BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με τη δήλωση ΟΣΔΕ να κρασάρει συνεχώς, όνειρο θερινής νυκτός να γίνουν οι αιτήσεις μέχρι 12 Σεπτεμβρίου

Με την εφαρμογή για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 που έχει επιλεγεί και έχει αναρτηθεί στο gov.gr την τελευταία εβδομάδα να μπάζει από παντού, η ημερομηνία την οποία έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως καταληκτική για την ολοκλήρωση των φετινών δηλώσεων, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται όνειρο θερινής νυκτός.

vasika-shmeia-odhgos-opekepe

Γιάννης Πανάγος

1233
1

Αρκεί να αναφερθεί ότι χθες (Παρασκευή 19 Ιουλίου) στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας η Αίτηση (ΕΑΕ 2024) δεν λειτουργούσε, ενώ οι υποστηρικτικές υπηρεσίες που τη συνοδεύουν μάλλον περιπλέκουν, παρά διευκολύνουν την οριστικοποίηση της κάθε δήλωσης.

Αρκεί να αναφερθεί ότι το τελευταίο 24ωρο η «τεχνική υποστήριξη» του ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους χάρτες του 2017 από τους οποίους αντλούσε στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων και να αναζητήσει επαφή με πιο πρόσφατους, μήπως και βελτιωθεί κατά κάποιο τρόπο η κατάσταση. Βέβαια, δύο μέρες νωρίτερα, η ίδια η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπερασπίζονταν τους χάρτες του 2017 ως την καλύτερη επιλογή για την αποτύπωση της κατάστασης σε όλη τη χώρα.

Με το ρυθμό πάντως που ακολουθούν τα πράγματα και με τα προβλήματα που καταγράφονται καθημερινά στο σύστημα (τεχνική βάση) υποστήριξης των δηλώσεων, οι 660.000 δηλώσεις των δικαιούχων ενισχύσεων αγροτών δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα.  

Αυτό αρχίζουν σιγά – σιγά να το αντιλαμβάνονται, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, όσο και οι επιτελείς του Μαξίμου που έχουν επιφορτισθεί με την ευθύνη να είναι ενήμεροι επί του θέματος. Αρχίζει μάλιστα να γίνεται σαφές ότι η «βολική λύση» που αναζητήθηκε στο όνομα της παλιάς ομάδας «τεχνικής υποστήριξης» του Οργανισμού Πληρωμών, έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλήθηκε να επιλύσει.  

Όσο υπάρχει ακόμα χρόνος και πριν η υπόθεση πάρει το δρόμο της ολικής καταστροφής, οι πολιτικά υπεύθυνοι επί του θέματος και όχι ο καθοδηγούμενος από συγκεκριμένα συμφέροντα, προσωρινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά προς μια βιώσιμη λύση.

Μια τέτοια λύση θα ήταν, η επαναφορά της λειτουργικής Αίτησης που υπήρχε αναρτημένη από την 1η Απριλίου μέχρι τις 12 Ιουλίου στο gov.gr, το άνοιγμά της σε όλα τα ΚΥΔ και η αναζήτηση περαιτέρω σημείων υποδοχής δηλώσεων (κυρίως συνεταιριστικών) που θα είχαν τη δυνατότητα και τη διάθεση να συνδράμουν στο συγκεκριμένο έργο. Σίγουρα χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Αυτό το πολιτικό θάρρος που δεν έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, βασιζόμενος στις διαβεβαιώσεις παραδόπιστων εργολάβων και αυτό το πολιτικό θάρρος που δεν επέδειξε ούτε το Μαξίμου, καθώς το «σπασμένο τηλέφωνο» δεν επέτρεψε στο κρίσιμο timing να επικρατήσει η απαιτούμενη νηφαλιότητα.       

Κατά τα λοιπά, σε μια προσπάθεια διευκόλυνση των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων, το Agronews σταχυολογεί εκ νέου κάποιες από τις βασικές οδηγίες στην τελευταία εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 στην οποία µεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:

Προθεσµίες υποβολής

  1. Η καταληκτική προθεσµία υποβολής είναι η Πέµπτη 12.09.2024. Όταν η λήξη της προθεσµίας για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης ή δικαιολογητικών εγγράφων, συµβάσεων ή δηλώσεων ή της προθεσµίας για τις τροποποιήσεις της ενιαίας αίτησης ή η τελευταία πιθανή ηµεροµηνία εκπρόθεσµης υποβολής συµπίπτει µε αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε θεωρείται ότι συµπίπτει µε την πρώτη επόµενη εργάσιµη ηµέρα.
  2. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή ΕΑΕ µετά την εν λόγω καταληκτική ηµεροµηνία:

