BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το λύκο να φυλάει πρόβατα φαντάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις

Στο στόµα του λύκου, κινδυνεύει να πέσει για άλλη µια φορά η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, καθώς οι επιλογές του ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά στα συστήµατα υποστήριξης δεν εξασφαλίζουν ούτε την ποιότητα των δηλώσεων, ούτε την ασφάλεια των δεδοµένων, ούτε τη διαφάνεια στην επεξεργασία των στοιχείων, ούτε τη δίκαιη κατανοµή των επιδοτήσεων.

vazei-luko-opekepe

Γιάννης Πανάγος

3267
3

Είκοσι ολόκληρα χρόνια µετά τη µεγάλη µεταρρύθµιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Φρανς Φίσλερ 2003) και λίγο πριν από την εκπνοή της µε την πλήρη κατάργηση των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης (2027), η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να δηµιουργήσει ένα απλό και αξιόπιστο σύστηµα διαχείρισης των ενισχύσεων.

Εγκλωβισµένη για πολλά χρόνια στις «πατέντες» κάποιων ερασιτεχνών της πληροφορικής, µε διασυνδέσεις ωστόσο στο σύστηµα εξουσίας και σε έναν µηχανισµό που «αρµέγει» στην κυριολεξία τους αγρότες - δικαιούχους αυτών των ενισχύσεων, η Ελληνική Πολιτεία δεν κατάφερε ποτέ να βάλει τάξη στα του οίκου της. Υπουργοί και Πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ πάνε κι έρχονται, όµως, η βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε µπάζει από παντού και κάθε φορά που είναι να πληρωθούν αυτές οι επιδοτήσεις οι Έλληνες αγρότες είναι πάντα µε την ψυχή στο στόµα. Απλήρωτα µε το τσουβάλι, καθυστερήσεις ετών, αλχηµείες δίχως τέλος, καταγγελίες ένα σωρό, παρεµβάσεις της δικαιοσύνης κάθε τόσο, κόστη διαχείρισης τεράστια, κοινοτικοί καταλογισµοί βουνό κι όµως, στο «βασίλειο του ΟΠΕΚΕΠΕ» η ίδια... νιρβάνα.

Ακόµα και στη φάση που τίθεται επ’ αµφιβόλω η πιστοποίηση του Οργανισµού Πληρωµών, ενώ βρίσκεται ήδη υπό επιτήρηση από τις αρµόδιες Κοινοτικές Αρχές, αντί τα πράγµατα να προχωρήσουν µπροστά, η κατάσταση κυλάει πίσω. Η παρωχηµένης τεχνολογίας εφαρµογή που ανέβηκε αρχές της εβδοµάδας στο gov.gr µετά από παλινωδίες µηνών και  οι δυσλειτουργίες που αυτή παρουσιάζει, µόνο κακό µπορεί να κάνει στην υπόθεση του ΟΣ∆Ε και στην απόδοση των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες.

Κάποια στιγµή, κάποιος στην κυβέρνηση οφείλει να δώσει απάντηση σ’ αυτό το µεγάλο γιατι; Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, όσο νέος κι αν είναι σ’ αυτή τη θέση, καλείται να εξηγήσει γιατί δεν µπόρεσε σ’ αυτή την κρίσιµη φάση για την πορεία του όλου ζητήµατος, να βρει έναν άλλο δρόµο,  Έναν δρόµο, σαν κι αυτόν που έχει βρει, χρόνια τώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων µε το Taxis ή ακόµα και το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης για την υποστήριξη όλων των άλλων πλην του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αγρότες που τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επιβαρυνθεί άµεσα για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε µε πάνω από 500 εκατ. ευρώ και έχουν χάσει πολύ περισσότερα από ενισχύσεις, πρέπει να ξέρουν. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-07-2024 14:42Ευάγγελος

Το κακό ξεκίνησε επί Σημίτη το 2003 που πήραν δικαιώματα όλα τα λαμόγια . Μετά ήρθαν τα υπόλοιπα λαμόγια και όπως λέει η ιστορία και φάγανε φάγανε φάγανε. Τώρα το μπούλο

Απάντηση

21-07-2024 13:27Γιωργος

Ολα αυτα με κυβερνηση νεας βοθροκρατιας.για τους κολλητους και φιλους οι ντοροαυγενακηδες ομως,εκει τα τακτοποιησαν μια χαρα.δηλωσαν ως βοσκοτοπια ακομα και το Αιγαιο και το Κρητικο πελαγος.μιλαμε για λησταρχους και αρχιλαμογια.ο αλ καπονε μπροστα τους ειναι αγεννητος!!!!!!!!

Απάντηση

21-07-2024 12:33Όταν ο λύκος είναι πάντα τριγύρω

Λύκε, λύκε είσαι εδώ; -Παίρνω τη μαγκούρα μου και σας κυνηγώ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές