Δικαιολογίες ΟΠΕΚΕΠΕ για τους «τρύπιους χάρτες» στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ
Ήδη, η σημερινή (Τετάρτη 17 Ιουλίου) πρώτη ενημέρωση των ΚΥΔ για τη νέα εφαρμογή που αναρτήθηκε στο gov.gr εξελίχθηκε σε ψυχρολουσία για τους επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους «τεχνικούς συμβούλους» που τον υποστηρίζουν, την ώρα που η επιμονή σε «λύσεις από το παρελθόν» βάζουν κυριολεκτικά σε κίνδυνο τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την διαδικτυακή ενημέρωση των ΚΥΔ από τους επιτελείς του Οργανισμού τέθηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα:
1 .Υπάρχει παραγωγός που δηλώνει κυψέλες και ελαιόδεντρα και του ζητάει το σύστημα να συμπληρώσει γάλα. Αυτή η αίτηση δεν μας άφηνε να την οριστικοποιήσουμε μέχρι και σήμερα το πρωί.
- Η πλατφόρμα μας αποσυνδέει κάθε φορά που πάμε να καταχώσαμε κάτι νέο. Μια απλή αίτηση για «λαϊκή» που πραγματοποιήθηκε χθες, όταν ανοίξε και το σύστημα, πήρε σχεδόν 2,5 ώρες, διότι γινόταν σε κάθε καταχώρηση αποσύνδεση. Το ίδιο έγινε και σε νέα αίτηση με ένα χωράφι για να δηλωθεί στην ΔΕΗ.
- Το σύστημα είναι απαρχαιωμένο, με μεγάλο πρόβλημα λειτουργικότητας.
- Όταν γίνεται «Έλεγχος Λαθών Αίτηση», τα σφάλματα της αίτηση δεν είναι σαφή και δεν τονίζονται.
- Για τα ενώτια, δηλαδή αν χρειάζονται καταχώρηση δεν δόθηκε καμιά απάντηση.
Γενικότερα πάντως, δεν απαντήθηκε το σύνολο των ερωτήσεων - παρατηρήσεων.
Έναντι όλων αυτών, αργά το απόγευμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποδομές εθνικής ασφάλειας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι η χρήση ορθοφωτοχαρτών στην εφαρμογή ΕΑΕ-ΟΣΔΕ 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://eae2024.opekepe.gov.gr/) είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή καταγραφή και διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων.
Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017 και του 2023 παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διαφορετικούς λόγους. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017, καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα για όλες τις περιοχές. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2023, αν και δεν καλύπτουν όλη τη χώρα, παρέχουν πιο πρόσφατα δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας την ενσωμάτωση πρόσφατων αλλαγών στο αγροτικό τοπίο.
Η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ των υποβάθρων του 2017 και του 2023. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες και στους εμπλεκόμενους φορείς για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, να χρησιμοποιούν τα πιο κατάλληλα δεδομένα για την περιοχή τους. Εάν η περιοχή ενδιαφέροντος τους, διαθέτει ορθοφωτοχάρτες του 2023, οι χρήστες θα πρέπει να προτιμούν αυτούς για πιο ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες του 2023, για μια συγκεκριμένη περιοχή, οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους χάρτες του 2017. Η διαθεσιμότητα χαρτών από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους επιτρέπει τη σύγκριση και την παρακολούθηση αλλαγών στις αγροτικές εκτάσεις με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του συστήματος ΟΣΔΕ.
Σε ό,τι αφορά στην απεικόνιση τόσο των αεροδρομίων όσο και του συνόλου των εγκαταστάσεων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, αυτές πριν την ενσωμάτωσή τους στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαβαθμίζονται από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), αποτυπώνονται επεξεργασμένες ως προς την εικόνα και εν συνεχεία παρέχονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη της παραπάνω υπηρεσίας, χωρίς να δίνεται καμία δυνατότητα στον Οργανισμό παρέμβασης, τροποποίησης, ή αξιολόγησης και αναρτώνται ως έχουν. Η διαβάθμιση της ΓΥΣ, ενδέχεται να περιλαμβάνει και τμήμα της ευρύτερης περιοχή.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάλογα με τον ρυθμό που παραλαμβάνει τους διαβαθμισμένους, από το ΓΥΣ ορθοφωτοχάρτες, τους ενσωματώνει και επικαιροποιεί το χαρτογραφικό του υπόβαθρο.
Διαφορετικές απεικονίσεις οι οποίες εντοπίζονται στα υπόβαθρα που διατηρούν άλλες υπηρεσίες ή και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές, οφείλονται στον διαφορετικό χρόνο ενσωμάτωσης των διαβαθμίσεων και στην διαφορετική πολιτική που ακολουθούν.
Σχετικά με αναφορές για την διαγραφή των προσωρινών μεριδίων της κατανομής της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μία ετήσια προβλεπόμενη διαδικασία ρουτίνας, η οποία πραγματοποιείται βάσει των αιτημάτων των παραγωγών για την ενεργοποίηση των βοσκοτοπιών δικαιωμάτων. Να τονιστεί ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται αφού ληφθεί υπόψη η επιλεξιμότητα και η διαθεσιμότητα των εκτάσεων.
18-07-2024 11:29Νίκος
το ότι λέτε κάποιοι για μια χαρά σύστημα για αυτό το έκτρωμα !!! είστε σίγουρα χαζοί και δεν έχετε κάνει ούτε μια αίτηση στη ζωή ή είστε τα τσιράκια της GAIA ... Λοιπόν για κάποιον που είναι χρόνια σε αυτή την δουλειά ένα είναι σίγουρο δεν φταίνε τα 2 τελευταία και μην ρίχνετε ευθύνες σε ένα πάροχο και βγάζετε την ουρά σας απέξω φταίνε όλοι οι αγράμματοι που είναι μέσα σε αυτό το μπουρδέλο που λέγετε ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έχουν ιδέα τι είναι να δουλεύεις απειρες ώρες για να προλάβεις προθεσμίες να διαρθρώνεις λάθη και πολλά πολλά ακόμη...ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !!!
Απάντηση17-07-2024 21:06dimitrios
Μια χαρά ειναι το σύστημα. Μετά απο 2 χρόνια τσαπατσοδουλειάς που έβαλαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε περιπέτειες επανήλθε η κανονικότητα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτήν την στιγμή που μιλάμε ειναι σε επιτήρηση απο την ΕΕ και κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίηση του. Ευτυχώς που κάποιοι κατάλαβαν τι φταίει και γύρισαν στα σίγουρα. Κε Πανάγο είχατε την ευκαιρία σας για 2 χρόνια και δεν τα καταφέρατε. Τους ανίκανους δεν τους θέλει κανένας, μονο οι ικανοί προχωράνε μπροστά.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)