α) συνεπάγεται µείωση των ποσών που ο κάτοχος εκµετάλλευσης θα είχε δικαίωµα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιµη ηµέρα

β) συνεπάγεται µείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση µε δικαιώµατα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιµη ηµέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης µεγαλύτερης των 25 ηµερολογιακών ηµερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης µετά την 07/10/2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Ταυτότητα ακινήτων

Αναγνώριση αγροτεµαχίων

  • Η ενιαία αίτηση περιέχει τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεµαχίων της εκµετάλλευσης:
  • την έκτασή τους σε εκτάρια,
  • τη θέση τους,
  • υποχρεωτικά τον µοναδικό Αριθµό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) όπως αποτυπώνεται στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 του ιδιοκτήτη, υποχρεωτικά για ιδιόκτητα αγροτεµάχια και µισθωµένους ιδιωτικούς βοσκότοπους
  • τη χρήση τους,
  • το είδος, το µέγεθος και τη θέση των ΜΠΕΧΤ,
  • αν πρόκειται για αρδευόµενο ή µη, αγροτεµάχιο.

Επιλεξιµότητα εκτάσεων

Χρήση γεωργικής γης

  1. Οι γεωργοί µπορούν να χρησιµοποιούν τα αγροτεµάχια που δηλώνουν στα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων για κάθε γεωργική δραστηριότητα. Γεωργικές εκτάσεις στις οποίες δεν ασκείται γεωργική δραστηριότητα, δεν είναι επιλέξιµες.
  2. Για το έτος 2024 και εφεξής, επιπλέον δεν θα είναι επιλέξιµες οι παρακάτω περιπτώσεις εκτάσεων:
  • Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών (ενοτήτων) µε συντελεστή επιλεξιµότητας (pef) ίσο µε το µηδέν, ανεξαρτήτως είδους καλλιέργειας.
  • Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου NATURA 2000, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή µόνιµη καλλιέργεια.
  1. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, τα αγροτεµάχια αυτά βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024. Υπενθυµίζεται ότι για τα αγροτεµάχια που µετέχουν στις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Μέτρου 8.1 «∆άσωση και δηµιουργία δασικών εκτάσεων» και του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιµατικά Μέτρα» του Π.Α.Α. 2014-2022 και είναι ενταγµένα στις σχετικές αποφάσεις ένταξης του ΥΠΑΑΤ, για την τήρηση των δεσµεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιµότητας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέσµευσης. Για να είναι επιλέξιµες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισµό του επιλέξιµου εκταρίου καθ’ όλο το ηµερολογιακό έτος.
  2. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, οι ζωϊκές εκµεταλλεύσεις βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024.
  3. Για τους βοσκότοπους σε παραγωγή νοείται η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο. Για τους βοσκοτόπους σε διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/ εκτάριο.
  4. Το ελάχιστο µέγεθος των αγροτεµαχίων για τα οποία µπορεί να υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο των άµεσων ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής: 0,05 εκτάρια για όλα τα αγροτεµάχια πλην των ελαιοτεµαχίων 0,03 εκτάρια για τα ελαιοτεµάχια στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής εισοδηµατικής στήριξης 0,01 εκτάρια για τα ελαιοτεµάχια στο πλαίσιο του ειδικού µέτρου στήριξης για τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στα µικρά νησιά του Αιγαίου.
  5. Το ελάχιστο µέγεθος των αγροτεµαχίων για τα οποία µπορεί να υποβληθεί αίτηση πληρωµής στο πλαίσιο των µέτρων/παρεµβάσεων αγροτικής ανάπτυξης και είναι επιλέξιµα προσδιορίζεται στις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει ο παραγωγός ανά µέτρο/παρέµβαση.
  6. Στην ΕΑΕ έτους 2024 δηλώνονται οι καλλιέργειες που καταλαµβάνουν το αγροτεµάχιο κατά τον κύκλο παραγωγής, δηλ. από το φθινόπωρο του 2023 έως και το καλοκαίρι του 2024. Καλλιεργητική περίοδος για κάθε καλλιέργεια ορίζεται το διάστηµα που µεσολαβεί από την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων (αρχή καλλιεργητικής περιόδου) ως και την αρχή της συγκοµιδής (τέλος καλλιεργητικής περιόδου).

Αξία επιδοτήσεων 2024

Ενεργοποίηση δικαιωµάτων

  1. Η Βασική ενίσχυση χορηγείται σε γεωργούς που διαθέτουν τα αντίστοιχα δικαιώµατα.
  2. Η αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης έτους 2024 οριστικοποιείται µετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής εισοδηµατικής στήριξης για τη βιωσιµότητα. Ειδικά για το έτος 2024, η µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31.12.2024, προσαρµόζεται σύµφωνα µε τους όρους της σύγκλισης µε εφαρµογή γραµµικής µείωσης ή αύξησης της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης όπως προβλέπεται στις εθνικές επιλογές για επίτευξη των στόχων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου όπως αυτό έχει κάθε φορά τροποποιηµένο ισχύει.
  3. Τα αγροτεµάχια που δηλώνουν οι γεωργοί το 2024 κατατάσσονται στις 3 περιφέρειες µετά τους απαραίτητους γεωχωρικούς συσχετισµούς, µε βάση το χαρτογραφικό υπόβαθρο του έτους 2013, το οποίο χρησιµοποιείται ως έτος αναφοράς.
  4. Η στήριξη δυνάµει του καθεστώτος βασικής εισοδηµατικής στήριξης χορηγείται στους γεωργούς µε την ενεργοποίηση δικαιώµατος ενίσχυσης ανά επιλέξιµο εκτάριο εντός της ίδιας περιφέρειας. Τα ενεργοποιηθέντα δικαιώµατα ενίσχυσης θεµελιώνουν την καταβολή των ποσών που καθορίζονται σε αυτά.
  5. Κάθε δικαίωµα ενίσχυσης το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε για περίοδο δύο συνεχόµενων ετών, προστίθεται στα περιφερειακά αποθέµατα, πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.
  6. Για τα αποτελέσµατα των διασταυρωτικών ελέγχων, µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Αναγνώρισης Αγροτεµαχίων, που αφορούν επιλεξιµότητα ή τις προϋποθέσεις περιφερειοποίησης και ενεργοποίησης δικαιωµάτων επί εκτάσεων ή περιπτώσεις εξέτασης επικαλύψεων αγροτεµαχίων, εκδίδεται από τον Οργανισµό εγκύκλιος, µε την οποία ορίζονται οι διαδικασίες και οι προθεσµίες υποβολής αιτηµάτων.

Ειδικοί όροι

Συνδεδεµένες ενισχύσεις

  1. ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ:
  • Τα αιτήµατα λήψης συνδεδεµένων ενισχύσεων στον τοµέα των βοοειδών λαµβάνουν χώρα µε τη δήλωση της επιθυµίας του βοοτρόφου να λάβει τη συνδεδεµένη ενίσχυση, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων δήλωση των επιλέξιµων ζώων.
  • Για τις συνδεµένες ενισχύσεις που αφορούν σφαγές βοοειδών, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αίτηση και το σχετικό παρασταστικό που επιβεβαιώνει τη σφαγή έως τις 15.03.2025.
  1. ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ, ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ, ΚΡΙΘΑΡΙ, ΒΑΜΒΑΚΙ:

Για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις σκληρού σίτου, µαλακού σίτου και κριθαριού και την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι, στην ΕΑΕ δηλώνεται η ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου και ο αριθµός των ετικετών ανά ποικιλία και υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιµολόγιο αγοράς του πιστοποιηµένου σπόρου.

  1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ:

Για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα της Βιοµηχανικής τοµάτας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει σύστηµα στάγδην άρδευσης το οποίο και θα δηλώνεται µέσα στην αίτηση.

  1. ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΑ ΨΥΧΑΝΘΗ:
  • Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συµπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιµολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το µέρος της παραγωγής που θα χρησιµοποιηθεί για ζωοτροφή.
  • Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συµπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο µε τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 196 για τον κωδικό 0106 και κωδικός δικαιολογητικού 195 για τον κωδικό 0122)
  1. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ:
  • Υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιµολόγιο αγοράς του σπόρου.
  • Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συµπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιµολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το µέρος της παραγωγής που θα χρησιµοποιηθεί για ζωοτροφή.
  • Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συµπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο µε τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 194).
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-07-2024 10:09Γιωργος

Τοσο χαλι και ρημαδιο,μονο με κυβερνηση νεας βοθροκρατιας.ξαναψηφιστε τους και μετα κλαψτε παλι.κλασικη συμπεριφορα αμετανοητου ραγια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές