Ανησυχία για ρεύμα εγκατάλειψης στην αιγοπροβατοτροφία, με αιτία την πρόσοδο και αφορμή την πανώλη
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τον περιορισμό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αποφεύγοντας να αναλάβει επίσης, οποιαδήποτε δέσμευση για τις κατά κεφαλή αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου που οδηγείται στη θανάτωση, όπως και για τον χρόνο στον οποίο θα δοθούν οι όποιες αποζημιώσεις.
Αντίθετα ο υπουργός παραδέχθηκε ότι με την πορεία που ακολουθούν τα πράγματα, το τέλος «συναγερμού δεν πρόκειται να έρθει πριν τον Σεπτέμβριο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η μελέτη των δεδομένων και η διαχείριση των αποζημιώσεων θα αρχίσει μετά την πλήρη εξάλειψη της νόσου στη χώρα μας.
Ο υπουργός θεώρησε καθήκον του να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση των ζώντων ζώων στη χώρα, πάρα τις «τρύπες» που ανακαλύπτονται καθημερινά στο όλο σύστημα, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, τόσο για την αναζήτηση κατευθύνσεων στη διαχείριση της κατάστασης, όσο και στην διερεύνηση χρηματοδοτικών πόρων που θα στηρίξουν τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.
Πάντως, αυτό το οποίο φαίνεται να ανησυχεί τις αρχές αλλά και τον κόσμο της κτηνοτροφίας, είναι το ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο, η πανώλη να δώσει την αφορμή για ένα νέο κύμα εγκατάλειψης εκμεταλλεύσεων στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, μετά το ισχυρό κτύπημα του Daniel στη Θεσσαλία, κυρίως όμως λόγω της αμφίβολης οικονομικής απόδοσης των μονάδων υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, γνώστες του κλάδου αναφέρουν, ότι, αν μέχρι σήμερα το πρόβλημα βιωσιμότητας εντοπίζονταν στις μικρότερες και παραδοσιακού τύπου μονάδες, τον τελευταίο καιρό με όλα αυτά που συμβαίνουν και με τα ρίσκα που προβάλουν, αρχίζουν να έχουν μεγάλο πρόβλημα και μεγάλες και καλά οργανωμένες μονάδες.
Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 14.000 αιγοπρόβατα εντός επικράτειας ενώ την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος στα δείγματα που στάλθηκαν από φάρμες που είχαν εντοπιστεί αρχικά κρούσματα και όσες γειτνίαζαν με τα πρώτα κρούσματα στην Ελασσόνα. Ο υπουργός διευκρίνισε δε, πως στην Ρουμανία που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, σε μικρότερο ζωικό κεφάλαιο έχουν κιόλας προχωρήσει σε 213.000 θανατώσεις.
Στις 30 μέρες μετά το τελευταίο κρούσμα η εκρίζωση
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρονικό ορίζοντα της εκρίζωσης της ασθένειας, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται κρούσμα, γυρνάμε την κλεψύδρα ξανά και μετράμε 30 μέρες. Όταν δεν θα καταγράφονται πλέον κρούσματα 1 μήνα μετά την εμφάνιση του τελευταίου, τότε θα μπορούμε να πούμε πως εκριζώθηκε η ζωονόσος.
Φαίνεται επίσης πως το ζώο που έφερε μαζί του την θανατηφόρα ίωση ήταν αμνοερίφιο γαλακτοπαραγωγής από τη Γαλλία, το οποίο ήρθε σε πολύ στενή επαφή με πρόβατα προς πάχυνση στην Ελασσόνα, με αποτέλεσμα κάποια να κολλήσουν σε λίγες μέρες την πανώλη και εντός του χρόνου επώασης (έως 22 μέρες) αρκετά να εμπορευτούν στο σύνολο των Περιφερειών, εξού και τα μεμονωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε Κρήτη και Αττική και άλλη μία περιφέρεια, όπως θα δηλωθεί 1 Αυγούστου.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του ενός κτηνιατρικού εργαστηρίου σε 3 συνολικά, με την δημιουργία ακόμη ενός στη Λάρισα και ένα στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα αναλύσει τα υπάρχοντα δεδομένα και θα αξιολογήσει περαιτέρω την εξέλιξη της νόσου. Αναφέρθηκε στην αποστολή επιστολής προς τους υπουργούς αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έτσι ώστε το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων να προτεραιοποιηθεί στην ατζέντα των συζητήσεων τους, έτσι ώστε να εξεταστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των συνεπειών και τελικά των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Ευρώπης.
Διευκρίνισε δε, πως στην Ρουμανία που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, σε μικρότερο ζωικό κεφάλαιο έχουν κιόλας προχωρήσει σε 213.000 θανατώσεις. Η Ελλάδα από την πλευρά της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σύμφωνα με τον υπουργό «ελέγχου των θανατώσεων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:
Κώστας Τσιάρας: Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών - Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί
Πέντε ενέργειες για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σταθεί στο πλευρό τους, αξιοποιώντας κάθε εθνικό και ενωσιακό πόρο.
Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
- Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
- Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
- Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
- Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.
Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε τους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί δίπλα τους. «Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους και ενεργοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειές μας και αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκρίζωσης της νόσου, θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός, ευχαρίστησε δημοσίως όλους όσοι έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και για την οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα εύσημα της ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των ιδίων των κτηνοτρόφων, θα φτάσουμε στον στόχο που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.
H συνέντευξη Τύπου έγινε παρουσία των Υφυπουργών, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, του Γενικού Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, Θωμά Αλεξανδρόπουλου, του Προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και του Β΄ Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου.
04-08-2024 14:56πιτσικαμορτης
εμενα παντως γιατι κατι μου βρωμαει εδω περα;
Απάντηση01-08-2024 22:42Γιωργος
Ηρθε η ωρα να ξεχασουμε τις επενδυσεις στην κτηνοτροφια, και να ενημερωθουμε για τα προγραμματα του ΟΑΕΔ. Αυτος που βλεπει το κοπαδι του να ενταφιαζεται, δυσκολα παραμενει στο επαγγελμα. Ακομη και αν ξεριζωθει η νοσος της πανωλης, κανεις δεν εγγυαται την υγεια των ζωων στο μελλον. Περασανε τοσες μερες με ελεγχους σε σταυλους, και κανενας δεν σκεφτηκε τι θα γινει αν ο ιος περασει στα αγριογιδα της ελληνικης υπαιθρου....
Απάντηση