BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανήφορος σε φυτική και ζωική παραγωγή με ασυγκράτητη πανώλη, τιμές σε χαμηλή πτήση και το ΟΣΔΕ μισάνοιχτο

Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει να αντιµετωπίσει πολλά άλλα προβλήµατα για να ασχοληθεί σοβαρά και µ’ αυτό της αγροτικής παραγωγής. Επειδή µάλιστα, η εξαθλίωση οδηγεί στην εξάρτηση και οι αγρότες στη χώρα µας, εκεί που έχουν φθάσει, ίσως κάποιοι σκέφτονται ότι θα είναι δύσκολο να αντιδράσουν µε τρόπο τέτοιο που να δηµιουργήσει προβλήµατα στους κρατούντες.

asugkrathth-panwlh

Γιάννης Πανάγος

2041
4

Κάπως έτσι, η πανώλη των µηρυκαστικών πλήττει θανάσιµα την εγχώρια κτηνοτροφία σε όλη την επικράτεια, ο καύσωνας συνεχίζει να επελαύνει επιβάλλοντας το δικό του παρακράτηµα στο µεγαλύτερο µέρος της αγροτικής παραγωγής, οι µέντορες των διεθνών αγορών και τα εγχώρια καρτέλ συντηρούν τις τιµές των αγροτικών προϊόντων εκεί που βολεύει, οι τράπεζες (µε εξαίρεση ίσως την Πειραιώς) συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές µε τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, ενώ οι αρµόδιες αρχές δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν στοιχειωδώς ούτε τα έτοιµα λεφτά των κοινοτικών ενισχύσεων.

Έχει µπει ο Αύγουστος και οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε δεν έχουν καλά – καλά ξεκινήσει, η διαµάχη των εργολάβων του ΟΠΕΚΕΠΕ καλά κρατεί, παρά το χορό εκατοµµυρίων που έχουν στήσει για χάρη τους οι δηµόσιοι λειτουργοί, το εγχείρηµα του open gov σε ότι αφορά τα θέµατα των αγροτών πηγαίνει… περίπατο, οι κρίσιµες βάσεις δεδοµένων, αντί να είναι εργαλεία για τη χάραξη πολιτικής, γίνονται «δόλωµα» ή «εφαλτήριο (ανάλογα µε την περίσταση) για business στην πλάτη των αγροτών.

Η τελευταία συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δόθηκε την άνοιξη του 2022, επί υπουργίας, Γιώργου Γεωργαντά. Ήταν η µια και µοναδική φορά, που παραχώρησε συνέντευξη τύπου και ο συγκεκριµένος υπουργός. Επί Αυγενάκη δεν δόθηκε ποτέ συνέντευξη τύπου στους διαπιστευµένους συντάκτες του υπουργείου. Όπως επίσης δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη και ο προηγούµενος του Γεωργαντά υπουργός, Σπήλιος Λιβανός. Έκανε µόνο ένα πάρτι Χριστουγέννων, λίγο πριν αποµακρυνθεί από τη θέση του. Ο τελευταίος που τήρησε κάποια τάξη στο συγκεκριµένο ζήτηµα, ήταν ο Μάκης Βορίδης. Ίσως γιατί ήταν η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης  της Νέας ∆ηµοκρατίας. Έκτοτε, η λειτουργία του τύπου… για τον αγροτικό χώρο θεωρείται πολυτέλεια.

Σηµαίνει κάτι αυτό; Σίγουρα δείχνει το πόσο υπολογίζουν οι εκάστοτε επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την πολυπληθή τάξη των αγροτών την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν. Έχει πάρει «φωτιά» η Ελλάδα από την πανώλη και κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις υπηρεσιακές δοµές δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ενηµερώσει επίσηµα (όχι µε ξερές ανακοινώσεις και non paper) τον Τύπο. Την Πέµπτη δόθηκε τελικά, η πρώτη συνέντευξη. 

Πανευρωπαϊκό µοντέλο µαύρης αγοράς ζώων

Ακούγεται µόνο κάθε τόσο, ότι, η πανώλη των µηρυκαστικών δεν µεταδίδεται στον άνθρωπο (ωραία αυτό το εµπεδώσαµε) και ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, οι µονάδες των οποίων πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου. Στους τελευταίους µονολόγους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, αναφέρθηκε µάλιστα ότι «η Ελλάδα (συνιστά) πανευρωπαϊκό µοντέλο στην αντιµετώπιση της νόσου». 

Πάντως, οι διαστάσεις που έχει πάρει η νόσος από την ηµέρα που εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσµα δεν το βεβαιώνουν. Αλλά εκτός από την αντιµετώπιση, µήπως η Ελλάδα συνιστά πανευρωπαϊκό µοντέλο και για τον τρόπο µε τον οποίο έχει χειρισθεί όλα αυτά τα χρόνια τις εισαγωγές ζώντων ζώων από κάθε πλευρά των συνόρων της; Μήπως συνιστά πανευρωπαϊκό µοντέλο και το «µαύρο χρήµα» που διακινείται σ’ αυτό το ζωεµπόριο το οποίο υπονοµεύει κάθε συνεπή δραστηριότητα στον κλάδο της κτηνοτροφίας και βλάπτει την οικονοµία;



 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

02-08-2024 13:33Ντινος

Ειναι μακρια τα Χριστουγεννα, και μεχρι τοτε εχουμε μονο εξοδα [πετρελαιο,ζωοτροφες,εφκα,φαρμακα...]. Τι θα γινει αν δεν πουλησουμε αρνια και γαλα εξαιτιας της νοσου? Και χωρις επιδοτηση? Χρεοκοπια και αλλαγη επαγγελματος?

Απάντηση

02-08-2024 10:47papousadiavastos

Καρφώνεσαι μη μιλάς ....άστο να πάει στο διαολοοοο...δεν θα σου δώσουν απ ότι φαίνεται ούτε για τσιγάρα

Απάντηση

02-08-2024 09:01Έλλην

Τον κτηνοτροφο έπρεπε να τον χρυσοπληρωνουν για την δουλειά που κάνει όλοι περιμένουν από αυτόν η να του πουλήσουν η να πάρουν τα προϊόντα του 365 μέρες τον χρόνο δουλειά δεν ξέρει ούτε γιορτή ούτε Κυριακή δεν ξέρει τι θα πει ξεκούραση ούτε στον γιατρό δεν μπορεί να πάει γιατί έχει δουλειά αντί όμως να τον πληρώνουν έχουν πέσει όλοι πάνω στον κτηνοτρόφο να του πάρουν όσο γίνεται χαμηλότερα την παραγωγή το κράτος με κάθε τρόπο να του κόψει της επιδοτήσεις αλλά να του αυξήσει τον έλγα και να τον βάλει σε δήθεν προγράμματα βιολογικα οικολογικά για να πληρώνει διάφορους που άνοιξαν γραφεία και στο τέλος στον κτηνοτρόφο μένουν χρέη και κάτι κουτιά χάπια για τους πόνους σε χέρια πόδια μέση

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές