BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έκτακτες ενισχύσεις αγροτών για ξηρασία ζητά η Αραμπατζή

Το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών που αξιοποίησαν έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των αγροτών τους που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και δη ξηρασία, ζητά να ακολουθήσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

ΦΩΤΕΙΝΗ_ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

160
0

Το ακραίο φαινόμενο της ξηρασίας, που έπληξε τους παραγωγούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή της, που συζητήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κ. Αραμπατζή περιέγραψε τις συνθήκες κρίσης, που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής ανομβρία, αναφερόμενη ειδικότερα στις Σέρρες, όπου δυναμικές καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, που καταλαμβάνουν το 25% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης του Νομού, πλήττονται ανεπανόρθωτα. Ομοίως οι  αμυγδαλεώνες και οι καλλιέργειες οπωρώνων, η παραγωγή των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, έχει υποστεί μείωση άνω του 35% λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας, σωρεύοντας τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη ακαρπία.

Η πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επικαλέστηκε και τις αναλύσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες πάνω από το 80% της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Νομοί Σερρών, Κιλκίς και Πιερίας- βρίσκεται σε καθεστώς ξηρασίας, με το 30% να υποφέρει από σοβαρή και ακραία ξηρασία,

Στην πρωτολογία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Αραμπατζή, αναφέρθηκε στα μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου και στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, παρουσιάζοντας τα έργα που έχουν εγκριθεί -για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού ένταξης 62 εκατομμυρίων ευρώ και για τον Νομό Σερρών συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 13 εκατομμυρίων ευρώ- σε επίπεδο Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της μεταβατικής περιόδου, Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και «Ύδωρ 2.0.»

Η Σερραία Βουλευτής στη δευτερολογία της  αναγνώρισε την πολιτική της Κυβέρνησης σε αρδευτικές υποδομές, επέμεινε όμως ζητώντας από  την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη διεκδίκηση μέτρων, άμεσης, έκτακτης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της βεβαιωμένης απώλειας παραγωγής, που υφίστανται οι  Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα ασυνήθη και ακραία φαινόμενα απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων χωρών, οι οποίες έχουν κάνει εξαντλητική χρήση των έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως:

  • Η Ισπανία, που εγκαίρως (Μάιος 2023) εξασφάλισε 626 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αγροτών της μέσω του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης.
  • Η Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Πορτογαλία, οι οποίες εξασφάλισαν κοινοτικούς πόρους ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό της ΚΑΠ και για λόγους ξηρασίας, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε προσφάτως (09/07/2024) από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας.
  • Η Ιταλία, η οποία εξασφάλισε 15 εκατομμύρια ευρώ κρατικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από την ξηρασία κτηνοτρόφους της Σικελίας.

Η κ. Αραμπατζή ζήτησε από τον κ. Σταμενίτη και συγκεκριμένη ενημέρωση για την έγκριση των προγραμμάτων Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης (Κ.Ο.Ε.) 2022-2023 για την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών αλλά και για την ακαρπία που έπληξε τις καλλιέργειες της ελιάς το 2023.

Μάλιστα, αναφερόμενη στις Κ.Ο.Ε. του 2022 για τα αμύγδαλα, για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου αμυγδαλιάς λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης – ανεμοθύελλας του Ιουνίου 2022 στους Δήμους Αμφίπολης και Βισαλτίας, ζήτησε από τον ερωτώμενο Υφυπουργό τους λόγους της καθυστέρησης της έγκρισης του εν λόγω προγράμματος, η οποία έπρεπε να γίνει από τον Μάρτιο του 2024.

Στη δευτερολογία του ο κ. Σταμενίτης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης & Μετάβασης, καθώς σχεδόν απέκλεισε τη δυνατότητα  χρήσης του, εξετάζοντας όμως, όπως είπε, τις δυνατότητες του  Γεωργικού Αποθεματικού και αντιπροτείνοντας ουσιαστικά τα συνήθη χρηματοδοτικά εργαλεία των Κ.Ο.Ε. για τα έκτακτα ζητήματα της ξηρασίας.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση στις Κ.Ο.Ε. του 2022 (αμυγδαλοπαραγωγοί Δήμων Αμφίπολης & Βισαλτίας), ο Υφυπουργός επικαλέστηκε τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, ενώ για τις Κ.Ο.Ε. του 2023 σημείωσε ότι το Υπουργείο αναμένει την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές