BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέτρο είσπραξης και όχι ασφάλισης ο τωρινός ΕΛΓΑ λένε στη Νάουσα

Καραμέλα στο στόμα των ιθυνόντων λένε οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Νάουσας πως έχει γίνει η κλιματική κρίση, με τον «Μαρίνο Αντύπα» να σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως οι εκτιμήσεις για τις ζημιές του 2024 γίνονται «με ρυθμούς χελώνας», ενώ οι αποζημιώσεις από παρελθόντα έτη καταβάλλονται έως και 16 μήνες μετά το ζημιογόνο φαινόμενο.

bd7a841d-3a4a-4523-882c-bd60d2bee278_570

152
0

Παράλληλα, εξηγείται πως δεν γίνεται σε μία εποχή που οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα πραγματοποιούν χαμηλή πτήση να ανακοινώνονται αυξήσεις στα ασφαλιστικά κόστη ΕΛΓΑ για σχεδόν όλες τις καλλιέργειες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΣ «Μαρίνου Αντύπα» έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε την απόφαση που συνυπογράφουν το ΔΣ του ΕΛΓΑ και οι Υφυπουργοί οικονομικών και αγροτικής ανάπτυξης, με την οποία επιβάλει  ακόμη ένα χαράτσι τις πλάτες μας, αυξάνοντας  τα ήδη τσουχτερά ποσά που πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής .

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε σε μια περίοδο που η παραγωγή μας παραδίδεται σε εμπόρους βιομηχάνους μεταποιητες, σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής με ανοιχτές τιμές,  με την κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Αποτελεί πρόκληση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ την ώρα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στους πληγέντες παραγωγούς το σύνολο των αποζημιώσεων για ζημιές του 2023 !, παρά τα παχιά λόγια υπουργών της Κυβέρνησης,  και του ΔΣ του ΕΛΓΑ, για έγκαιρες αποζημιώσεις , εκσυγχρονισμό του οργανισμού κά. 

Δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως όταν πρόκειται για μέτρα είσπραξης η Κυβέρνηση  έχει την ικανότητα  να παίρνει αποφάσεις με φαστ - τρακ διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται για αποζημιώσεις αυτές να καταβάλλονται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση που φτάνει ακόμη και τους 16 μήνες όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις και στην περιοχή μας. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για τις φετινές ζημιές  γίνονται με ρυθμούς χελώνας,  λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, μέσα μετακίνησης κτλ.

Περιμέναμε να πάρουμε από την κυβέρνηση απαντήσεις πάνω στα προβλήματα που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

  • Θα αποζημιώσει τελικά  την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες ;
  • Την παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς;

Για το «θερμικό σοκ» σε διάφορες καλλιέργειες που προκλήθηκε από τις ιδιαίτερα  παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία των προϊόντων μας θα υπάρξει αποζημίωση;

Ζημιές που προκλήθηκαν από διάφορα έντομα όπως η μύγα Μεσογείου, ή ,από τα σμήνη των ακρίδων, (που παρά τις προσπάθειες των παραγωγών για την αντιμετώπιση τους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή), θα υπάρξει κάλυψη;

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση  για την αύξηση στα ασφάλιστρα παραγωγής, και να εντάξει τα παραπάνω στα ζημιογόνα αίτια, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των παραγωγών . Χρήμα με τη σέσουλα μοιράζεται σε επιχειρηματικούς ομίλους , ένα μέρος μπορεί να δοθεί για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, για τον πρωτογενή τομέα που ήταν, θυμίζουμε, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης προεκλογικά.

Η κυβέρνηση να αφήσει τα περί «κλιματικής αλλαγής»  και «ακραίων καιρικών φαινομένων», (αναφορές οι οποίες έχουν γίνει το φάρμακο διά πάσα νόσο) και να δώσει λύση στα προβλήματα  μας.

Θέλουμε έναν ΕΛΓΑ Δημόσιο φορέα που να αναγνωρίζει τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες ,σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, έγκαιρα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές