BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προίκα για πολυετείς ενισχύσεις η φετινή δήλωση ΟΣΔΕ, απαιτεί προσοχή ο σχεδιασμός Οικολογικών Σχημάτων

Παρακαταθήκη για τον όγκο των επιδοτήσεων που θα πιστώνεται στους λογαριασµούς των αγροτών έως το τέλος της προγραµµατικής περιόδου 2023-2027, αποτελούν οι φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε.

proika-to-osde

Γιώργος Κοντονής

7201
3

Οι εκτάσεις που θα δηλωθούν θα χρησιµοποιηθούν ως «αναφορά» για πολυετείς δεσµεύσεις σε µία σειρά προγραµµάτων που θα προκηρυχθούν εντός του έτους. Αυτό σηµαίνει ότι ακόµα και αν το 2025... διπλασιάσουν τα στρέµµατά τους, στα προγράµµατα αυτά δεν θα λάβουν σεντ παραπάνω.

Ως εκ τούτου, όσοι κατάφεραν να αποκτήσουν νέα καλλιεργήσιµη έκταση ή βοσκότοπο έως και την 31η Μαΐου 2024 µε µισθώσεις  είτε µε αγορές, θα µπορέσουν να εξασφαλίσουν παράλληλα και υψηλότερο πολυετές πριµ στα πλαίσια των εξής Μέτρων:

  • Βιολογική Γεωργία (Μετατροπή): 281 εκατ. ευρώ µε 3ετείς δεσµεύσεις.
  • Κοµφούζιο: 60 εκατ. ευρώ µε 5ετείς δεσµεύσεις.
  • Σπάνιες Φυλές: 47 εκατ. ευρώ µε 5ετείς δεσµεύσεις.

Πρόκειται για προκηρύξεις οι οποίες θα βγουν εντός του έτους και αποτελούν ουσιαστικά τον κύριο όγκο των αγροπεριβαλλοντικών µέτρων που είναι προγραµµατισµένα για την τρέχουσα περίοδο.

Εµπροσθοβαρώς η διάθεση των περισσότερων κονδυλίων για τα αγροπεριβαλλοντικά

Αναφορικά µε την Απονιτροποίηση πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια άλλη πρόσκληση, και αυτή που «τρέχει» τώρα προέκυψε εκτάκτως λόγω των φυσικών καταστροφών στις επιλέξιµες προς ενίσχυση περιοχές. Άλλωστε οι αιτήσεις γίνονται βάσει του ΟΣ∆Ε 2023 σε αυτό. Στα άλλα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα της ΚΑΠ, οι φετινές προσκλήσεις φαίνεται να εξαντλούν το διαθέσιµο µπάτζετ, ωστόσο µε κάποιες ανακατανοµές προς το τέλος της τρέχουσας προγραµµατικής περιόδου θα υπάρξουν ξανά ευκαιρίες.

Στη σχετική εγκύκλιο οδηγιών για την υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει: «Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024 θα χρησιµοποιηθεί από τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς για την υποβολή αιτηµάτων στήριξης στα πλαίσια προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Μέτρα/∆ράσεις του ΠΑΑ 2014-2022 και για παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 σύµφωνα µε τις αναρτηµένες προδηµοσιεύσεις /προσκλήσεις είτε στον ιστότοπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, είτε στον ιστότοπο της Αγροτικής Ανάπτυξης.»

 Αξίζει εδώ να σηµειωθεί πως η ένταξη στα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα επηρεάζει και τη συµµετοχή στα οικολογικά σχήµατα των άµεσων ενισχύσεων, λόγω της ασυµβατότητας µεταξύ ∆ράσεων και Μέτρων στο ίδιο αγροτεµάχιο. Αυτό σηµαίνει πως θα πρέπει οι παραγωγοί να προσέξουν να µην δηλώσουν κάποια δράση eco-scheme που κρίνεται ασύµβατη σε επίπεδο αγροτεµαχίου ή εκτροφής και µε αυτόν τον τρόπο «µπλοκαριστούν» οι εντάξεις στους στα Μέτρα. Ή ακόµα και το αντίστροφο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-07-2024 17:0814 εκατομμύρια

Βρε παιδιά μάθαμε ποιος έφαγε τα 14 μύρια επιδότηση κ τι ακριβώς γίνεται με τους κλέφτες;

Απάντηση

21-07-2024 16:44πιτσικαμορτης

ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΤΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΙΚΑ, ΤΟΜΑΡΙΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ

Απάντηση

21-07-2024 13:24Περί προικας

Το οσδε έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας ολημερίς το χτιζανε το βράδυ γκρεμιζοταν. Κ οσο για την προίκα και τα προικοσύμφωνα ,άλλοι ξένοι συμπέθεροι από άλλον γάμο ξεκοκαλιζουν την προίκα και πετούν στο τέλος κάνα κοκαλακι στους νεόνυμφους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές