοδεύεται μια νέα σοβαρή οικονομική επιβάρυνση της όλης διαδικασίας από τους τελευταίους «εργολήπτες», προκειμένου να υπάρξει ανάκληση του αρχικού SMS με ένα δεύτερο στο οποίο αναφέρεται ότι «όπως εξυπακούεται, η αυριανή διαδικτυακή συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον δεν έχει προηγηθεί το άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 στο gov.gr, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προετοιμασία της ομάδας υποστήριξης της εταιρείας μας στο περιβάλλον της ΕΑΕ».

Τι άλλο μεσολάβησε μεταξύ των δύο SMS; Κάποιες πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ενοχληθεί σφόδρα για τις μεθοδεύσεις των τελευταίων 24ωρων και την επιλογή Μπαμπασίδη να απαιτήσει από το Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ την «αντικατάσταση» της δήλωσης ΟΣΔΕ που υπήρχε στο gov.gr από τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να ξέρει κανείς τι ακριβώς είναι αυτό που θα ανέβει τα επόμενα 24ωρα και με τι είδους σκοπιμότητες γίνονται αυτές οι αλλαγές.

Η ενόχληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που κάποιες πληροφορίες θέλουν τις δύο εταιρείες πληροφορικής που εμπλέκονται στο έργο (μάλιστα με τη μορφή κοινοπραξίας) να τα έχουν βρει μεταξύ τους ως προς τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα αποκομίσουν από αυτή την υπόθεση, ειδικά αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για τις «παράπλευρες τιμολογήσεις».

Ενόχληση φαίνεται να δημιουργεί στους κυβερνητικούς κύκλους και το γεγονός ότι η αίτηση ΟΣΔΕ 2024 που είχε ανέβει στο gov.gr από την 1η Απριλίου, κατέβηκε, όπως υποστηρίζουν οι πηγές, με πρωτοβουλία ιδιωτών (πληροφορικάριων) και όχι με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί θέμα αξιοπιστίας και ασφάλειας των δεδομένων στο gov.gr.

Σε κάθε περίπτωση, μετά απ’ όλα αυτά γίνεται φανερό ότι αντί το ΟΣΔΕ να ανοίξει νωρίτερα όλα θα κινηθούν με μεγαλύτερη αργοπορία και με ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τον τελικό χρήστη που είναι ο αγρότης. Φαίνεται καθαρά ότι γύρω από το ΟΣΔΕ κάποιοι «έχουν βρει τον μήνα που θρέφει τους 11», κι’ αυτό, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, μεταφράζεται στο τέλος της ημέρας, σε βαρύ πολιτικό κόστος.  

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 974 της Agrenda

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Σε κομβικό σημείο η  υπόθεση του ΟΣΔΕ, εν αναμονή νέας αίτησης στο gov.gr, ανησυχεί το κόστος για αγρότες

Ερμητικά κλειστό παραμένει μέχρι αυτή την ώρα το σύστημα υποδοχής των δηλώσεων ΟΣΔΕ των αγροτών, παρά την πανηγυρική ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουλίου ότι «ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες ξεκινά μέσω των πιστοποιημένων ΚΥΔ η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024».

Σύμφωνα  με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ήταν να αποφασίσει (όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία) το Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ για το κατέβασμα της εφαρμογής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 που υπήρχε στο gov.gr από την 1η Απριλίου και να ανεβάσει, νέα εφαρμογή αίτησης η οποία έχει «φιλοτεχνηθεί»  από άλλον τεχνικό σύμβουλο.

Μέχρι στιγμής, αυτό που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε εφαρμογή της εν λόγω απόφασης του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν να κατέβει από το gov.gr η πρώτη αίτηση. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανέβει η δεύτερη. Κάποιοι αμφιβάλουν για την ετοιμότητα του νέου τεχνικού συμβούλου που κατ’ ουσίαν είναι ο παλιός (παλιότερος δεν γίνεται), να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις του δημόσιου ηλεκτρονικού νέφους. Ακόμα κι αν δεν είναι έτσι όμως, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους παρεπιδημούντες της Ιερουσαλήμ, είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν για να καταστεί λειτουργική αυτή η υπηρεσία από αγρότες και Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που θα υποχρεωθούν να την αξιοποιήσουν, χωρίς μάλιστα καμιά άλλη εναλλακτική.

Όσο περνούν οι ώρες τόσο και εντείνεται η ανησυχία ότι όλα γίνονται για το χρήμα, επομένως, τώρα που κατέστη δυνατή η ανατροπή, τώρα είναι ευκαιρία να πληρωθεί και το αντίτιμο. Με άλλα λόγια, κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, τι θα είναι η νέα εφαρμογή την οποία οι κρατούντες του ΟΠΕΚΕΠΕ με χαρά παρέλαβαν, κατά πόσο θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ από τους ίδιους τους αγρότες και χωρίς κανένα κόστος, τι ρήτρα θα επιβάλει για την χρησιμοποίησή της από τα ΚΥΔ, πως θα τιμολογείται ο διασταυρωτικός έλεγχος και αν θα επιστρέψουν οι «ταρίφες» άλλων εποχών.

Όπως και να ‘χει πάντως, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αφού, όποια κι αν είναι η εφαρμογή που θα ανέβει στο gov.gr (αν τελικά ανέβει στο gov.gr) για να καταστεί λειτουργική θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες παραμετροποιήσεις, θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά τα ΚΥΔ, τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους, έτσι ώστε να αρχίσει και η παραλαβή στοιχείων από τους αγρότες (κι ο κολιός τον Αύγουστο).

Το αν αυτή η διαδικασία θα «τρέξει» σωστά, αν θα είναι έγκυρη και αν θα γίνει σε χρόνο που να εξασφαλίζει τις προκαταβολές ενισχύεων 2024 μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, παραμένουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Να θυμίσουμε εδώ ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται: 

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίουτου ΟΠΕΚΕΠΕ αρ. 293/12-07-2024 και αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες ξεκινά μέσω των πιστοποιημένων ΚΥΔ η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024. 

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 (ΕΑΕ 2024) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του είτε:

Α) Μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet  

Β) Μέσω των Πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)

Η συλλογή των αιτήσεων υλοποιείται στο πλαίσιο της σύμβασης: “Ανάπτυξη και Προσαρμογή απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027”.

Οι παραγωγοί και οι φορείς, που εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ μπορούν να επεξεργάζονται και να υποβάλουν τις ΕΑΕ 2024 μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις όλων των ειδικών καθεστώτων, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο μέσω του gov.gr.        

Θα ακολουθήσει άμεσα σχετική εγκύκλιος και εφαρμοστικές οδηγίες για την διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024.

Κοινή ανακοίνωση  από ΕΘΕΑΣ και ΕΝΠΕ

Σοβαρές ενστάσεις για όλα τα παραπάνω προβάλλονται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα τελευταία 24ωρα από κοινού ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Οι Περιφέρειες της χώρας και οι Συνεταιρισμοί αποτελούν τα ουσιαστικά και κύρια στηρίγματα της πρωτογενούς παραγωγής για τους αγρότες της χώρας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν την πρώτη προτεραιότητά μας και με την παραμονή τους στην ύπαιθρο με την παραγωγή, την κρατούν ζωντανή. Στηρίζουμε αυτούς που παράγουν και όλοι οι πόροι μας οδηγούνται σε αυτούς.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την αδιαφανή διαχείριση στοιχείων των ενισχύσεων μέσω του ΟΣΔΕ, που χειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ με συνιδιοκτήτη τεχνικό σύμβουλο ή συμβούλους. Ενώ συλλέγει τα στοιχεία για όλους και τους 660.000 αγρότες της χώρας, κανένας Συνεταιρισμός και καμία Περιφέρεια της χώρας δεν έχει πρόσβαση στα παραγωγικά δεδομένα για να σχεδιάσει δράσεις για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής του. Αντίθετα, με όχημα τα κλειστά δεδομένα του ΟΣΔΕ, οι ενισχύσεις πηγαίνουν σε άτομα που δεν έχουν καμία παραγωγική δραστηριότητα και έτσι φτάσαμε πολλές ενισχύσεις μέσω της τεχνικής λύσης να πηγαίνουν σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα και σε κτήματα χωρίς άροτρο.

Την δε πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με αφορμή τα οικολογικά σχήματα, προστέθηκε και η καταχρηστική μεταφορά ενισχύσεων μέσω ανύπαρκτων υπηρεσιών και συμβουλών σε τρίτους, που καμία παραγωγική βοήθεια δεν προσφέρουν στους αγρότες.

Αυτά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει χάσει το κύρος του, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας, γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στην εξέλιξη ενός ισχυρού οργανισμού που θα υπηρετεί μόνο τους αγρότες.

Η μόνη θετική προσπάθεια για να αλλάξει αυτό, ήταν τα δεδομένα των αγροτών και το ΟΣΔΕ να μεταβούν στο gov.gr, ώστε να έχουν πρόσβαση όσοι χρειάζεται με χαμηλό κόστος. Ενέργεια που χαιρετίσαμε και στηρίξαμε από κοινού, τόσο οι Περιφέρειες, όσο και οι Συνεταιρισμοί.

Σήμερα, το ΟΣΔΕ 2024 δεν έχει ξεκινήσει, ενώ είμαστε στα μέσα Ιουλίου. Με ευφυή τεχνάσματα για το ποιο λογισμικό συμβούλου είναι το κατάλληλο για το ΟΣΔΕ, φθάσαμε πάλι κάποιοι να αναθαρρήσουν και να ζητούν την κατάργηση της κατάκτησης του gov.gr, όπου όλοι οι αγρότες χωρίς διαμεσολαβητές και επιπλέον κόστος έχουν πρόσβαση ως ισότιμοι πολίτες. Μεθοδεύουν, αγνοώντας τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας τη διαφάνεια στις ενισχύσεις και την επαναφορά των δεδομένων των αγροτών σε αδιαφανή υπόγεια.

Έτσι, φέτος αν και η εφαρμογή δουλεύει από την 1η Απριλίου στην online σύνδεση, δεν λειτουργεί για ανεξήγητο λόγο δια μέσου των ΚΥΔ. Μπροστά σε αυτή παρελκυστική τακτική από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους τεχνικούς συμβούλους που αδιαφορούν για τους αγρότες, η ΕΘΕΑΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία για να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 online μέσω των συνεταιριστικών ΚΥΔ.

Ως Περιφέρειες της χώρας και ως Συνεταιρισμοί στηρίζουμε την παραμονή του ΟΣΔΕ στο gov.gr, το άνοιγμα των δεδομένων της εφαρμογής και τη χρήση τους από τις Περιφέρειες και τους Συνεταιρισμούς χωρίς κόστος.

Προειδοποιούμε ότι εάν υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από αυτό, θα μας βρουν απέναντι και τότε θα ειπωθούν όλα με το όνομά τους.

Η απάντηση Μπαμπασίδη

Απαντήσεις για όλα αυτά επιχειρεί να δώσει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης. Ειδικότερα στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται:

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζει απαρέγκλιτα την κυβερνητική μεταρρυθμιστική πολιτική μετάβασης των δημόσιων πληροφοριακών συστημάτων στο gov.gr  εκτελώντας με συνέπεια και ακρίβεια τις δύο σχετικές συμβάσεις» αναφέρει ο πρόεδρος του οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης, απαντώντας στην κοινή ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ και του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καρχιμάνη.

Στην ανακοίνωσή τους, ΕΘΕΑΣ και περιφερειάρχης Ηπείρου σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι κατά την «πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με αφορμή τα οικολογικά σχήματα, προστέθηκε και η καταχρηστική μεταφορά ενισχύσεων μέσω ανύπαρκτων υπηρεσιών και συμβουλών σε τρίτους, που καμία παραγωγική βοήθεια δεν προσφέρουν στους αγρότες».

Προσέθεσαν ότι «σήμερα, το ΟΣΔΕ 2024 δεν έχει ξεκινήσει, ενώ είμαστε στα μέσα Ιουλίου. Με ευφυή τεχνάσματα για το ποιο λογισμικό συμβούλου είναι το κατάλληλο για το ΟΣΔΕ, φθάσαμε πάλι κάποιοι να αναθαρρήσουν και να ζητούν την κατάργηση της κατάκτησης του gov.gr, όπου όλοι οι αγρότες χωρίς διαμεσολαβητές και επιπλέον κόστος έχουν πρόσβαση ως ισότιμοι πολίτες».

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΠΕΠΕΚΕ, «η σύμβαση “Συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν, την διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο ΣΣ της νέα ΚΑΠ” προβλέπει μεταξύ άλλων και τη μεταφορά των δεδομένων και των συστημάτων της προηγούμενης ΚΑΠ (2014-2019) στο κυβερνητικό νέφος. Σταδιακά δηλαδή, όλα τα πληροφοριακά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι εγκατεστημένα και λειτουργικά στο Gov.gr και όχι μόνο η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) που είναι ήδη στο Gov.gr».

Ο κ. Μπαμπασίδης επισημαίνει παράλληλα, ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως διαπιστευμένος οργανισμός πληρωμών της χώρας, είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του εκάστοτε κανονιστικού πλαισίου, την ορθή συλλογή των δεδομένων των δικαιούχων και τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων, ώστε οι ενισχύσεις να κατανέμονται δίκαια και σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις κοινοτικές οδηγίες». Τονίζει ότι ο «ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζει και δεν παράγει πολιτικές» και συμπληρώνει πως «τόσο τα μέτρα όσο και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ενισχύσεων καθορίζονται από τον κανονισμό και το ΕΣΣ της χώρας».

Η ΕΘΕΑΣ και ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφεραν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους, ότι ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ «συλλέγει τα στοιχεία για όλους και τους 660.000 αγρότες της χώρας, κανένας συνεταιρισμός και καμία περιφέρεια της χώρας δεν έχει πρόσβαση στα παραγωγικά δεδομένα για να σχεδιάσει δράσεις για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής του».

Σχετικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «αποτελεί ένα σημαντικό σημείο συζήτησης και πολιτικής απόφασης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ επίσης δεν εμπλέκεται σε αυτή εφαρμόζοντας μόνο το υφιστάμενο πλαίσιο. Η χώρα μας συμμετέχει σε πολιτικό επίπεδο στη σημαντική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το “άνοιγμα” δεδομένων της ΚΑΠ για ερευνητικούς και αναπτυξιακούς λόγους και βέβαια ο εθνικός διάλογος είναι απαραίτητος για τη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου».

Με στοιχεία από το ΑΠΕ – ΜΠΕ



 

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

15-07-2024 20:31ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. ΚΡΙΜΑ

Απάντηση

15-07-2024 19:45Αγρότης χωρίς επιδοτησεις

Απατεώνα Τσιάρα περίμενα πρόγραμμα βιολογικών φυτικής και επειδή πήραμε 25€/στρέμμα από τα πετσωκομενα οικολογικά σχήματα μας απέκλεισε από την μετατροπή το Νοέμβριο δεν περνώ ούτε τη βασική ενίσχυση ντροπή και αισχος

Απάντηση

15-07-2024 18:11Γιάννης

ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΤΟΝ ΠΕΘΑΝΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ..ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ Κ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΙΟΝΙΑ ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ...ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΤΕ ΟΛΑ..Κ ΘΑ ΠΩ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΑΣ Κ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΛΑΙΚΙΖΩ ΚΤΛ ΟΤΑΝ ΔΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΣΑΣ...15 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ.ΣΕΝΑΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ ΑΠΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ...ΔΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΟΥΤΕ ΣΕ ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ...ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΡΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΖΩΑ..ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΓΡΟΤΗ ΡΕ ΔΝ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΡΕ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΊΑ

Απάντηση

15-07-2024 18:03Γιάννης

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΣΤΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ Κ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Κ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΊΚΕΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ .ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΡΟΤΙΑ...Ν Τ Ρ Ο Π Η ΗΗΗ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΜΑΡΤΙΑ ΑΠΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ.ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΒΕΤΕ ΠΑΛΙ Κ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ...ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΚΤΗΝΗ

Απάντηση

15-07-2024 18:01ΠΕΤΡΟΣ

Έχεις σκεφτεί ποτέ να παραιτηθείς από την εφημερίδα ΠΑΝΑΓΟ;;;;;;;ΟΛΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΣ

Απάντηση

15-07-2024 17:03ΝΙΚΟΣ

ότι και να λέτε τελικά νίκησε η GAIA τον μεγαλοεπιχειρηματιών μας έβαλλαν ένα καπέλο ΝΑ μας φορτώσανε μια σάπια εφαρμογή με πολλά προβλήματα κουβέντα καμία για τις on line τι θα γίνει από δω και πέρα κανείς δεν ξέρει ...αυτα αντε δουλέψτε τώρα για να φτιαχτούν κάποιοι και να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο.

Απάντηση

15-07-2024 15:10k

Άλλα αντί άλλων και ο καθένας την κονόμα του να προασπίσει, πότε θα φτάσουμε να τους μαζέψουν όλους. Υπο επιτήρηση ΕΕ δεν έχει προκαταβολή Οκτωβρίου και παρά το ότι το υποβαθμίζουν μας ξεσκονίζουν με μη ελαστικό τρόπο. Ας μεταφέρουν πληρωμές για Σεπτέμβρη Οκτώβρη από άλλα προγράμματα γιατί είναι άγριες οι διαθέσεις στους αγρότες και δεν φαίνονται λόγω καλοκαιριού. Και επιιτελους να επέμβει η κεντρική κυβέρνηση, έχει πάει άσχημα και χειροτερεύει.

Απάντηση

15-07-2024 14:03Makis

Πανάγο πονάς ; Δεν πειράζει θα σου περάσει , να πιεις ξύδι . Χάσατε την μαγιά και άρχισες πάλι να βαράς με την πένα σου και γράφεις ότι σού λένε ; Να μαζέψουν τα ρημάδια που αφήσατε προσπαθούν .

Απάντηση

15-07-2024 12:17Έλλην

Εγώ λέω να τους πληρώσω φέτος με είδος ένα φορτηγό φρέσκια κοπριά γιατί χρήμα δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να πάρω σι σιχτιρ πια

Απάντηση

15-07-2024 12:14foufou

Α! ΡΕ ΔΑΚΗ.. ΠΟΣΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΗΣΟΥΝ... ''ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΑΛΛΑΛΟΥΜ, ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ''

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές