BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με αγωγές απειλεί η ΕΘΕΑΣ η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σας λέει ο Τσιάρας

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει αυτή την ώρα η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, Παύλο Σατολιά, να προαναγγέλει αγωγές και διώξεις κατά παντός υπευθύνου, μόλις λήξει ο συναγερμός και τον υπουργό Αγροτκής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, να δηλώνει ότι πρώτα θα εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και μετά θα υπολογισθούν οι αποζημιώσεις των παραγωγών.

agwges-apeilei-h-etheas

1139
1

Να αναφερθεί ότι μετά τη Θεσσαλία και την Κορινθία, κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίσθηκε και σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΑΣ, όπου,  ο κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, Πρόεδρος της οργάνωσης και πρόεδρος του συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, δηλώνει με σαφήνεια ότι μετά την εξομάλυνση της κατάστασης και λήξης του συναγερμού, οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι θα στραφούν κατά παντός υπευθύνου, μέσω της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από παραλείψεις, δημιουργήθηκαν σοβαρές ζημίες και πρέπει να αποζημιωθούν. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δικαιωθούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές σε βάρος εκείνων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 976 της Agrenda


Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων κτηνοτρόφων-

Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξή τους και από την ΕΕ

Η Μάχη με τον ιό δεν έχει τελειώσει

Πρέπει  να κλείσει το κεφάλαιο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς στην κτηνοτροφία ώστε να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια στους παραγωγούς, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πληγέντες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους.

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται και βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε σε όλες τις αντίστοιχες κρίσεις, θα βρεθεί στο πλευρό τους. Θα τους στηρίξει, θα τους ενισχύσει. Καμία εξίσωση δεν είναι εύκολη, Από κρατικούς πόρους έχουμε αντιμετωπίσει αδιανόητες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα έχει καταγραφεί και στη συνείδηση των πολιτών ότι δίπλα τους βρίσκεται μια Κυβέρνηση η οποία δείχνει άμεσα, ακαριαία αντανακλαστικά. Βρίσκεται μια Κυβέρνηση που τους στηρίζει και τους βοηθάει στην κρίσιμη στιγμή της ζωής τους.

Πρότυπο Εφαρμογής των μέτρων η Ελλάδα

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι υπηρεσίες του οποίου σε αγαστή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τις κτηνιατρικές τους υπηρεσίες, δημιουργούν ένα δίκτυ ασφαλείας απέναντι στον ιό και κάνουν ό,τι προβλέπεται και κάθε τι που είναι δυνατόν για τον περιορισμό και τελικά την εξάλειψη της νόσου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ήλεγξε την περασμένη Τετάρτη τον τρόπο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού στη Θεσσαλία, την Παρασκευή παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής του Κανονισμού 687/2020 από τη χώρα μας, ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.  Και σημείωσε ως σημαντικό το γεγονός, για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τη στήριξη των αγροτών, ότι η ΕΕ δείχνει να κατανοεί ότι το πρόβλημα της πανώλης δεν αφορά μια χώρα αλλά, πρόκειται για ένα πρόβλημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς αφορά την απομείωση του ευρωπαϊκού ζωικού κεφαλαίου.

Συνεχείς προληπτικοί έλεγχοι

Ο Υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο τα κρούσματα σε Φαλάνη και Μέσινο όσο και στον Ασπρόπυργο, εντοπίσθηκαν από την ιχνηλάτηση και τους προληπτικούς ελέγχους που κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν μεταφερθεί ζώα από της πληγείσες μονάδες της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά τη χώρα προέλευσης της νόσου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι επιβάλλεται να αναμένουμε τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου. Σημείωσε δε, ότι με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι 22 ημέρες, είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβλημένα ζώα χωρίς να έχει γίνει εντοπισμός της νόσου, καθώς τα ζώα πιστοποιήθηκαν ως υγιή.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για μια νόσο που δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά συνέστησε να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να τη μεταφέρει, χωρίς να νοσήσει. Τόνισε ότι το πρωτόκολλο των μέτρων που προβλέπει η ΕΕ εφαρμόζεται αυστηρά και η μάχη που δίνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών, τις οποίες δημόσια ευχαρίστησε για το έργο τους, είναι μάχη με τον χρόνο.  Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα 9.000 ζώα, αν και αρχικώς υπολογιζόταν ότι οι απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες, «δεν τέλειωσε αυτή η μάχη. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί, πολύ υπεύθυνοι, πολύ προσεκτικοί και βεβαίως, με τη συνδρομή και βοήθεια και των ιδίων των κτηνοτρόφων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον πλέον άμεσο τρόπο, στον μικρότερο δυνατό χρόνο και με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τον ιό της πανώλης, τόσο καλύτερα θα διασφαλίσουμε το μέλλον των κτηνοτρόφων και  του πρωτογενούς τομέα».

Επισυνάπτεται link με την συνέντευξη του ΥπΑΑΤ: https://we.tl/t-bn6Qw0Ne0O

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές