BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με μειωμένη ελάχιστη απόδοση 30% το 2024 ειδική βάμβακος, λήψη συνδεδεμένης μόνο με πιστοποιημένο σπόρο

Την υποχρέωση χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου σε πέντε προϊόντα, µειωµένες ελάχιστες αποδόσεις στο βαµβάκι αλλά και την υποχρέωση καταχώρησης παράδοσης προϊόντων που ναρκοθέτησε την πληρωµή των περσινών πριµ, προβλέπει η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φετινές αιτήσεις στις συνδεδεµένες ενισχύσεις.

sindedemenes-enisxiseis-2024

Γιώργος Κοντονής

1892
1

Ειδικότερα, η καταχώρηση ποσοτήτων από τους φορείς (συνεταιρισµοί, έµποροι, οµάδες κ.λπ) στους οποίους παραδίδουν τα προϊόντα οι παραγωγοί, αφορά συνολικά 11 προϊόντα φυτικής παραγωγής µε βάση τον πίνακα απαιτήσεων που περιέχει η εγκύκλιος. Υπενθυµίζεται πως λόγω καθυστερήσεων στο άνοιγµα της πλατφόρµας στην πρώτη πληρωµή του Μαΐου έλειπαν περί τα 50 εκατ. ευρώ ενισχύσεων από τις συνδεδεµένες.

Αναλυτικότερα, καταχώρηση ποσοτήτων απαιτείται για τις εξής καλλιέργειες: Βιοµηχανική τοµάτα, πορτοκάλια χυµοποίησης, σπόροι σποράς, ρύζι, κορινθιακή σταφίδα, καλαµπόκι, όσπρια, ζωοτροφές και µήλα.

Στα παραπάνω προϊόντα οι φορείς στους οποίους παραδίδονται αυτά πρέπει να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαιτούµενα στοιχεία για κάθε γεωργό. Τα στοιχεία αυτά περιλαµβάνουν τα προσωπικά στοιχεία του/της γεωργού, τη συνολική  παραλαµβανόµενη ποσότητα προϊόντος και τα αναλυτικά στοιχεία του ∆ελτίου ποσοτικής παραλαβής/τιµολογίου. Τα δελτία ποσοτικής παραλαβής/τιµολόγια, υποβάλλονται σε ηλεκτρονική µορφή στην εφαρµογή, προκειµένου να είναι διαθέσιµα σε κάθε έλεγχο.

Πιστοποιηµένος σπόρος

Σύµφωνα µε την εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ παραµένουν σε ισχύ οι υποχρεώσεις χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου σε:

  • Σκληρό σιτάρι, µαλακό σιτάρι και κριθάρι: 1,8 κιλά/στρέµµα
  • Καλαµπόκι: 2,5 κιλά ανά στρέµµα ή 7.000 σπόροι/στρέµµα
  • Βαµβάκι: 1,6 κιλά/στρµ. ή 1,3 κιλά/στρµ. για υβρίδια.
Βρείτε σε υψηλή ανάλυση τον πίνακα εδώ.

Σηµειώνεται πως για τη συνδεδεµένη στη µηδική το τροποποιηµένο στρατηγικό σχέδιο αναφέρει επί λέξη (σελ. 741 του ΣΣ ΚΑΠ) «Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η υποχρεωτική καθολική χρήση πιστοποιηµένου σπόρου προς σπορά». Παρόλα αυτά η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να υπάρξει διόρθωση ώστε να ενσωµατωθεί η συγκεκριµένη αλλαγή. Άλλωστε πολλές φορές οι πρώτες οδηγίες ΟΠΕΚΕΠΕ περιέχουν λάθη και παραλείψεις, ενίοτε εξόφθαλµες.  

Μειωµένα τα κιλά ελάχιστης απόδοσης στο βαµβάκι το 2024

Αναφορικά µε τις ελάχιστες στρεµµατικές αποδόσεις, στο βαµβάκι, ύστερα από την τροποποιητική απόφαση του περασµένου Απριλίου (ΦΕΚ 2226/Β’/2024), οι παραγωγοί ανά νοµό θα πρέπει να πιάσουν τα κιλά του σχετικού πίνακα µέσης απόδοσης 2016-2020 µειωµένα κατά 30%. Σηµειώνεται πως πριν την τροποποίηση, η σχετική µείωση ήταν στο ποσοστό του 20%.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-07-2024 09:06Giorgos S.

Τι 16 κιλά το στρέμμα στο βαμβάκι ρε Τραχανοπλαγιάδες; Γράφετε για προϊόντα που δεν έχετε δει ούτε σε φωτογραφίες!!! Διόρθωσε το μπάρμπα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές