BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αποδείξεις και έλεγχοι σε δώδεκα επιλογές στα Οικολογικά Σχήματα, πάει για το νέο χρόνο η πληρωμή των δράσεων

Την υποχρέωση χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου σε πέντε προϊόντα, µειωµένες ελάχιστες αποδόσεις στο βαµβάκι αλλά και την υποχρέωση καταχώρησης παράδοσης προϊόντων που ναρκοθέτησε την πληρωµή των περσινών πριµ, προβλέπει η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φετινές αιτήσεις στις συνδεδεµένες ενισχύσεις.

me-apodikseis-ecoschemes

Γιώργος Κοντονής

3849
0

Αναφορικά µε τα Βιολογικά, η εγκύκλιος αναφέρει προς το παρόν πως απλά απαιτείται η σύµβαση µε πιστοποιητή και το πιστοποιητικό συµµόρφωσης µέσω συστήµατος TRACES. Αναµένεται πάντως νέα επικαιροποιηµένη εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ αφιερωµένη στα οικολογικά σχήµατα, µε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να έχει επανειληµµένως δεσµευτεί για περισσότερους ελέγχους. Βέβαια να σηµειωθεί εδώ πως οι αιτήσεις για τα οικολογικά σχήµατα δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ είναι αµφίβολο αν τελικά θα πληρωθούν εντός του έτους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 976 της Agrenda


Αναλυτικότερα, τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά για τις επιδοτήσεις eco-schemes 2024, που προβλέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχετική του εγκύκλιο είναι:

  • Χρήση Ανθεκτικών και Προσαρµοσµένων ειδών και Ποικιλιών: Τιµολόγια αγοράς σπόρου ή υπεύθυνη δήλωση ιδιοπαραγόµενου σπόρου. 
  • Βιολογική Γεωργία: Σύµβαση µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) και Πιστοποιητικό συµµόρφωσης µέσω συστήµατος TRACES. 
  • ∆ακοπαγίδες: Φορολογικό παραστατικό αγοράς παγίδων µαζικής σύλληψης.
  • Ειδική θρέψη: Βεβαίωση προµηθευτή για την κατηγορία του προϊόντος, Φορολογικό παραστατικό προϊόντων ή λιπασµάτων. 
  • Βελτίωση σιτηρεσίου: Απαιτούνται α) βεβαίωση συµβούλου για βελτιωµένο σιτηρέσιο, β) παραστατικό αγοράς ζωοτροφών.
  • Χρήση γεωργίας ακριβείας στους ψεκασµού: Φορολογικό παραστατικό αγοράς εξοπλισµού γεωργίας ακριβείας ή παραστατικό παροχής υπηρεσιών µε τεχνολογία γεωργίας ακριβείας.
  • Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς: α) Φορολογικό παραστατικό αγοράς ακροφυσίων µειωµένης διασποράς, β) Βεβαίωση από σταθµό επιθεώρησης ψεκαστικού µηχανήµατος.
  • Εφαρµογή κοµπόστ: Κατά παρίπτωση απαιτούνται: α) Παραστατικό αγοράς κοµποστοποιητή, β) παραστατικό παράδοσης κοµποστ υλικού, γ) απόδειξη παραλαβής υπολειµµάτων ή παραγωγής κοµπόστ.
  • Κοµφούζιο: Φορολογικό παραστατικό αγοράς φεροµονικών σκευασµάτων.
  • Εξαπόλυση ωφέλιµων µακροοργανισµών και χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών: Φορολογικό παραστατικό αγοράς εγκεκριµένων σκευασµάτων.
  • Μετακίνηση από υποβαθµισµένους βοσκοτόπους: Άδεια διακίνησης κτηνιατρικής υπηρεσίας
  •  Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρµογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, µε τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραµέτρων: Κατά περίπτωση α) Τιµολόγια αγοράς εγκεκριµένων σκευασµάτων, β) Ιδιωτικό συµφωνητικό αναρτηµένο στην ΑΑ∆Ε, γ) Ετικέτα προϊόντος.

Αυτόµατη επαλήθευση 

Την αυτοµατοποίηση επαλήθευσης δαπανών για την εφαρµογή των διάφορων οικολογικών σχηµάτων καθώς και των συνδεδεµένων ενισχύσεων, ζήτησε η ΕΘΕΑΣ σε συνάντησή της την περασµένη ∆ευτέρα µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ιονύση Σταµενίτη. Συγκεκριµένα, ο γενικός ∆ιευθυντής της ΕΘΕΑΣ, Μόσχος Κορασίδης πρότεινε να γίνεται σχετική διασταύρωση µέσω της ΑΑ∆Ε. Ανταποκρινόµενη µάλιστα η ΕΘΕΑΣ στην προτροπή του υφυπουργού, θα αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ, εντός των επόµενων ηµερών, πρόταση για το πώς αυτό µπορεί να πραγµατοποιηθεί, ώστε να διευκολύνει τους ελέγχους πριν τις πληρωµές. Στο ίδιο µήκος κύµατος υπήρξε και η παρέµβαση του ∆ηµήτρη Βακάµη από την Κοινοπραξία Βέροιας που συµµετείχε στη συνάντηση, ο οποίος τόνισε ότι η εικόνα που υπήρξε το 2023, δεν µπορεί να επαναληφθεί το 2024. Η µη διενέργεια στοχευµένων ελέγχων από τους υπευθύνους, αλλά και από τους φορείς οδήγησε σε καταχρηστικές αιτήσεις, που στρέβλωσαν την καταβολή των επιδοτήσεων, και κυρίως έθιξε όσους υποβλήθηκαν σε δαπάνες
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές