BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε ερασιτέχνες που πήραν σύνταξη και σε μεγάλα fund περνά η αγροτική γη

Αντιφατικά, ανησυχητικά αλλά σε κάθε περίπτωση ενδιαφέροντα, είναι τα µηνύµατα που εκπέµπει τα τελευταία χρόνια η αγορά αγροτικής γης στην Ελλάδα, µε τους παραδοσιακούς αγρότες να εγκαταλείπουν µαζικά το επάγγελµα και τις νεότερες γενιές να µην δείχνουν να ενθουσιάζονται µε την ιδέα της συνέχειας γύρω από αυτό.

epaggelmaties-agrotes-oxi-perastikous

Γιάννης Πανάγος

6148
17

Σε ερασιτέχνες που επενδύουν το εφάπαξ  της σύνταξης και σε  μεγάλα fund περνάει  η εγχώρια αγροτική γη 

Την ίδια στιγµή, αυτό που αναφέρεται συχνά ως ενδιαφέρον των µεγάλων funds στην περίπτωση της αγροτικής γης έχει να κάνει, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, κυρίως µε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και λιγότερο µε ανάπτυξη οργανωµένης αγροτικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση τα funds εστιάζουν κατά βάση σε πολύ µεγάλες και ενιαίες (ιδιοκτησιακά) αγροτικές εκτάσεις που ως γνωστόν δεν υπάρχουν και πολλές στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας, η κινητικότητα που καταγράφεται αυτό τον καιρό στην αγορά αγροτικής γης, υποστηρίζεται κυρίως από µεσαίους και µεγάλους (για τα ελληνικά δεδοµένα) αγρότες, πετυχηµένους κατά βάση στη δουλειά τους, οι οποίοι ενδιαφέρονται, τουλάχιστον τοπικά, να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους, µπαίνοντας πολλές φορές και στον πειρασµό της αγοράς γης αντί της ενοικίασης που συνήθως επιλέγουν. Άλλωστε, τα οικονοµικά περιθώρια της αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όσο πετυχηµένα κι αν ασκείται από κάποιους επαγγελµατίες του χώρου, δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν µεγάλα ανοίγµατα και εκτεταµένες επενδύσεις σε αγορά γης, καθώς τα χρήµατα δεν γυρίζουν εύκολα πίσω.

Ένας άλλος κύκλος ενδιαφεροµένων για αγορά γης, που συνήθως «χαλάει την πιάτσα» όπως λένε συχνά οι αγρότες, είναι οι κάθε είδους άσχετοι µε το αγροτικό επάγγελµα που για πολλούς και διάφορους λόγους (συναισθηµατικοί, λόγοι εντοπιότητας, αλλαγή τρόπου ζωής κ.α.) επιλέγουν να επενδύσουν τις οικονοµίες τους στην αγορά αγροτικής γης. Συχνά, αυτό γίνεται από συνταξιούχους, οι οποίοι σ’ αυτήν τη φάση της ζωής τους επιλέγουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθούν, έστω και ερασιτεχνικά, µε τη γη και την αγροτική παραγωγή, χωρίς να υπολογίζουν τις περισσότερες φορές τη φροντίδα που βάζουν στο κεφάλι τους και το ρίσκο που αναλαµβάνουν.

Όλα αυτά πάντως, µε τον τρόπο που εξελίσσονται και µε τις αβεβαιότητες που εµπεριέχουν, δεν προοιωνίζουν την άνοιξη της ελληνικής γεωργίας. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, οι «συνταξιούχοι επενδυτές» του αγροτικού χώρου, έρχονται µε τη σειρά τους να διαιωνίσουν κατά κάποιο τρόπο τον πολυτεµαχισµό του κλήρου και να δυσκολέψουν πολλές φορές το συνεργατισµό, τις επενδύσεις στη µεταποίηση και γενικά την δηµιουργία κλίµακας γύρω από την αγροτική παραγωγή.

Διαβάστε επίσης: 
Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

10-08-2024 17:23Μαρκος

Ξεστραβωθηται πατριώτες.Δεν καταλαβαίνετε ότι ο καθένας κάνει ότι μπορεί να επιβιώσει; Τι αγρότης τι υπάλληλος τι ναυτικός τι οτιδήποτε.δε βλέπεται ότι γίναμε τελευταιοι; Δέκα οικογένειες μας αρμεγουν όλους.Αυτοι είναι η Ελλάδα με τα κανάλια τους με τα καράβια τους με τις κυβερνήσεις τους. Ανεμογεννήτριες δρόμοι ,διόδια Όλα στους 10. Δενς φταίει ο συνταξιούχος. Το κεφάλι μας μας φταίει γιατί γίναμε πάλι ραγιάδες...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-08-2024 10:30τελειωμενος αγροτης

και κατι ακομη το πιο ξεφτυλισμενο επαγγελμα στην Ελλαδα ειναι του αγροτη και του καφετζη . Οποιοσδηποτε μπορει να το κανει . Ολα τα αλλα θελουν σπουδες , αδεια εξασκησεως επαγγελματος απο τα συνδικαλιστικα τους οργανα και το κρατος .

Απάντηση

09-08-2024 10:26τελειωμενος αγροτης

Επισης οι Δημοσιοι υπαλληλοι δεν περιμενουν να ζησουν οικογενεια με το αγροτικο εισοδημα , αλλα οτι βγει . Αυτο εχει σαν συνεπεια πιεση στις τιμες προς τα κατω . Ουτε βεβαια ενδιαφερονται για ποιοτητα . Μονο αυτοι εχουν εφαπαξ και μαυρα . Κανενας συνταξιουχος του ιδιοτικου τομεα δεν εχει συνταξη που να του φτανουν να αγορασει γη ,Ποσο μαλλον στα 67 να παει να δουλεψει χειρονακτικα , μονο αυτοι που βγαινουν απο τα 50 στην συνταξη και ολοι ξερουμε ποιοι ειναι Α παραπανω ξεχασα και τους καλους αστυνομικους με τα μαυρα απο συνοδεια VIP , προστασια , και ναρκωτικα.

Απάντηση

09-08-2024 10:18τελειωμενος αγροτης

Oι δημοσιοι υπαλληλοι δεν περιμενουν την συνταξη να αγορασουν . Ειναι νομιμοποιηση μαυρου χρηματος . Στην περιοχη μου εφοριακος αγοραζει οτι πωλειται σε ελιες στο ονομα του γιου του . Οι ΔΥ στις εφοριες, πολεοδομιες , των υπουργειων , οι μετακλητοι , οι καθηγητες που κανουν κατ οικον μαυρα και δινουν τα θεματα , κα φανταζεστε οτι αγοραζουν για να δουλεψουν; Η οτι βαζουν το μαυρο χρημα στη τραπεζα για να παρουν τοκους ; Επισης εκτος απο τις εταιρειες φωτοβολταικων που τις ξερουμε , υπαρχουν και το μαυρο χρημα του εξωτερικου . Επισης στην περιοχη μου δικηγοροι που δεν γνωριζεις ποιον εκπροσωπουν αγοραζουν οσο οσο χιλιαδες στρεμματα σε οτι τιμη ζητησεις και σου επιτρεπουν να το καλλιεργεις δωρεαν αν θελεις για οσο διαστημα δεν τα αξιοποιησουν εδω και 7 χρονια δεν εχουν αξιοποιησει τιποτα ουτε φαινεται στον οριζοντα τι θελουν να κανουν , ιδιαιτερη προτιμηση σε οσα συνορευουν με οσα εχουν αγορασει . ετσι δημιουργουν τεραστια κτηματα. Η γεωργια εχει πεθανει στον τοπο μας και δεν θελουμε να το παραδεχτουμε . Ενα παραδειγμα στο που παμε . Η μαδαγασκαρη εχει πουλησει ολη την γεωργικη γη στους κινεζους καθως και αλλες χωρες της Αφρικης . Η προοπτικη των νεων ειναι να δοουλευουν η σεζον γκαρσονια η εργατες γης στην ελλαδα.

Απάντηση

08-08-2024 22:39Νίκος

Από προσωπική εμπειρία έχω να πώ ότι καλώς μπαίνουν εταιροεπαγγελματίες στο χώρο.Λόγω άγνοιας πληρώνουν τη γή 3 φορές πάνω απ την αξία της με αποτέλεσμα να βγάζει τα σπασμένα ο πωλητής.Εγώ πούλησα 12 στρέμματα οπορώνα που ήταν για ξεπάτωμα 4000€ το στρέμμα και αγόρασα ξεκούραστο χωράφι 27 στρέμματα απέναντι με 1800 το στρέμμα με δικό του νερό.Γλίτωσα και τη χαμαλίκα να το χαλάσω.Αυτά

Απάντηση

08-08-2024 19:02ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΧΩΡΑΦΙΑ;; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ! ΑΡΧΕΣ ΓΕΝΑΡΗ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΤΕ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-08-2024 13:59Γιώργος

Ξέρετε τί κεφάλαια επενδύει ένας ΔΥ, απίστευτα. Ούτε το στυλό που γράφει δεν βάζει από την τσέπη του

Απάντηση

08-08-2024 10:33Έλλην

Η κοροϊδία συνεχίζει να αγοράσεις γη για ποιο λόγο να πουλάς σε τιμές κάτω του κόστους ποιον κοροϊδεύουν το χρήμα είναι Μέτα το χωράφι στο έτοιμο προϊόν στο εμπόριο δεν το βρίσκω πολύ έξυπνο να αγοράζει κάποιος γη είναι χαμένο χρήμα

Απάντηση

08-08-2024 10:06Γιώργος

Κανονικά το κράτος όσο και περίεργο να φαίνεται πρέπει να παίρνει τα χωράφια από αυτούς που δεν είναι αγρότες στο επάγγελμα ή ιδιωτικού καθεστώτος ή κανονικού καθεστώτος δεν μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να έχει και χωράφια και να παίρνει τα λεφτά από τη δουλειά του όλοι δημόσιοι υπάλληλοι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-08-2024 09:58Χρηστος

Μην αποπροσανατολίζετε τον κόσμο.....θα πάρει ο υπάλληλος εφάπαξ 30 εως 50 χιλιάδες και αυτό αλλάζει το τοπίο αγοράς γής......δεν νομίζω ! Η γή μαζεύεται σιγά σιγά σε δύο τρείς οικογένειες σε κάθε χωριό και το βλέπουμε ολοι αυτό !!! Επίσης τωρα εχουμε και τις εταιρίες με τα λαμπογιάλια !

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές