BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέχρι 12 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τραγική η εικόνα της ΕΑΕ 2024 στο gov, κίνδυνος για επιδοτήσεις αγροτών

Σαν να μην τρέχει τίποτα, κινείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην εγκύκλιο με τις οδηγήσεις για την φετινή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, δίνοντας ως καταληκτική προθεσμία υποβολής την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024.

Screenshot_2024-07-16_at_5_39_50_PM

1226
1

Επισημαίνεται ότι, όταν η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης ή δικαιολογητικών εγγράφων, συμβάσεων ή δηλώσεων ή της προθεσμίας για τις τροποποιήσεις της ενιαίας αίτησης ή η τελευταία πιθανή ημερομηνία εκπρόθεσμης υποβολής συμπίπτει με αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε θεωρείται ότι συμπίπτει με την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαθέσιμη εδώ

Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή ΕΑΕ μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία:

α) συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα

β) συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 974 της Agrenda

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα

Η Βασική Εισοδηματική Στήριξη για τη Βιωσιμότητα χορηγείται σε γεωργούς που διαθέτουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης έτους 2024 οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Ειδικά για το έτος 2024, η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31.12.2024, προσαρμόζεται σύμφωνα με τους όρους της σύγκλισης με εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης όπως προβλέπεται στις εθνικές επιλογές για επίτευξη των στόχων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου όπως αυτό έχει κάθε φορά τροποποιημένο ισχύει.

Τα αγροτεμάχια που δηλώνουν οι γεωργοί το 2024 κατατάσσονται στις 3 περιφέρειες μετά τους απαραίτητους γεωχωρικούς συσχετισμούς, με βάση το χαρτογραφικό υπόβαθρο του έτους 2013, το οποίο χρησιμοποιείται ως έτος αναφοράς.

Η στήριξη δυνάμει του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης χορηγείται στους γεωργούς με την ενεργοποίηση δικαιώματος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο εντός της ίδιας περιφέρειας. Τα ενεργοποιηθέντα δικαιώματα ενίσχυσης θεμελιώνουν την καταβολή των ποσών που καθορίζονται σε αυτά.

Κάθε δικαίωμα ενίσχυσης το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε για περίοδο δύο συνεχόμενων ετών, προστίθεται στα περιφερειακά αποθέματα, πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.

Για τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων, που αφορούν επιλεξιμότητα ή τις προϋποθέσεις περιφερειοποίησης και ενεργοποίησης δικαιωμάτων επί εκτάσεων ή περιπτώσεις εξέτασης επικαλύψεων αγροτεμαχίων, εκδίδεται από τον Οργανισμό εγκύκλιος, με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες και οι προθεσμίες υποβολής αιτημάτων.

Παρεμβάσεις Άμεσων Ενισχύσεων

Η υποβολή αιτήματος λήψης για τις ακόλουθες παρεμβάσεις άμεσων ενισχύσεων:

  • βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα,
  • συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας
  • συμπληρωματική αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα
  • συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη
  • ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι
  • πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων και
  • μέτρα ενίσχυσης μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους

γίνεται σε σχετικό πεδίο του εντύπου της δήλωσης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-07-2024 18:52ΘΕΌΔΩΡΟΣ

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρουν? Είναι στον κόσμο τους , εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.Το κ@λο τους να βγάλουν απέξω και τπτ άλλο. Δημόσιοι υπάλληλοι...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές