BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το φετινό ΟΣΔΕ ναυάγησε πριν καλά – καλά η νέα εφαρμογή στο gov ανοίξει

Ο αδιανόητος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαµπασίδης, αφού έπαιξε το παιχνίδι των καθυστερήσεων για περισσότερο από τρεις µήνες, άνοιξε τελικά το ΟΣ∆Ε σε µια µη λειτουργική εφαρµογή και ετοιµάζει βαλίτσες για διακοπές, υποχρεώνοντας µάλιστα τα ΚΥ∆ να κόψουν το λαιµό τους και να φέρουν σε πέρας το έργο, µέχρι τις 12 Σεπτεµβρίου! Το ναυάγιο, δηλαδή, είναι αναπόφευκτο.

navaghse-fetino-OSDE

Γιάννης Πανάγος

1765
4

Στην προκαταρκτική ενηµέρωση που πραγµατοποίησε την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μπαµπασίδης φρόντισε να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις κακές πληρωµές και τα λάθη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην προηγούµενη διοίκηση, λες και δεν ήταν µέλος της και µάλιστα µε θέση αντιπροέδρου. «Κάθετος» απέναντι στα οριζόντια λάθη του Οργανισµού, ο κ. Μπαµπασίδης δείχνει να µην συναισθάνεται το βάρος της ευθύνης που φέρει ο Οργανισµός Πληρωµών και συνεχίζει… ακάθεκτος!  Αφού έφερε στα όριά τους τα ΚΥ∆ και τους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς, αποφάσισε την περασµένη Τρίτη να δώσει τελικά πρόσβαση για την υποβολή Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2024, µε µια εφαρµογή, όµως, που παραπέµπει ευθέως στα γνωστά συµφέροντα που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει το χώρο. Και που εξακολουθούν να το κάνουν, ακόµη και δι’ αυτής της εφαρµογής, η οποία και στερείται βασικών λειτουργιών και ψηφιακών εργαλείων, σε βαθµό µάλιστα που να καθίσταται πλέον αµφίβολη η ολοκλήρωση του έργου των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, όπως µε έµφαση επεσήµαναν κατά την ενηµέρωση σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων των ΚΥ∆ που πήραν το λόγο, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενηµέρωσης. 

Στην πραγµατικότητα, τα ΚΥ∆ έχουν στη διάθεσή τους δυο µόλις µήνες, περιλαµβανοµένης της αργίας του ∆εκαπενταύγουστου και των Σαββατοκύριακων, προκειµένου να κάνουν ουσιαστικά σε έναν µόνο µήνα τη δουλειά πέντε µηνών! Καλούνται µάλιστα να εργαστούν σε µια εφαρµογή, που µάλλον εχθρική θα µπορούσε να χαρακτηριστεί, παρά υποστηρικτική του έργου τους.  Βέβαια, για τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό ίσως δεν αποτελεί πρόβληµα. Άλλωστε, τα απίθανα λάθη και οι τραγικές πληρωµές, δεν έδειξαν να τον συγκινούν ιδιαίτερα. Ούτε και το καθολικό ξέσπασµα των αγροτών, που, προς το παρόν τουλάχιστον, περιορίζεται σε αναρτήσεις στα social media, τα οποία πάντως δεν θα είναι µονίµως η βαλβίδα εκτόνωσης. Ας το έχουν υπόψιν τους αυτό όσοι επενδύουν στη συνωµοσία της σιωπής και της συγκάλυψης. Η χύτρα βράζει και δεν θέλει πολύ για να εκραγεί.

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια µπορεί να επιτευχθεί µόνο στον τοµέα της ηθικής και το ηθικό επίτευγµα µετριέται από τον βαθµό στον οποίο οι πράξεις µας διέπονται από συµπόνια και αγάπη, όχι από απληστία και επιθετικότητα», είπε κάποτε ένας σπουδαίος Βρετανός ιστορικός (Arnold J. Toynbee). Ποια ηθική υπάρχει εδώ; Ποια συµπόνια και αγάπη; Και ποια αξιοπρέπεια;  Τα ΚΥ∆ καλούνται να υπερασπιστούν το εισόδηµα των παραγωγών της χώρας, µε µια εφαρµογή που δεν τους επιτρέπει καν να κάνουν ελέγχους αποσφαλµάτωσης σε πραγµατικό χρόνο ή να εισάγουν µαζικά τα ενώτια σε ένα excel.

H εφαρµογή χαρακτηρίζεται από την προχειρότητά της, τη δυσλειτουργία, το γενικότερο χάος που επικρατεί. Αποκαλύφθηκε, δε, ότι µπορεί να εµφανίζει επισυναπτόµενα έγγραφα, εµφανίζει όµως κρίσιµες υποδοµές για την εθνική ασφάλεια, όπως στρατόπεδα και αεροδρόµια. Προχειρότητα που καταντά άκρως επικίνδυνη. Όσο για τους αγρότες, οι δικοί τους κίνδυνοι έχουν γιγαντωθεί. Με αυτά τα δεδοµένα, µπορεί ο κ. Μπαµπασίδης, ως ο καθ’ ύλην αρµόδιος κρατικός λειτουργός, να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες ενισχύσεων; Και ποιος θα πληρώσει στο τέλος τα σπασµένα; 

∆υστυχώς, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ένα βήµα µπροστά και δύο πίσω. Αυτή ήταν η επιλογή του προέδρου και ήταν συνειδητή. Βέβαια, δεν εξήγησε γιατί κράτησε επί µήνες το ΟΣ∆Ε κλειστό...Και ποτέ, είναι βέβαιο, δεν θα εξηγήσει γιατί επέλεξε µια εφαρµογή κακέκτυπο της προηγούµενης δεκαετίας, όταν είχε έτοιµες τις λύσεις µπροστά του. Τα συµπεράσµατα έχουν βγει. Μάλλον οι εξηγήσεις θα δοθούν όταν πρέπει, εκεί που πρέπει. Η ιστορία, άλλωστε, είναι αµείλικτη.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

19-07-2024 12:47Κασεράκης

Για ονλαιν δεν μπαινει

Απάντηση

19-07-2024 10:10ΝΙΚΟΣ

ΚΑΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΡΤΕΣ ΑΣΠΡΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΠΛΕ ΜΟΝΟ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ... ΑΙΣΧΟΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΘΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ

Απάντηση

19-07-2024 09:31ΚΟΥΛΗΣ

ΟΤΙ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΊ....ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!

Απάντηση

19-07-2024 09:06Γιωργος

ΠΑΝΑΓΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ: ΤΑ ΘΡΟΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟ PREDATOR ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΦΟΠΛΙΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Δεν φταιει κανεις απο δαυτους για ολα αυτα.μονο οι αλλοι φταινε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές