BACK TO
TOP
Θεσμικά

Βατές και συμφέρουσες οι δράσεις eco-schemes σε ελαιώνες και σιτηρά, μικρότερο το πριμ στη Διατήρηση Βιολογικών

Σιτάρι, Κριθάρι, Σίκαλη, Βρώµη ή Τριτικάλε µόνο και µόνο που θα δηλωθούν στο ΟΣ∆Ε 2024, έχουν απευθείας πριµ οικολογικών σχηµάτων 13 ευρώ το στρέµµα και επιπλέον δεν «κλειδώνονται» έξω από άλλα πολυετή πριµ αγροπεριβαλλοντικών του ΠΑΑ ή άλλες δράσεις eco-schemes.

βκβσ_ω

Γιώργος Κοντονής

800
1

Το ίδιο ισχύει για όλα τα κτηνοτροφικά ψυχανθή αλλά για επιδότηση 28 ευρώ το στρέµµα.

Αντίθετα αν επιλέξουν αυτοί οι παραγωγοί να τα δηλώσουν στη ∆ιατήρηση Βιολογικών, τότε:

  • Πρώτον, θα λάβουν µικρότερη επιδότηση µε βάση τις πληρωµές που έγιναν το 2023.
  • Δεύτερον, θα έχουν περισσότερα έξοδα καθώς θα πληρώσουν πιστοποίηση και, προφανώς αν είναι σωστοί στις δεσµεύσεις τους, θα έχουν µικρότερες αποδόσεις.
  • Τρίτον, θα µπλοκάρουν την είσοδό τους σε άλλες δράσεις eco-schemes.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 978 της Agrenda


Τα παραπάνω ισχύουν καθώς η ∆ράση 1 31.1-Β «Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών» των οικολογικών σχηµάτων αποδεικνύεται τελικά «λίρα εκατό» για χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή καθως απαιτεί απλά να δηλώνει ο παραγωγός τις σχετικές επιλέξιµες καλλιέργειες για να λάβουν το αντίστοιχο πριµ.

Υπενθυµίζεται πως τα 13 ευρώ στα χειµερινά σιτηρά και τα 28 ευρώ στα ψυχανθή πληρώθηκαν για το ΟΣ∆Ε 2023, µε τις τιµές αναφοράς να είναι υψηλότερες.  Μάλιστα όσοι δηλώσουν τη ∆ράση 1 µπορούν άνετα να δηλώσουν συµµετοχή και σε άλλες δράσεις όπως το κοµπόστ (∆ράση 4) και η ψηφιακή εφαρµογή (∆ράση 6). Μένει βέβαια να φανεί πώς θα κινηθούν οι πληρωµές για το 2024, καθώς όπως στο... Χρηµατιστήριο που οι προηγούµενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις επόµενες, έτσι και στα eco-schemes το τελικό πριµ θα διαµορφωθεί µετά τις αιτήσεις και τα µαγειρέµµατα από πλευράς διαχειριστικών αρχών των άµεσων ενισχύσεων.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως πέρυσι στη ∆ράση Βιολογικών δηλώθηκαν 602.869 στρέµµατα χειµερινών σιτηρών και 359.997 στρέµµατα κτηνοτροφικών ψυχανθών.

Φανερά αδικηµένοι όσοι δήλωσαν βιολογικό ελαιώνα

Το δίκιο τους έχουν και οι ελαιοπαραγωγοί που είδαν την επιδότηση διατήρησης βιολογικών να πέφτει στα 30,5 ευρώ το στρέµµα αντί για τα 50 ευρώ που ήταν η τιµή αναφοράς το 2023. Συνάδελφοί τους που δήλωσαν δακοπαγίδες και δήλωσαν ότι κλάδεψαν τον ελαιώνα τους το καλοκαίρι έλαβαν αντίθετα 35,5 ευρώ το στρέµµα και επίσης, έχουν την ευκαιρία τον ερχόµενο Νοέµβριο να µπουν και στο πρόγραµµα µετατροπής της Βιολογικής Γεωργίας.

Αν δεν αλλάξει κάτι στο ποσό των πληρωµών του 2024, τότε φαίνεται να συµφέρει καλύτερα τους ελαιοπαραγωγούς λοιπόν να µπουν στη ∆ράση 6 (ψηφιακή εφαρµογή, κλαδέµατα, δακοπαγίδες). Βέβαια αν το κάνουν αυτό δεν µπορούν να κάνουν αίτηση στο Μέτρο Βιολογικών του ΠΑΑ. Φυσικά ο καθένας έχει κάνει τα κουµάντα του, εφόσον η περίοδος πιστοποίησης για το πρόγραµµα πέρασε (ήταν ως 30 Ιουνίου) και όποιος πρόλαβε.

Σηµειώνεται πως στο πριµ Βιολογικών (διατήρηση) µπήκαν περίπου 350.000 ελαιώνες το περασµένο έτος.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-08-2024 09:12Αγρότης

Δεν θα πρέπει όμως να έχουν καρτελάκια πιστοποιημένου σπόρου για να πάρουν τα 13€ οι παραγωγοί ανά στρέμμα, για τα σιτηρά ; Με τουλάχιστον 18 κιλά ανά στρέμμα αναλογία.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές