BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αλχημεία Μπαμπασίδη και με τη συνδεδεμένη του καλαμποκιού

Ακόµη και αν το αγροτεµάχιο δηλώνεται σε µη επιλέξιµη περιοχή για τη συνδεδεµένη καλαµποκιού, εφόσον βρίσκεται στα όρια εξυπηρετήσης δικτύων ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που αντλούν από επιφανειακά ύδατα καλής σύστασης, τότε θα λάβουν κανονικά την επιδότηση. Τα παραπάνω γνωστοποιεί ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαµπασίδης, µε έγγραφο που απαντά σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.

alxhmeies-gia-sundedemenh

Γιώργος Κοντονής

5681
9

Αλχημεία Μπαμπασίδη και με συνδεδεμένη καλαμποκιού, αρκεί, λέει, να υπάρχει νερό και να είναι… καθαρό

Το ζήτηµα που έχει προκύψει είναι η διαφορετική αντιµετώπιση γειτονικών περιοχών (εν προκειµένω ο ∆ήµος Τοπείρου και η Χρυσούπολη Καβάλας), µε κάποιους αγρότες να λαµβάνουν την ενίσχυση και κάποιους άλλους να µην πληρώνονται ούτε σεντ. Γι’ αυτό φταίνε ορισµένοι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν έκαναν έγκαιρη γνωστοποίηση των στοιχείων που είχε ζητήση ο Οργανσιµός.

Βέβαια αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως η απάντηση αυτή δηµοσιεύτηκε τον περασµένο Ιούνιο 2024, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο µετά το ΟΣ∆Ε του 2023 για το οποίο γίνεται η ερώτηση, και τις εαρινές σπορές καλαµποκιού του περσινού έτους στις οποίες δίνεται το πριµ.

Σηµειώνεται επίσης πως 1,072 εκατ. στρέµµατα υπολογίστηκαν για τη συνδεδεµένη 2023, δηλαδή 300.000 παραπάνω σε σχέση µε την έκταση αναφοράς. Γι’ αυτό το λόγο το ποσό ανά στρέµµα έπεσε στα 39,5 ευρώ από τα 55 ευρώ που ήταν η τιµή που όριζε η ΚΑΠ. Αν δεν είχε εφαρµοστεί αυτή η φόρµουλα, ήταν βέβαιο πως η επιδότηση θα έφτανε τουλάχιστον τα 50 ευρώ το στρέµµα. Όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Μπαµπασίδη, στο σύστηµα θα ενσωµατώνονται προοδευτικά όλα τα όρια των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που αποστέλλονται στον Οργανισµό και καλύπτουν τις προϋποθέσεις, προκειµένου να ληφθούν υπόψιν προς κάλυψη της συγκεκριµένης απαίτητης επιλεξιµότητας για την πληρωµή της συνδεδεµένης ενίσχυσης αραβοσίτου. Αυτό λοιπόν σηµαίνει ότι για τις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε, αναµένεται να πληρωθούν περισσότερες εκτάσεις.

Σηµεία από την απάντηση Μπαµπασίδη

«...Οι περιοχές µε υδατικά συστήµατα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς προκύπτουν από τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων των υδατικών διαµερισµάτων για όλη τη χώρα και µας χορηγήθηκαν από το ΥΠΕΝ.

Για τις περιοχές που δεν εµπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, αλλά στις οποίες υπάρχουν δηλώσεις καλλιέργειας αραβόσιτου, γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η απαίτηση αξιοποιώντας όπου υπάρχουν, τα δίκτυα άρδευσης των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που εξυπ[ηρετούνται από επιφανειακά ύδατα αντίστοιχης σύστασης (ύδατα σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς).

Στα πλαίσια της παραπάνω προσπάθειας στάλθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 06/03/2024 και στις 02/04/2024 οδηγία, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας και φυσικά και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ της περιοχής τους. Ταυτόχρονα στάλθηκε η ίδια οδηγία και σε όλα τα ΓΟΕΒ για τα οποία υπήρχαν γνωστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις, συµπεριλαµβανοµένου και του ΓΟΕΒ Ξάνθης.»

«...Στο σύστηµα θα ενσωµατώνονται προοδευτικά όλα τα όρια των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που µας αποστέλλονται και καλύπτουν τις προϋποθέσεις, προκειµένου να ληφθούν υπόψιν προς κάλυψη της συγκεκριµένης απαίτητης επιλεξιµότητας για την πληρωµή της συνδεδεµένης ενίσχυσης αραβοσίτου.»

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

19-07-2024 10:41Άσπρα μου πουλια μαυρα μου χελιδονια

Ψώνια Που υπάρχουν κ αρλούμπες που γράφουν. Το ΟΣΔΕ το ρημάδι μας γλεντάει. Θα βγάλουμε καλοκαιρι γελωντας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-07-2024 17:44maria

Και εγώ λέω ότι το μόνο σίγουρο είναι, ότι το ύδωρ θα έχει για ακόμη μια φορά βδελλες για να μας ρουφιξουν το αίμα .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-07-2024 11:39ΝΙΚΟΣ

καλά ο Μπαμπασιδης χθές στο σεμινάριο είχε ματιά και αυτιά μόνο για τη μελαχρινή που είχε δίπλα του!!! όλο λογάκια χαχανητά και εμείς οι βλάκες περιμέναμε να μας πει τίποτα σοβαρό! μας γράφουν και δεν μας υπολογίζουν καθόλου !!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-07-2024 11:08ΑΓΡΟΤΗΣ 1.

ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υποψήφια για Όσκαρ β..........!!!!!!!

Απάντηση

18-07-2024 08:21ΑΓΡΟΤΗΣ

Έτσι δώσε ελπίδα στον αγρότη να δηλώσει καλάμποκι να του τα πάρεις από τον ελγα και μετά Άστον να περιμένει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές